Vrtoglavice u ležećem položaju i pri podizanju iz ležećeg položaja

Vrtoglavica pri podizanju iz ležećeg položaja

Vrtoglavica pri podizanju iz ležećeg položaja se naziva postularna ili ortostatička hipotenzija. Do nje može da dođe kada mozak prima pogrešnu informaciju o položaju tela u odnosu na okolinu i kretanje. Premda vrtoglavica obično nije ozbiljna, ukoliko je često osećate, obratite se lekaru. Ona može biti znak nekog uzročnog oboljenja.

Vrste vrtoglavice

Prema Merkovom priručniku za zdravlje i starenje, vrste vrtoglavice uključuju vertigo, disekvilibrijum, ošamućenost i mešovitu vrtoglavicu. Vertigo je lažan osećaj kretanja ili okretanja. Disekvilibrijum je osećaj nestabilnosti ili gubitka ravnoteže u trupu ili nogama. Ošamućenost je osećaj blizak stanju nesvestice. Ova vrsta vrtoglavice se najčešće javlja kada osoba naglo ustane iz sedećeg ili ležećeg položaja. Mešovitu vrtoglavicu ne možemo podvesti pod pomenute kategorije.

Mehanizam vrtoglavice

Prema klinici Mejo, dramatičan pad sistolnog krvnog pritiska može da dovede do osećaja vrtoglavice nakon naglog ustajanja. U normalnim okolnostima, gravitacija dovodi do nakupljanja krvi u nogama kada stojimo. Da bi se u mozak vratila dovoljna količina krvi, organizam povećava broj otkucaja srca i skuplja krvne sudove. Kod osoba koje imaju postularnu hipotenziju ovaj mehanizam ne funkcioniše.

Uzroci vrtoglavice pri podizanju iz ležećeg položaja

Prema klinici Mejo, do postularne hipotenzije može da dođe usled dehidracije, produženog boravka u krevetu, trudnoće, dijabetesa, problema sa srcem, opekotina, velike vrućine, velikih varikoznih (proširenih) vena i nekih neuroloških poremećaja. Lekovi protiv visokog krvnog pritiska, antidepresivi, lekovi za lečenje Parkinsonove bolesti, kao i lekovi protiv erektilne disfunkcije, takođe mogu biti krivci. Postularna hipotenzija koja je uzrok vrtoglavice pri podizanju iz ležećeg položaja može da se javi i kod mladih, inače zdravih, osoba i obično je bezopasna.

Prevencija vrtoglavice

Da biste sprečili vrtoglavicu prilikom podizanja iz ležećeg položaja, pokušajte da se krećete polako, preporučuju iz klinike Mejo. Pre ustajanja dišite duboko nekoliko minuta. Ako se vrtoglavica javlja kada ustajete posle spavanja, pokušajte da spavate na malo uzdignutijem jastuku. Ako se simptomi javljaju dok stojite, preklopite noge i stegnite butine ili postavite jednu nogu na uzvišenje ili stolicu i sagnite se napred koliko god možete.

Lečenje vrtoglavice

Blaga vrtoglavica retko zahteva lečenje. Ako vam vrtoglavica smeta i izazvana je lekovima, lekar će vam možda promeniti dozu ili vrstu leka. Ukoliko se vrtoglavica dok stojite uporno vraća, lekar će vam možda prepisati lek koji se zove fludrokortizon.

Najčešći uzroci vrtoglavice u ležećem položaju

Uobičajeni uzročnici koji dovode do pojave vrtoglavice u ležećem položaju su benigni paroksizmalni pozicioni vertigo, infekcija uha, kao i neki vidovi trovanja, privremenog su karaktera i obično nestaju bez određenog tretmana.
Vrtoglavica često može dovesti do pojave mučnine i grašaka znoja na čelu, kao i osećaja vrtenja u prostoriji. Ovo su neki od najčešćih simptoma, izdvojenih u moru različitih faktora koji utiču na pojavu vrtoglavica. Ležanje ili sedenje sa glavom zarivenom u kolena može pomoći u ublažavanju simptoma vrtoglavice, dok u drugim slučajevima vrtoglavice opstaju uprkos preduzetim merama.

Benigni paroksizmalni pozicioni vertigo može izazvati vrtoglavicu u ležećem položaju. Predstavlja često prisutnu pojavu kod starijih ljudi. Ne zna se tačan uzrok, ali se pretpostavlja da je za ovaj vid vertiga odgovorno taloženje loja u uhu. Benigni paroksizmalni pozicioni vertigo prolazi samo od sebe, i ne traje duže od par meseci. Obolelima se preporučuje upotreba lekova za ublažavanje simptoma.

Infekcije uha može izazvati vrtoglavicu na isti način kao i prethodno navedeno oboljenje. Nagomilavanje različitih taložnih materija i prisustvo infektivnih procesa mogu štetno delovati na stanje unutrašnjeg uha i izazvati vrtoglavice i mučnine. Većina infekcija će sama nestati, za razliku od bakterijskih koje mogu zahtevati terapiju antibioticima.
Ponekad trovanja hranom ili stomačni virusi mogu uticati na pojavu vrtoglavice u ležećem položaju. Iako se napadi vrtoglavice obično mogu umiriti odmaranjem u krevetu, određeni vidovi vertiga opstaju jer mogu biti uzrokovani nekim težim oboljenjem.

Tretman će zavisiti od stanja. Dugotrajni i teški vidovi vrtoglavica moraju biti istraženi od strane stručnog lica. Ukoliko se sumnja na trovanje, hitna lekarska intervencija prestavlja ultimativno rešenje.

Vrtoglavica praćena teškim oblicima mučnine ili povraćanja, nedostatkom daha i drugim simptomima može biti znak ozbiljnog zdravstvenog oboljenja. U slučaju iznenadnog pojavljivanja vrtoglavice i intenzivnog trajanja u roku od par sati neophodno je obratiti se za lekarsku pomoć. Osobe sa vrtoglavicom ne bi trebalo da voze do lekara, već da volan prepuste prijatelju ili sačekaju hitnu pomoć.