kamilica caj

Za šta je dobar čaj od kamilice

Čaj od kamilice je mnogo više od ukusnog pića za pred spavanje. Ovaj prirodni biljni čaj lepog mirisa takođe i poboljšava vaše zdravlje tako što smanjuje stres, olakšava probleme sa nervozom u stomaku i poboljšava spavanje. Bonus je to što je vrlo lak za pripremu i možete ga piti u neograničenim količinama tokom dana.

Lekovita biljka kamilica?

Postoje dve vrste kamilice: „nemačka“ kamilica (matricaria recutita) i rimska ili engleska kamilica (chamaemelum nobile). Obe biljke imaju slična dejstva na organizam. Cvetovi nemačke kamilice izgledaju kao minijaturne bele rade, sa belim laticama oko žutog tuča. Uglavnom su cvetovi u prečniku manji od 2 cm. Nemačka kamilica prirodno raste u Evropi, Aziji i severnoj Africi i najčešće se koristi za ovu vrstu biljnog čaja.

caj od kamilice

 

Za šta je sve dobra kamilica?

Čaj od kamilice je izvrstan dodatak ishrani ako vodite (ili želite da vodite) zdrav život. Lako možete dodati ovaj napitak u svoj svakodnevni jelovnik i primetićete poboljšanje zdravstvenog stanja. Prema izveštaju Medicinskog centra merilendskog univerziteta, benefiti čaja od kamilice uključuju:

  • Skraćivanje perioda prehlade
  • Olakšavanje nervoze u stomaku i drugih gastroenteralnih problema
  • Smirivanje upala desni i čireva u ustima
  • Uklanjanje akni
  • Olakšavanje suvoće grla
  • Smanjivanje anksioznosti
  • Poboljšavanje sna
  • Brže zaceljivanje rana
  • Potencijalna antibakterijska svojstva, koja uništavaju gljivice i bakterije

Kada se koristi kao čaj, kamilica olakšava bolove u suvom grlu, neprijatnosti u stomaku, smiruje anksioznost i poboljšava san. Sve ovo je čini izvrsnim napitkom za pred spavanje.

Čaj od kamilice se često daje i bebama. U „Roditeljskom magazinu“ je objavljen članak  u kom se tvrdi da jedna ili dve flašice ovog čaja znatno olakšavaju grčeve kod beba. Uvek se konsultujte sa pedijatrom pre nego što bebi date čaj od kamilice i uvek proverite da li je čaj dovoljno rashlađen pre nego što dete počne da ga pije.

Kakav je ukus čaja od kamilice?

Čaj od kamilice ima ukus koji podseća na cveće. Pravi se od cveća nalik na bele rade, tako da oni koji su alergični na ambroziju, astre i hrizanteme treba da budu oprezni kada je u pitanju ovaj čaj. Ako primetite osip nakon pijenja ovog čaja, prestanite da ga pijete i odmah se obratite lekaru.

Omiljeni recepti

Čaj od kamilice je lako napraviti i možete ga kupiti u kesicama. Takođe možete kupiti i sušene cvetove u rinfuzu i tako praviti čaj. Stavite 2-3 kafene kašičice sušenih cvetova u šolju i prelijte je ključalom vodom, a zatim ostavite da se natapa 10-15 minuta (u zavisnosti od toga koliko jak čaj želite), procedite i pijte.

Ako želite drugačiji ukus, dodajte mled, mleko, limun ili ga pomešajte sa nekim drugim čajem, npr. nanom ili listom maline.

Šta volimo kod ovog čaja?

Čaj od kamilice se hiljadama godina koristi kao prirodni lek. Jedan od najvećih „pluseva“ za čaj od kamilice je to što je adekvatan za svakog osim za ljude koji su alergični na ambroziju i polen. Možete ga piti 3-4 puta dnevno između obroka. Zamislite šolju toplog čaja od kamilice koju ispijate kako biste dan počeli smireno i lako se skoncentrisali na posao; ali pazite i na „uspavljujuće“ efekte kamilice.

Koristan je kako za odrasle, tako i za decu i bebe, tako da je postao jedan od najpopularnijih čajeva koji gotovo svako ima u kući. Ovaj čaj možete piti redovno kako biste održali dobro zdravstveno stanje ili ciljano, kako biste smanjili nervozu i anksioznost vezanu za školu ili posao.

Jeste li znali?

Mnoge žene koriste čaj od kamilice za olakšavanje bolova izazvanih menstrualnim grčevima. Kamilica pomaže kod smanjivanja mišićnih grčeva koji su povezani sa menstruacijom. Ipak, kamilica može delovati i slično estrogenu, tako da ako uzimate hormonske suplemente proverite postoje li kontraindikacije i popričajte sa svojim lekarom pre nego što počnete da pijete ovaj čaj ili počnete da uzimate suplemente na bazi kamilice.

Ako vam ne pomaže „prazan“ čaj, možete u njega dodati par kapi nekog esencijalnog ulja, recimo eukaliptusa, i udisati isparenja iz čaja kako biste pročistili nosne šupljine i smirili kašalj. Nemojte nikako piti čaj u koji ste sipali esencijalno ulje.