Voda u kolenu – simptomi, uzrok, uklanjanje, prirodni lekovi

Povrede i bolesti kolena su izuzetno česte pojave – koleno je deo tela koji trpi veliki pritisak – kolena gojaznih, starih ili bolesnika sa sistemskim bolestima često se susreću sa degeneracijom iz prostog razloga što koleno trpi celokupnu težinu organizma, usled nedostatka adekvatnih vitamina i minerala gubi svoju konzistenciju, to jest, gubi svoje zdravje i brzo propada.

Kada govorimo o bolestima kolena, onda govorimo o povredama ligamenata, meniskusa, zglobnih hrskavica i deformacije kostiju koje ulaze u sastav zgloba.

Međutim, ukoliko pri kretanju osoba oseti kao da joj nešto “krcka” u predelu zgloba kolena, velika je verovatnoća da je došlo da nakupljanja vode u kolenu i da je samo kretanje otežano, to jest, da svaki pokret u zglobu kolena izaziva nelagodnost kod osobe.

voda u kolenu simptomi

Kako nastaje voda u kolenu ?

Voda u kolenu ( u medicini poznatija kao efuzija kolena ) predstavlja, zapravo, reakciju organizma na patološki proces koji se odigrava u zglobu kolena. Nakupljanje vode u kolenu je vidljivo i sa spoljašnje strane – koleno je otečeno, ali  i crveno što ukazuje da se  radi o infekciji  koja izaziva nakupljanje voda u ovom delu tela. U fiziološkim uslovima, uvek postoji malo vode uz pomoć kojih zglob kolena lakše funkcionisao. U patološkim uslovima, nakupljena voda u kolenima otežava kretanje i doprinosi lošem zdravlju zgloba kolena.

Da li bol i otok ukazuju na vodu u kolenu ?

Da! Upravo su bol i otok prvi simptomi vode u kolenu patološkog procesa koji ima brojne uzroke!

Uzrok vode u kolenu

Najčešći uzrok zbog koga se javlja voda u kolenima jeste artritis. Artritis nastaje kombinacijom poremećaja imunskog sistema i zapaljenja sluzokože koja oblaže zglob kolena. Usled razvoja artritisa, dolazi do zapaljenske reakcije i nakupljanja leukocita u krvi, kao i oticanja kolena, a pojava otoka zapravo označava da se voda nakuplja u kolenu.

Drugi razlozi nakupljanja vode u kolenu jesu giht ( označava zapravo nakupljanje mokraćne kiseline u zglobu ), razne povrede ligamenata što zbog saobraćajne traume ili sportske povrede.Voda u kolenu se često javlja kod sportista upravo zbog toga što su stalno u pokretu te je lakše da, usled zapaljenja, voda “ode” u koleno.

Voda u kolenu – simptomi

Prvi simptom koji se javlja jeste otežano kretanje – uz svaki pokret, zglob kolena trpi  veliku bol, te se osoba odlučuje da što više miruje. Tokom i nakon odmora, bol prestaje, ali se već nakon nekoliko minuta fizičke aktivnosti ponovo javlja. Asimetrija kolena je izuzetno vidljiva – koleno koje je otečeno je znatno većih dimenzija od zdravog kolena!

Osećaj krckanja u zglobu kolena upozorava pacijenta da je uzrok koji je doveo do pojave vode u kolenu uznapredovao.

Ukoliko se uzrok koji izaziva vodu u kolenu ne leči na vreme, može doći ro razvoja komplikacija: gubitka mišićne mase  koji atrofiraju jer su pod pritiskom vode, kao i pojava Bakerove ciste koji dovode do daljeg povećanja bola i fizičke neaktivnosti.

Voda u kolenu – lečenje

Lečenje vode u kolenu se sprovodi dvojako: potrebno je voditi računa o adekvatnom uklanjanju simptoma kao i o uklanjanju uzroka koji je doveo do ovog patološkog procesa.

Pored toga za uspešno lečenje, potrebno je uzeti u obzir i opšte stanje pacijenta: da li pacijent sme da se povdvrgne terapiji, da li su lekovi kompatibilni sa lekovima koje pacijent konzumira pri lečenju drugih bolesti koje ima, kao i o tome da li je u mogućnosti d redovno posećuje fizijatra i radi vežbe.

– prvo se pokušava sa lekovima – u obzir dolaze lekovi za ublažavanje bolova ( analgetici – aspirin, brufen ), a potom i steroidi ukoliko analgetici nisu dali željene rezultate. Steroidi se ubrizgavaju direktno u zglob kolena a pre same primene, potrebno je odraditi procenu zdravstvenog stanja pacijenta kako se zdravlje nakon primene steroida ne bi pogoršalo. U obzir se uzima i led kao odlično sredstvo za uklanjanje bolova ( led se aplicira ne više od 4 puta dnevno i ne duže od 15 minuta kako ne bi izazvao otežanu cirkulaciju )

– ukoliko analgetici ne pomažu – razmatra se prva hirurška procedura: uklanjanje vode iz kolena. Tehnika se naziva artrocenteza i izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Artroskopija je alternativa artrocentezi – koristi se za uklanjanje vode iz kolena ukoliko je artrocentezu iz bilo kog razloga nemoguće obaviti. ova dijagnostička i terapijska procedura se sastoji iz ubacivanja osvetljene cevi koja stimuliše oticanje vode.

– Ukoliko navedene terapijske procedure za uklanjanje vode iz kolena nisu pomogle – razmatra se hirurška intervencija u cilju povećanja kvaliteta života, povećanja mobilnosti i uklanjanja bola koji predstavlja veliki zivor stresa po pacijenta.

– U postoperativnom oporavku, najbitniju ulogu ima fizikalna medicina. Postoperativni oporavak je veoma bitan jer se u tom periodu pacijenti stimulišu da se kreću i da ne leže, kako se voda u kolenu ne bi ponovo pojavila. Fizikalna medicina daje svoj najveći učinak ukoliko se sprovodi u prvih 6 nedelja od operacije, odnosno, u prvih godinu dana od kad su se javili prvi simptomi vode u kolenu.

– primena antibiotika za lečenje i uklanjanje samog izvora bolesti je presudno: ukoliko se primarna bolest ne leči, čak i nakon uspešnog lečenja ublažavanja bola i uklanjanja vode u kolenu, ona se ponovo može javiti usled ponovnog napada mikroorganizama na organizam čoveka.

Prirodni lek za vodu u kolenu

Prirodno lečenje je dobra alternativa kad je u pitanju voda u kolenu. Međutim, treba imati u vidu da su prirodni lekovi dobri ukoliko želimo da otklonimo simptome – oni ne mogu rešiti primarnu bolest niti garantuju da se voda u kolenu neće opet javiti.

Napravite oblogu od kamilice. Kamilica je idealan prirodni lek jer nema nikakvih neželjenih efekata, može se koristiti neograničeno a njeni efekti su dugoročni – ukoliko redovno oblažete otečeni zglob – već nakon 5 dana doći će do vidnog poboljšavanja, otok će splasti a bol će se drastično smanjiti.

Žumance, takođe, ima odlično analgetsko dejstvo na zglob kolena – sveže žumance sa kašičicom soli izmešajte a onda natopite oblogu ovom smesom. Nakon što oko zgloba zavežete oblogu, stavite preko najlon foliju, a obloge menjajte više puta u toku dana.

Narodni lek za vodu u kolenu

Verovali ili ne, u problemu otečenog zgloba i nakupljanja vode u kolenu, može Vam pomoći – pasulj! Ostavite pasulj da proključa a zatim ga procedite i stavite u kesu kojom ćete obložiti zglob. Preko kese stavite potporu kako obloga ne bi spala i svako veče, pred spavanje, ponovite proceduru.

Ukoliko imate mast od arnike, redovnim mazanjem otečenog zgloba, znatno ublažate bol i povećavate snagu obolelog zgloba, te ćete se satim tim više kretati.Ovaj narodni lek se danas može kupiti u mnogim apotekama.