VUCJI TRN

Vučji ili pasji trn – biljka sa mnogim lekovitim svojstvima (ULJE)

Biljka pasji ili vučji trn je drvolika biljka, visoka između 0,5 – 6 metara, a ponekad može dostići i visinu od 10 metara. Ova biljka cveta u aprilu i maju, dok plodovi, koji su najzdraviji deo biljke, sazrevaju u septembru i oktobru. Raste u blizini velikih reka i močvara, u planinskim područjima, i na peskovitom tlu. Karakteristična je po svom trnju, braon boji i po svojoj “krunici” koja se nalazi na vrhu biljke.

Za ovu biljku se zna već 1200 godina, u drevnoj Kini, pasji trn je našao svoje mesto u prirodnoj medicini već tada.

U prirodnoj medicini se koristi plod vučjeg ili pasjeg trna – a to su bobice. Bobice su mekane, sočne i bogate su uljem. Karakteristične su po svojoj narandžastoj boji. Zdrava i zrela bobica je masna, gorka, kisela, a ponekada ima i neprijatan ukus – što nipošto ne znači da ova biljka nije zdrava, naprotiv, bobice vučjeg trna su izuzetno bogate nutritivnim sastojcima. Međutim, uprkos tome da bi najbolje bil oda se bobice jedu sirove, zbog svoj jakog ukusa, one se uglavnom melju i kombinuju sa ukusnijim sokovima kao što su sok od jabuke ili sok od grejpfruta.

PASJI TRN

Pasji trn se konzumira u vidu čajeva, losiona, ulja, džemova, voćnih vina i likera.

Bogat je vitaminima C, vitaminima B1, B2 i E i sadrži značajnu količinu karotina.

Ulje pasjeg trna je jako značajno u prirodnoj medicini jer je jedino biljno ulje koje sadrži sve omega masne kiseline!

Interesantna činjenica je da u nekim regionima Kine, mnogi proizvođači vina ubacuju bobice pasjeg trna da bi dale specifičnu, gorku aromu vina.

Pasji (vučji) trn – lekovitost

Pasji trn je, kroz, istoriju, zauzeo visoko mestu u prirodnoj medicini! Ima blagotvorni efekat, nema neželjenih efekata, i u kombinaciji sa jabukovim sokom, imaju prijatan ukus i mogu da se konzumiraju više puta dnevno.

 1. Stomačni problemi – sok od bobica i jabuka je odličan prirodni lek za rešavanje zapaljenja želudačne sluznice i probadajućih bolova u stomaku. Svojim antiupalnim dejstvo, bobice pasjeg trna pomažu pri bolovima u zglobovima i grčenju mišića.
 2. Problemi sa vidom – bobice vučjeg trna su bogate karotenoidima, moćnim antioksidansima koji poboljšavaju kvalitet vida i oštrinu. Karotenoidi usporavaju proces starenja rožnjače i pomažu pri prevenciji katarakte. Takođe poboljšavaju i noćni vid.
 3. Utiču na zdravlje centralnog nervnog sistema – bobice pasjeg trna su bogate vitaminom B, i samim tim, mogu pomoći u prevenciji ozbiljnih zdravstvenih i socijalnih problema kao što su Alchajmerova bolest i demencija.
 4. Nalaze svoje mesto u sprečavanju razvoja tumora – iako uticaj bobica pasjeg trna na tumor nije potvrđeno, borbom protiv slobodnih radikala i ubrzanjem ćelijskom metabolizma, ove bobice mogu pomoći pacijentima da poboljšaju svoje opšte zdravstveno stanje
 5. Imaju uticaj u procesu starenja – bobice vučjeg trna su savršene u prevenciji nastanka bora i podočnjaka! Samim tim se može reći da bobice vučjeg trna “održavaju mladost i lepotu dugi niz godina!”
 6. Kontrola dijabetesa – odlično regulišu nivo šećera u krvi – tako da dijabetičari bez problema kogu da koriste ove bobice.
 7. Konzumiranjem bobica vučjeg trna raste količina vitamina C u organizmu!
 8. Bobice pasjeg trna su odlične za cirkulaciju – regulišu vitalnost crvenih krvnih zrnaca (bobice su bogate gvožđem)
 9. Urogenitalni sistem – ublažava simptome menopauze, pomaže pri infekcijama genitalija i mokraćnih puteva
 10. Utiče na smanjenje telesne težine!
 11. Nalazi primenu i u lečenju sovg kašlja, zapaljenja glasnih žica i zapaljenja sinusa

Ulje pasjeg trna

U zavisnosti od regiona, kulture i tradicije, ulje pasjeg trna je na mnogo načina našlo primenu u svakodnevnoj upotrebi.

Ulje se može cediti kako iz stabljike, tako iz plodova i lišća.

U nekim predelima, ulje pasjeg trna se koristi za rešavanje problema hroničnog proliva, kao i za poboljašnje rada sistema za varenje.

U oftalmologiji, ulje pasjeg trna je našlo značaj u lečenju keratitisa, trahoma, konjuktivitisa i zapaljenja trepavica.

U dermatologiji se koristi kod lečenja hroničnih deramtoza, ekcema, psorijaze, lupusa eritematozusa.

U Aziji se ulje iz lišća pasjeg trna koristi pri lečenju zapaljenja zglobova i mišića.

Na području Tibeta, ulje vučjeg trna se koristi u lečenju blagih povišenja telesne temperature, prehlade, ginekoloških oboljenja i povećane količine tečnosti u trbuhu.

Ulje pasjeg trna za lice

Ulje pasjeg trna koje se koristi u tretmanu lica i u tretmanima protiv starenja, može se cediti kako iz samog ploda, tako i iz lista.

Ulje pasjeg trn jee bogato vitaminom C, koje pomaže stvaranju kolagena, i tako očuvava zdravlje kože.

Posebno se daje značaj lekovitom dejstvu ulja pasjeg trna u lečenju rana, smrzotina, kožnih bolesti lica. Ima baktericidno dejstvo, tako da sprečava pojavu infekcija kože, kako lica, tako i celog tela.

Gde se može uzgajati pasji trn?

Pasji trn najbolje uspeva na suvom i peskovitom tlu. Kod nas raste uz šljunkovite i peskovite obale velikih reka, kao što je Dunav, a raste i u brdskim i planinskim krajevima i na morskim obalama. Zbog svojih karakterističnih potreba u vidu tla i klimatskih uslova, pasji trn se teško može gajiti i čuvati u kućnim uslovima.

Ukoliko, pak, imate uslove za uzgoj PASJEG TRNA, imajte na umu da je ovo dvodoma biljka ( postoji muški i ženski primerak). Muški primerak se sadi u pravdu duvanja vetra a ženski primerci obrnuto – kako bi se ovi primerci mogli da izvrše proces oprašivanja.

Priprema ulja pasjeg trna

Ukoliko ste u mogućnosti da nabavite bobice pasjeg trna, ulje možete napraviti veoma lako: bobice se procede, a suvi ostatak sa semenkama se samelje u mikseru tako da se dobije kašasta smesa. Kaša se potom odloži u termos, prelije suncokretovim uljem zagrejanim na 60 stepeni ( trećina termosa je kaša a dve trećine ulje). Termos se ostavi 7 dana da odstoji, a dobijeno ulje se potom procedi.

Recept za ukusni sladoled od pasjeg trna

Uzeti 300 grama slatka od pasjeg trna ( bobice se posle berbe mešaju sa vanilom i medom i zamrzavaju), 2 žumanceta i 3 do 4 kašike gustina. Ove sastojke izmešati i onda dodati 200 mililitara slatke pavlake, 2 belanca i vanilin šećer. Nakon što smesa odstoji u zamrzivaču, sladoled se može servirati i konzumirati.