Za šta je dobar djumbir i kako se koristi kao lek

Djumbir – lekovita svojstva, činjenice, istraživanja

Đumbir je čest sastojak u azijskoj i indijskoj kuhinji. Međutim, đumbir se već vekovima u brojnim kulturama koristi i zbog svojih lekovitih svojstava.

Đumbir ima dugu istoriju lekovite biljke koja je dobra kod problema sa varenjem, kao što su mučnina, gubitak apetita, kinetoza (bolest kretanja/putovanja) i bolovi.

Koren, tačnije granati rizom, biljke đumbira može da se koristi svež, u prahu, osušen kao začin, u obliku ulja ili kao sok. Đumbir je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Zingiberaceae (đumbirovki) kojoj pripadaju i kurkuma i kardamom. Obično se gaji u Indiji, Indoneziji i Australiji, kao i na Jamajki i Fidžiju.

U ovom članku ćete saznati za šta je dobar djumbir o njegovim lekovitim svojstvima, njegovom nutritivnom profilu, kako da ga uključite u ishranu i o mogućim opasnostima po zdravlje usled njegovog konzumiranja.

Djumbir za šta je dobar

Konzumiranje voća i povrća svih vrsta odavno se povezuje sa manjim rizikom od nastanka mnogih bolesti koje su posledica načina života.

Brojne studija ukazuju da povećano konzumiranje biljne hrane, kao što je đumbir, umanjuje rizik od nastanka gojaznosti, dijabetesa, bolesti srca i ukupne smrtnosti, dok poboljšava zdravlje kože i kose, podiže energetski nivo i održava manju telesnu težinu.

Đumbir je dobar za probleme sa varanjem

Fenolna jedinjenja u đumbiru su poznata po ublažavanju gastrointestinalnih iritacija, stimulisanju lučenja pljuvačke i žuči i pospešivanju gastričkih kontrakcija i kretanja hrane i tečnosti kroz gastrointestinalni trakt.

Đumbir je dobar protiv mučnine

Žvakanje sirovog đumbira ili ispijanje čaja od djumbira je uobičajen prirodni lek protiv mučnine tokom. Trudnice koje pate od jutarnje mučnine, bez straha mogu da koriste đumbir za ublažavanje mučnine i povraćanja, često i u obliku pastila ili bombona od đumbira.

Tokom velikih hladnoća, čaj od đumbira je dobar način da se ugrejete. On je dijaforetičan, što znači da pospešuje znojenje i greje organizam iznutra. Kao takav, đumbir je posebno koristan pri nagoveštaju prehlade.

Da biste napravili dobar domaći čaj od đumbira nasecite 20 – 40g svežeg rizoma i potopite ga u šolju vrele vode. Kriška limuna i malo meda poboljšaće ukus i doprineti korisnosti, zbog vitamina C i antibakterijskog dejstva.

Đumbir za ublažavanje bolova

Studija Univerziteta Džordžija, u kojoj je učestvovalo 74 volontera, otkrila je da dnevna suplementacija đumbirom dobar način za ublažavanje bolova u mišićima, koji su posledica fizičkih vežbi, za 25%.

Otkriveno je i da đumbir ublažava simptome dismenoreje (bolne menstruacije). U jednoj studiji 83% žena koje su uzimale kapsule đumbira prijavile su poboljšanje u simptomima bola, u poređenju sa 17% onih koje su dobijale placebo.

Saznajte više>>> Djumbir za lice i kosu

Đumbir protiv upala

Vekovima je poznato da je đumbir dobar upala i za lečenje zapaljenskih oboljenja.

Studija koja je objavljena u žurnalu Istraživanje prevencije karcinoma, otkrila je da je suplement rizoma đumbira koji je davan učesnicima dobrovoljcima, smanjio markere upale u debelom crevu u roku od mesec dana. Istraživači koji su učestvovali u studiji su objasnili da se ublažavanjem upale, umanjuje i rizik od nastanka karcinoma debelog creva. Đumbir obećava i u kliničkim ispitivanjima kod lečenja upala povezanih sa osteoartritisom.

Nutritivni profil đumbira

Svežim đumbirom ćete na jednostavan način obogatiti ukus hrane i pića bez dodavanja natrijuma. Pošto se obično konzumira u malim količinama, đumbir ne dodaje bitne količine kalorija, ugljenih hidrata, proteina i vlakana.

Đumbir sadrži brojna druga jedinjenja koja imaju antiinflamatorno i antioksidantno dejstvo, korisna za zdravlje, kao što su gingerol, beta karoten, kapsaicin, kofeinska kiselina, kurkumin i salicilna kiselina.

Đumbir sadrži brojne vitamine i minerale (u 100g):

 • ugljeni hidrati – 17,77g
 • dijetalna vlakna – 2g
 • proteini – 1,82g
 • šećer – 1,7g
 • natrijum – 13mg
 • vitamin B6 – 0,16mg
 • kalcijum – 16mg
 • gvožđe – 0,6mg
 • vitamin C – 5mg
 • kalijum – 415mg
 • magnezijum – 43mg
 • fosfor – 34mg
 • cink – 0,34mg
 • folna kiselina – 11µg
 • riboflavin – 0,034mg
 • niacin – 0,75mg

Kako da uključite đumbir u ishranu

Đumbir se odlično slaže sa brojnim vrstama morske hrane, pomorandžama, dinjama, svinjetinom, bundevom i jabukama. Kada kupujete svež đumbir, tražite rizom sa glatkom, zategnutom (bez bora) korom i mirisnom aromom.

Svež đumbir čuvajte u dobro zatvorenoj plastičnoj kesi u frižideru ili zamrzivaču.

Svež đumbir se pre upotrebe ljušti i renda. U većini recepata, 1/8 kašičice đumbira u prahu može da zameni 1 kašiku svežeg rendanog đumbira. Đumbir u prahu može da se nađe u skoro svakoj prodavnici i dobar je kao zamena za svež djumbir.

Povezano>>> Djumbir za mršavljenje

Saveti:

 • dodajte svež đumbir u smuti ili sok
 • dodajte đumbir (svež ili u prahu) u jelo u voku ili preliv za salatu
 • potopite sveže oljušten đumbir u ključalu vodu i napravite čaj
 • začinite svako jelo od ribe svežim ili đumbirom u prahu

Potencijalne opasnosti po zdravlje usled konzumiranja đumbira

Prirodni đumbir je neškodljiv za većinu ljudi i izaziva malo ili nimalo neželjenih dejstava. Može da pogorša simptome gastroezofagealnog refluksa kod nekih osoba. Delotvornost i neželjena dejstva suplemenata se razlikuju u zavisnosti od vrste i sastava.

Za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti je najvažnija ishrana. Bolje je da ishrana bude raznovrsna nego da se usredsredite na jednu namirnicu kao ključ dobrog zdravlja.