vodenika

Vodenika – Lepi jova uzgoj, održavanje, razmnožavanje

Cveće lepi jova ili vodenika

Cvet lepi jova ili vodenika (Impatiens) može krasiti vaš vrt tokom celog leta. Ovo prelepo cveće dolazi u različitim bojama i može biti posađeno po obrascima za zapanjujući vizuelni efekat. Naziv ‘’vodenika’’ se odnosi na to da je stablo ove biljke ispunjeno vodom.

Naučite kako da uzgajate i negujete lepog jovu, tako da uživate u njegovim zdravim, živim cvetovima. Lepi jova, nežna i krhka biljka, se može gajiti i kao sobna biljka. Cvetovi su u beloj, roze, svetlo crvenoj, tamno crvenoj, ljubičastoj boji ili sa šarama.

Lepi jova cveta od sredine aprila do prvih  mrazeva na jesen.

Vodenika ili lepi jova uzgoj         

Kada je u pitanju sadnja lepog jove – pridržavajte se sledećih koraka. Držite sadnice vlažnim pre sadnje. Lepi jova će brzo uvenuti kada ne dobija dovoljno vode. Bilo da li kupujete sadnice ili uzgajate ovu biljku iz semena, moraćete da se uverite da ostane vlažna dok ne budete spremni da je posadite.

lepi jova cvece

Pronađite dobro mesto za sadnju lepog jove. Vodenika uzgoj je podjednako dobar u saksijama i u bašti. Ova biljka voli senovita mesta, pa izaberite oblast koja ima senku tokom celog dana. Uverite se da je zemlja vlažna, ali dobro propusna, jer lepi jova može dobiti plesni ako provodi vreme u stajaćoj vodi.

Planirajte da posadite svog lepog jovu kada se tlo zagreje. Lepi jova ne bi trebalo da bude postavljen u zemlju ili zasađen u saksijama do posle poslednjeg mraza, kada tlo postaje toplo i nema šanse da će se cveće zamrznuti. Prerana sadnja će rezultirati uvenućem biljke.

Pripremite zemljište za sadnju. Vodenika voli zemlju koja je bogata i vlažna. Možete dodati kompost ili blago đubrivo. Ako sadite lepog jovu u saksijama, kupite hranljivi materijal bogat zemljom. Kopajte rupe i posadite lepog jovu. Blago pritisnite zemljište oko osnove stabljike. Zalijte biljku temeljno posle sadnje.

Umesto u posude, možete izabrati da stavite svoju vodeniku u viseće korpe.

Lepi jova održavanje:

Držite biljku vlažnom u svakom trenutku. Lepi jova će brzo uvenuti ako dozvolite da mu se zemlja osuši. Biljku treba zalivati oko korena, ujutru svakih nekoliko dana. Izbegavajte zalivanje uveče i ne održavajte biljku vlažnom preko noći, jer je sklona da dobije plesan kada je u preterano vlažnim uslovima.

Saksijska zemlja se suši brže nego obična zemlja, tako da ćete morati češće da zalivate cveće u saksijama.

Prihranite lepog jovu. Možete koristiti ili spororazlagajuće đubrivo prema instrukcijama ili primeniti tečno đubrivo svakih nekoliko nedelja.

lepi jova u saksiji

Kada biljka dostigne visinu od oko 50 cm, malo joj zakinite vrhove, radi podsticanja grananja i bujnosti. Tako će vaša biljka biti manjeg rasta, ali uvek u cvetu.

Vodenika razmnožavanje:

Razmnožavanje se obavlja uglavnom preko semena. Neke vrste (Spelbaund) se mogu razmnožavati i reznicama. Budite obazrivi tokom skidanja reznica, jer u suprotnom možete uništiti loptastu formu biljke.

lepi jova zimi

Razmnožavanje semenom: Lepi jova se seje u januaru, u supstrat nastao kombinacijom baštenske zemlje, stajskog djubriva i malo peska. Seme nemojte zakopavati ni prekrivati zemljom. Prvo zalivanje obavite tek onda kad se supstrat malo prosuši, radi podstreka da se lepi jova dobro ukoreni.

Često provetravajte prostoriju gde se nalazi rasad lepog jove. Kada posejete lepog jovu, treba proći oko 5 nedelja da počnete sa rasađivanjem.

Lepi jova zimi

Kada je prezimljavanje lepog jove u pitanju, dobro je da biljku unesete u zatvorenu prostoriju.

Možete ga ponovo izneti van u aprili, kada prođe opasnost od mrazeva. Lepi jova zimi treba da se zaliva na 10-ak dana. Može cvetati čitave zime, ukoliko temperatura ne pada ispod 15 C.