Visok nivo ili manjak progesterona – uzroci – lečenje

Progesteron je hormon koji je odgovoran za regulaciju menstrualnog ciklusa i za zaštitu fetusa tokom trudnoće. Primećeno je da u nekom momentu života, svaka žena ima simptome niskog nivoa progesterona u ogranizmu. Uzroci variraju od žene do žene.Takođe zbog određenih uzroka se može javiti i visok nivo ovog hormona.

Jedan od glavnih ženskih hormona je upravo, progesteron. On igra vitalnu ulogu u stimulisanju metabolizma i kontrolisanju aktivnosti hormona kod svake žene. Zbog toga, nizak nivo ili manjak progesterona, može izazvati mnoge komplikacije. On je izuzetno važan za održavanje trudnoće, na primer.

Progesteron se proizvodi u toku ovulacije. Pokušaćemo da objasnimo kakav je ovo hormon, kako bismo mogli da razumemo simptome njegovog smanjenog ali i povišenog nivoa.

progesteron

Šta je progesteron?

Progesteron je hormon koji nastaje u jajnicima, placenti i nadbubrežnim žlezdama. On je ključan za regulaciju stanja enfometrijuma. Progesteron je taj koji priprema zid materice za postavljanje oplođenog jajašceta, i odgovoran je za održavanje trudnoće. Ukoliko jajna ćelija nije oplođena, jajnici luče progesteron sve do par dana pred početak mentrualnog ciklsa. Onda nivo progesterona značajno opadne, cepa zidove materice i započinje menstruaciju. Tako da je normalan rad progesterona izuzetno važan za ženski reproduktivni sistem, ali i za druge stvari.

U drugom delu članka možete se informisati o uzrocima povišenog progesterona.

Problemi i simptomi niskog nivoa progesterona

Manjak progesterona javlja se kod žena koje se bliže menopauzi, ali i kod mlađih žena. Kod devojaka i mlađih žena, poznat je kao Premenstrualni sindrom, to jest pms. Najčešći simptomi niskog nivoa progesterona su:

 • Neplodnost: žene koje pate od neplodnosti, obično mogu za to da krive manjak progesterona u organizmu. U većini slučajeva, žene nemaju ovulaciju zbog niskih nivoa ovog hormona.
 • Pobačaj: nizak nivo progesterona je uzročnik velikog broja pobačaja. Zbog manjka progesterona, telo nije u stanju da održi trudnoću, zbog čega nastaje pobačaj.
 • Premenstrualni sindrom: ako imate promene raspoloženja, osećate se napeto, pod stresom i slično, verovatno imate manjak progesterona u organizmu.
 • Jaka menstruacija: žene koje pate od niskog nivoa progesterona, obično imaju jaka krvarenja, zbog kojih vrlo često moraju da menjaju higijenske uloške. Takođe, kod njih je moguća pojava velike količine zgrušane krvi.
 • Neredovan menstrualni ciklus: jedan mesec obilno krvarenje, a sledeći- izostanak menstruacije. Tako je to sa deficijencijom progesterona. Takođe, moguća je pojava abnormalne menstruacije, a to je ciklus na svakih 20, umesto prosečnih 28 dana.
 • Osetljivost grudi: neretko, ženama grudi natiču i postaju osetljive u različitim periodima mentrualnog ciklusa, ali se najčešće ovi simptomi javljaju pred početak i po završetku menstruacije. No, ovo stanje ne izaziva baš uvek nizak nivo progesterona!
 • Depresija: manjak progesterona može izazvati depresiju koja može imati velike posledice, poput suicidalnih tendencija.
 • Nesanica: nizak nivo progesterona često izaziva insomniju. U nekim slučajevima, pojavljuje se i apnea.
 • Zamor: ukoliko niste pravili značajne životne promene i nemate neke zadatke koji vam izazivaju umor, možda se tako osećate zbog hormonskog disbalansa. Proverite nivo progesterona, ukoliko osećate neobjašnjivi zamor i letargiju.
 • Gubitak pamćenja: primećeno je da niski nivoi progesterona mogu izazvati rupe u pamćenju.
 • Zadržavanje vode: obično, žene koje imaju problema sa manjkom progesterona, zadržavaju vodu, imaju otoke i pate od naduvenosti.
 • Gojenje u predelu stomaka: ako primetite abnormalne znake gojenja, u predelu stomaka, treba da znate da manjak progesterona može izazvati takvo stanje.
 • Suvoća vagine: često se žene u perimenopauzi ili u fazi menopauze imaju suvu vaginu zbog manjka progesterona. Suvoća vagine izazvaće bolan seksualni odnos i umanjenu želju za odnosom.
 • Valunzi: ovo je stanje koje se obično viđa kod žena koje su u menopauzi. Kada nivo progesterona opadne, žene često obliva znoj i imaju napade vrućine.
 • Podložnost infekcijama: žene sa manjkom progesterona često pate od prehlade, kašlja, temperature i slično. Ukoliko obratite pažnju, primetićete da se ovi simptomi obično uvek javljaju u isto doba, u određenom periodu menstrualnog ciklusa.
 • Drugi simptomi: ostali simptomi koji ukazuju na nizak nivo progesterona uključuju promene raspoloženja, zamagljeno razmišljanje, opadanje kose, istanjenje kose, promena apetita, problemi sa spavanjem i slično. Glavni uzročnik svih ovih problema je hormonski disbalans- manjak progesterona i povišen estrogen.

Uzroci za manjak progesterona

Postoji nekoliko razloga koji mogu uzrokovati manjak progesterona u organizmu.

 • Cista na jajnicima: jedan od uzročnika ciste na jajnicima je nizak nivo progesterona. Obično je vezan za neredovan menstrualni ciklus.
 • Stres: istraživanja su pokazala da mnoge žene u Americi pate od manjka progesterona zbog užurbanog i stresnog života koji vode. Stres je odgovoran i za neredovnu ovulaciju.
 • Ishrana: žene koje konzumiraju puno ne vegetarijanske hrane obično imaju povišen nivo estrogena. Životinjama se ubrizgava estrogen kako bi porasle, pa se taj hormon uvuče u naš organizam i stvori disbalans između nivoa progesterona i estrogena.
 • Pilule za kontracepciju: u ovim tabletama, nalazi se puno hormona. Neke povišavaju nivo estrogena, i izazivaju disbalans zbog kog se javlja manjak progesterona u telu. S druge strane, postoje pilule koje sadrže samo progesteron. Morate razgovarati sa doktorom i pronaći tablete koje vam najviše odgovaraju.
 • Histerektomija: ukoliko ste imali ovaj hirurški zahvat, u kom se uklanja materica, postoji mogućnost da se na taj način stvorio hormonski disbalans u organizmu, što izaziva manjak progesterona.
 • Ostali razlozi: drugi mogući uzroci su usporen ili pojačan rad štitne žlezde, poremećaj rada nadbubrežne žlezde, hormonska terapija, i slično. Manjak progesterona vezuje se za autoimune bolesti, kao što je npr. reumatični artritis.

Upotreba lekova se ne savetuje za povećanje nivoa progesterona, jer vam oni mogu doneti više štete nego koristi, ako se pogrešno uzimaju. Prvo se obavezno posavetujte sa svojim lekarom.

Takođe, najbolje je da prvo probate da podignete nivo progesterona u telu prirodnim putem, kako ne biste trpeli nuspojave veštačkih suplemenata. Zapamtite da previsok nivo progesterona može izazvati brojne probleme poput bolova u grudima, otoka, zamagljenog vida, nesvestice, poteškoće sa disanjem i napada. Uzimanje lekova z povećanje progesterona na svoju ruku se nikako ne preporučuje.

Progesteron je jedan od najvažnijih hormona u ženskom organizmu. Visok nivo progesterona se obično javlja nakon ovulacije i tokom trudnoće.

Progesteron je hormon koji proizvode jajnici i luči se nakon ovulacije. Ovaj hormon priprema žensko telo za začeće, a ako ne dođe do oplodnje jajne ćelije, onda pomaže organizmu kod procesa menstruacija. Ovaj hormon je takođe značajan za održavanje nivoa estrogena u organizmu. Međutim, disbalans nivoa hormona progesterona može imati neke neželjene nuspojave. Visok nivo progesterona može biti uzrokovan raznim stvarima.

Normalan nivo hormona progesterona u ženskom telu je 8-10 ng/ml. Ukoliko ima više hormona od ove vrednosti, smatra se da postoji povišen nivo progesterona.Progesteron hormon je odgovoran za zadebljanje zida materica, što pomaže u oplodnji jajne ćelije. Ako do oplodnje ne dođe, onda se zid materice ponovo vraća u normalno stanje i dolazi do mestruacije. Ponekad se ovi hormoni daju kao tretman za predmenstrualni sindrom, neplodnost i pobačaj.

Uzroci za visok nivo progesterona:

Menopauza: menopauza može biti uzrok povišenog nivoa progesterona. Obično se dešava oko 52. godine života. Zbog menopauze nivoi hormona se često menjaju i postaju ili preniski ili previsoki

Blizanačka trudnoća: blizanačka trudnoća podrazumeva da žena nosi više od jednog deteta, dvojke ili trojke. Zato, da bi organizam mogao da održava trudnoću, javlja se viši nivo progesterona. To je sasvim normalno i prirodno

Predmenstrualni sindrom: kao što svi znamo, u vreme ovulacije se nivo hormona povećava, a pre nego što počne menstruacija, nivo hormona oscilira. Ovo stanje je poznato kao predmenstrualni sindrom i često rezultira promenama raspoloženja

Rak materice: tretman kancera materice estrogenom i progesteronom obično podrazumeva i povišen nivo ovih hormona u krvi

Adrenalna hiperplazija: uzrok adrenalne hiperplazije je abnormalno funkcionisanje adrenalnih žlezda. Zato se luči i više seksualnih hormona, što za uzvrat dovodi do premenstrualnog stanja i dalje izaziva veće lučenje progesterona

Simptomi

 • Grudi obično postaju osetljive na dodir
 • Menstrualna nadutost se primećuje oko stomaka, u predelu stopala, prstiju, članaka itd.
 • Čest je osećaj zamora i vrtoglavice
 • Česte su promene raspoloženja. Ovo se obično javlja i tokom menstruacije i još češće tokom menopauze
 • Osoba gubi interesovanje za eks
 • Može se javiti vaginalna suvoća, što uzrokuje neprijatan osećaj tokom seksualnog odnosa

Lečenje

Visok nivo progesterona se javlja obično tokom rane trudnoće, menstruacije i menopauze. Ovo su prirodne i normalne pojave i zato se nivo progesterona vraća u normalu kada ova stanja prođu. Možete pokušati sa pravilnijom ishranom i sniziti nivo ovog hormona određenim biljkama. Tokom menopauze hormonska terapija je veoma efikasna, što pomaže u balansiranju nivoa hormona u organizmu. Osim ovoga, poslednja opcija je terapija zamena progesterona, gde se progesterom iz nekog stranog tela ubacuje u organizam osobe.

Promene u načinu života takođe mogu pomoći. Iako je reč o prirodnom procesu, kako biste izbegli nuspojave, možete preduzeti neke mere. Pokušajte da izbegavate i sintetičke materijale, jer oni mogu pogoršati stanje.

Napomena: ovaj članak služi isključivo u informativne svrhe i nije zamena za savet stručnjaka.