Vinoterapija

U dozrelim bobicama grožđa jesenjih vinograda krije se bogatstvo vrednih sastojaka koji kao da su stvoreni za postizanje i očuvanje lepote, zdravlja i mladolikog izgleda. Nega ovim slatkim zrnastim voćem bila je popularna još u antičko doba kada su plemići masirali lica sokom grožđa da bi izbrisali tragove umora i kožu učinili mekom, sjajnom i zategnutom.

Lekovita svojstva grožđa postala su ponovo popularna pre dvadesetak godina, pošto je, naravno u Francuskoj, otkriveno da ono sadrži supstance koje su mnogo puta efikasnije od vitamina A i C, koji su se do tada smatrali najjačim protivnicima starenja kože. Od tada i potiče termin vinoterapija, koja se zasniva na pozitivnom učinku koje sastojci grožđa i vina imaju na zdra vije i lepotu, a posebno kožu lica i tela.

Sastojci

Grožđe sadrži obilje vitamina, minerala i elemenata u tragovima, medu kojima su vitamini A i B grupe, vitamini C i E, zatim natrijum, fluor, magnezijum, gvožde, kalijum, kalcijum i fosfor, kao i voćne kiseline: vinsku, limunsku i jabučnu. Grožđe, a posebno njegove koštice i pokožica, bogato je i polifenolima, antioksidansima koji su posebno delotvorni u borbi protiv slobodnih radikala odgovornih za čak 80 odsto starenja kože. Oni su, primera radi, 50 puta jači od vitamina E i 18 puta od vitamina C!

U vinoterapiji se koriste sortna vina i njihovi ekstrakti, sokovi grožđa, gnječeno grožđe, brašno, mekinje, kao i hladno ceđeno ulje koštica grožđa. Takvo ulje je posebno vredno, jer uz obilje antioksidansa i polifenola sadrži oko 90 odsto nezasićenih masnih kiselina, od čega čak oko
70 procenata esencijalne linolinske kiseline. Bioaktivne supstance iz grožđa, vina i koštica koriste se za čišćenje, piling, masaže i kupke, obloge, pakovanja i maske za lice. Da bi se pospešilo njihovo delovanje, one se često mešaju termalnom vodom, lekovitim blatom, maslacem od kozjeg mleka, medom i različitim etarskim uljima. Vitalnost, zdravlje i lepota ne postižu se vinoterapijom samo spolja, različitim kozmetičkim tretmanima i kurama, već i iznutra. Zato vinoterapija podrazumeva i birane jelovnike koji se temelje na zdravoj hrani i napicima koji pogoduju vitalnosti, zdravlju i lepoti, ali gode i nepcu.

Uz uživanje u vinima i sokovima od grožđa, u ponudi velnes centara s vinoterapijom su i vrhunska jela za čiju se pripremu koristi vino, grozde, kao i ulje koštica grožđa. Na jelovnicima su i nezaobilazni hleb, peciva, testenine i krekeri spremljeni od brašna i mekinja dobijenih od grožđanih koštica.

Učinci

Zahvaljujući sastojcima grožđa, a prvenstveno antiok-sidansima polifenolima i voćnim kiselinama, vinoterapija ima dokazani antiejdžing efekat.

Vinoterapija podstiče i mikrocirkulaciju i stvaranje kolagena, ali i razmenu materija i izlučivanje otrova iz vezivnih tkiva, čime koža postaje čvršća, „napetija” i ružičasta. Zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama, podstiče se i čuva vlažnost kože i jača njeno tkivo pa ona postaje elastičnija, dok se istovremeno izlučuje suvišna tečnost. Osim protiv vodenog, ona deluje i protiv čvrstog celulita jer ima drenažni učinak, pa ubrzava razgradnju masnih „čvorova”.

Zahvaljujući voćnim kiselinama, vinoterapija odstranjuje odumrle i oštećene ćelije, istovremeno podstičući stvaranje novih, pa se koža regeneriše. Delotvorna je i protiv neravnomerne pigmentacije i smeđih mrlja koje nastaju usled sunčanja, delovanja hormona ili starenja. Kozmetičkim tretmanima na bazi vina i grožđa koža se izbeljuje, a smeđe mrlje se smanjuju ili pdtpuno nestaju.

Hranjive i lekovite materije iz grožđa, sokova i vina dokazano smanjuju nivo holesterola u krvi, podstiču rad srca i krvotoka, sprečavaju prerano starenje ćelija, jačaju imunitet, deluju antikancerogeno i podstiču funkcije mozga i nerava.

Grožđe za negu i lepotu

Maska za svaki ten

Da biste napravili hranljivu masku, potrebno vam je belo grožđe. Umutite jaje i dodajte tri kašike svežeg mleka, sok od pola limuna i sedam do deset dobro izgnječenih zrna. Masku nanesite na lice i ostavite da deluje 30 minuta, pa isperite mlakom vodom. Ponavljajte postupak jednom nedeljno.

Grožđani tonik

Za osveženje tena najbolji je svež sok belog grožđa. Oljuštite 100 g grožđa, umutite u blenderu ili sokovniku. Obilno natopite kožu i nakon deset minuta isperite mlakom vodom. Ovaj vitaminski tonik istovremeno čisti i učvršćuje kožu.

Piling za nežniju kožu

Da bi koža bila čista i nežna, bez obzira na tip, morate redovno da odstranjujete mrtve ćelije. Piling od grožđa čisti kožu i vraća joj sjaj. Izgnječite pet do sedam zrna i pomešajte sa kašikom mekinja. Smesu nanesite na vlažno lice kružnim pokretima, pa isperite mlakom vodom.

Izbelite zube

Voćna kiselina iz grožđa je dovoljna da zauvek izbriše svaku nepoželjnu promenu boje zuba. Najbolji efekat postići ćete ako koristite što svežije grožđe, jer je dokazano da se vremenom količina grožđane kiseline znatno smanjuje.

Glatke i nežne ruke

U blenderu izmešajte 15 zrna crnog grožđa i dve kašike krupnijeg šećera. Ovu smesu nanesite na kožu ruku a posebnu pažnju obratite na područje oko noktiju, lagano masirajući koren nokta. Nakon tretmana vlažnim peškirom očistite ruke.