CVECE VINKA

Vinka cvet – uzgoj, sadnja, nega, razmnožavanje

Vinka cvet

Vinka (Catharanthus roseus) je biljka koja vodi poreklo iz tropskih krajeva, odnosno sa Madagaskara. Vinka znači zimzelen, a ova biljna vrsta brzo raste, dugo cveta i nije zahtevna što se tiče nege. Veoma je otporna biljka. Vinka se širom Evrope može naći kao samonikla biljka u šumama.

Vinka cvet je veoma popularna dekorativna biljka na našem podneblju i uzgaja se kao jednogodišnja cvetnica. Za uzgoj se pretežno koriste niske sorte, koje mogu narasti do 20-ak cm. Ukoliko se odlučite za uzgoj ovog lepog cveta, znajte da postoje žbunaste i padajuće vrste vinke. Listovi vinke su tamno-zelene boje sa malom belom žilom u sredini; dok cvetovi mogu biti raznih boja: beli, roze, ljubičasti. Cvetovi rastu iznad listova i imaju po 5 latica.

Vinka cveta od aprila do prvih jesenjih mrazeva.

Vinka cvet – sadnja, nega, zalivanje, razmnožavanje

Vinka voli polusenovita mesta, sa svežijom i vlažnom mikroklimom. Što se tiče izbora zemljišta za sadnju vinke, nije mnogo izbirljiva, ali je bitno da nije mnogo suvo. Vinca minor ili mali zimzelen može da se sadi u kamenjar, a odličan je izbor za žardinjere ili velike saksije. Treba im obezbediti položaj tako da budu na direktnom suncu preko leta.

CVECE VINKA SLIKE

Kada je sadnja vinke u pitanju – ukoliko ste se odlučili da je sadite na otvorenom, ne smete posaditi više od 20 biljaka po m2. Ukoliko želite da je sadite u žardinjere, sadi se u broju od 4 sadnice po dužnom metru.

Nega vinke nije komplikovana, ukoliko znate kakve uslove zahteva. Temperatura za uzgoj vinke mora biti minimalno 10 C, dok temperatura zemljišta ne bi trebalo da bude manja od 20 C.

Zalivanje mora biti redovno, tako da kompost bude uvek vlažan, a morate joj orošavati i listove. Zalijte biljku tek kad zemlja bude prosušena.

Prihranjivanje se sprovodi sa razvojem biljke – tako da što je biljka razvijenija, vi povećavajte đubrenje.

Vlažnost vazduha bi trebalo da iznosi oko 80%.

VINKA CVIJET uzgoj

Razmnožavanje

Razmnožavanje vinke se može sprovesti uz pomoć setve koja se obavlja krajem zime ili početkom proleća; ukoliko ovu biljku posejete kasnije, morate znati da će kasnije početi i njeno cvetanje.

Vinku treba posejati u dobar tresetni suptrat, zatim je obavezno pokrijte posle setve (kako bi biljka bolje nikla). Nicanje vinke bi trebalo da počne za oko 7 dana – pod uslovom da je temperatura bila oko 25 C.

Čim se razviju prva dva lista, počnite sa prihranjivanjem vinke i lagano smanjite temperaturu za nekih 3 C.

Rasađivanje vinke možete da sprovedete posle 30-ak dana. Ukoliko u saksije sadite po jednu vinku, trebaće vam saksija veličine od 9 cm – međutim, ukoliko ste se odlučili da posadite po 3 biljke u saksiji, trebaće vam one veličine od 15 cm.

Trebalo bi da prođe oko 9 sedmica od trenutka presađivanja vinke do njene kompletne zrelosti – a tek tada možete da je prenesete u baštu ili na balkon.