pritisak u usima

Pritisak u ušima uzroci i lečenje

Javljanje povišenog pritiska u ušima često uznemiruje osobu, te kod nje izaziva anksioznost i stres. Sa druge strane, dobra stvar je što je pritisak u ušima u najvećem broju slučajeva bezazlena stvar i da se nakon akomodacije ušiju na pritisak, on smanjuje tako da se simptomi gube. Jedina bolest koja zapravo kao simptom ima zujanje u ušima, pritisak i glavobolju jeste Menierova bolest koja se u poslednje vreme sve više uspešno leči.

Pritisak u ušima – mogući uzroci

Najčešći razlog nastanka pritiska u ušima jeste takozvano “avionsko uvo”. Prilikom letenja, a posebno letenja po prvi put, pritisak u ušima se gotovo uvek javlja. Povećanje pritiska nastaje kada normalni pritisak u srednjem uhu i pritisak u spošljašnoj sredini ( iako ste u avionu, pritisak spoljašnje sredine i te kako deluje na Vaše uši ) nisu u balansu – tj., povećani pritisak spoljašnje sredine “gura” nizak pritisak srednjeg uha ka unutra i tada nastaje pojava karakterističnih znakova i simptoma.

Povećani pritisak u ušima se u najvećem broju slučajeva javlja na početku leta, tačnije, tokom uzletanja, a na drugom mestu je pritisak spoljašnje sredine koji raste pri sletanju, odnosno, spuštanju aviona na tlo – promena nadmorske visine je najveća u tom slučaju. “Avionsko uvo” se naziva i barotrauma, barotitis medija i aerotitis medija. Ukoliko letite avionom a želite da izbegnete pojavu ovog neprijatnog osećaja, preporučujemo Vam da sa sobom imate žvakaću gumu!

pritisak u usima

Ako niste leteli avionom a osećate pritisak u ušima u drugom delu članka pogledajte uzroke i metode za lečenje

Tipični simptomi povećanog pritiska u ušima tokom avionskog leta jesu:

 • Osećaj nelagodnosti u uhu
 • Osećaj punoće ili zagušenja u uhu
 • Oslabljen zvuk, ili izmenjen u odnosu na vrednost povećanog pritiska

Ukoliko je Vaš let prekookeanski, odnosno, traje više od 6 sati, možete iskusiti i sledeće simptome:

 • Glavobolju
 • Pritisak u ušima sličan kao ptilikom ronjenja
 • Još jače izmenjene zvuke sredine
 • Osećaj zvonjenja u ušima ( u medicini poznatiji kao tinitus )
 • Osećaj vrtenja predmeta oko sebe ( vertigo )
 • Povećan nagon za povraćanjem usled vertiga koji traje nekoliko minuta
 • Krvarenje iz uha pod pritiskom

Žvakaću gumu žvaćite pokretima vilice koji su velike amplitude kako bi progutali što više vazduha i izjednačili pritiske u šupljim prostorima lobanje i spoljašnje sredine. Pritisak se može javiti u jednom ili u oba uha.

Osim avionskih letova, i druge situacije mogu da izazovu promenu pritiska u ušima i time uzrokovane simptome – najčešće se radi o ronjenju, terapijskoj proceduri – hiperbaričnoj komori, a može biti i simptom “blast” sindroma – ukoliko se dogodila eksplozija u blizini, u velikom broju slučajeva strada bubna opna.

Pritisak u ušima i glavi

Ukoliko već imate narušenu funkciju Eustahijeve tube, time povećavate šansu za nastanak povećanog pritiska u ušima. Takođe, mnoga stanja posledično mogu dovesti do nastanka povećanog pritiska u ušima koji uzrokuje pojavu glavobolja i vertiga.

Kod dece i mladih osoba, često je Eustahijeva tuba nedovoljno razvijena, tako da je često povećani pritisak u ušima i glavobolja tokom letenja i ronjenja normalna pojava.

 • Oslabljen imunski sistem – česte prehlade
 • Zapaljenje sinusa – usled zapaljenja dolazi i do po povećanja pritiska u sinusima koji izaziva glavobolje i povećan intrakranijalni pritisak
 • Zapaljenje srednjeh uha ( otitis medija )
 • Alergije na polen, prašinu i ostala alergijska stanja koja uzrokuju zapušen nos i time povećan pritisak u lobanji
 • Spavanje tokom uzletanja ili sletanja aviona

Pritisak u ušima i vrtoglavica

Vrtoglavica, ili vertigo, najčešća je posledica povećanog pritiska u ušima. Ovako izazvana vrtoglavica često je praćena povećanim nagonom za povraćanjem. Može potrajati u dužem vremenskom periodu a nastaje nakon sletanja i izlaska iz aviona, odnosno, usled izlaganja kiseoniku koji smanjuje pritisak u lobanji.

Zapaljenje sinusa takođe izaziva pritisak u ušima i vertigo. Usled postojanja zapaljenja simptoma, dolazi do javljanja karakterističnih simptoma: zapušenje nosa i oštečenje nosne sluznice,  bol u predelu lica, gubitak mirisa usled zapušenosti nosa, curenje gusto žutog sekreta iz nosa, povišena telesna temperatura, napadi gušenja usled slivanja sekreta u grlo, umor, pritisak u ušima i zadah koji je neprijatan a nastaje usled dejstva toksina virusa.

Ako se vrtoglavica pojavljuje iznenada, uz pritisak u uhu ili uz oslabljen sluh, odmah treba posumnjati na bolest unutrašnjeg uha ( gde je smešten centar za ravnotežu ). Ako se vertigo postepeno razvija, uz postojanje i drugih simptoma, najverovatnije se radi o drugim uzrocima koji nisu vezani za samo uho.

Menierova bolest

Ova bolest često uzrokuje simptome povećanog pritiska u uhu i česte vrtoglavice. Razlog nastanka leži u nakupljanju tečnosti u unutrašnjem uhu. Kada se javi vrtoglavica, ona može trajati satima i često je praćena mučninom i povraćanjem. Nakon napada ove bolesti, pacijent je iscrpljen i malaksao. Pre samog nastanka dugotrajne vrtoglavice, javljaju se simptomi zapušenosti uha i tinitus. Sluh, tkom razvoja bolesti, slabi a tinitus je gotovo konstantno prisutan.

Menierova bolest se leči u dužem vremensko periodu, a lek koji se koristi jeste deksazon – kortikosteroid koji se ubrizgava direktno u uho uz davanje lokalnog anestetika kako se kod pacijenta ne bi javio veliki bol. Ukoliko deksazon ne pomaže, terapija se zasiva na primeni gentamicina – gentamicin uništava nervne ćelije u unutrašnjem uhu koji sprovode signal bola, a primena ovog leka je zamenila hirurgiju koja je opasna zbog blizine mnogih važnih centara u blizini.

Zujanje u ušima i pritisak – lečenje

Zujanje u ušima, ili tinitus, može biti ozbiljno stanje ukoliko potraje u dužem vremenskom periodu, jer tada može da dovede do trajno smanjenog sluha do potpunog gubitka funkcije ovog čula. Ukoliko i nakon prestanka izlaganju situacijama koje izazivaju povećani pritisak u ušima tinitus perzistira, potrebno je lečiti ga, u zavisnosti od uzročnika.

 • Sprejevi za nos se koriste za otpušavanje – u trenutku otpušenja, zaduh nakupljen u lobanji napušta kroz nosni otvor te dovodi i do otpušavanja ušiju.
 • Lekovi koji se konzumiraju oralno za otpušavanje nosa i sinusa
 • Oralni antihistaminici za ublažavanje alergije koja stvara zapušenost
 • Kako biste olakšali nelagodnost, možete koristiti nesteroidne antiupalne lekove, kao što su brufen ili naproksen, kao i lekove za ublažavanje bolova, na primer, acetaminofen.
 • Operacija se retko kad ordinira, samo u težim uslovima kada tinitus preti da trajno uništi sluh – i tada se operacija radi u lokalnoj anesteziji sa velikim oprezom da se ne povrede okolne strukture.