Za šta možete koristiti jaja japanske prepelice?

Lekovitost jaja japanske prepelice prepoznala je još odavno tradicionalna kineska medicina. Osim svoje hranljivosti, odličan su izvor proteina, a mogu i pomoći u lečenju nekih hroničnih bolesti.

Jaja japanske prepelice su sitnija od kokošijih i po svojoj ljusci imaju crne mrlje. Često se međusobno mogu razlikovati po dimenzijama i veličinama i količini pega i mrlja. Najviše se koriste u Japanu i Kini, ali su danas veoma tražena širom sveta. Treba ih nabavljati kod proverenih prodavaca, jer samo oplođena jaja pokazuju lekovita svojstva.jaja-japanske-prepelice

Jaja od prepelice i zdravlje

Jaja od prepelice pogoduju organizmu u celini. Preporučuje se i maloj deci, mladima, starijim osobama i rekovalesentima podjednako. Redovno konzumiranje će uspriti proces starenja ćelija, ubrzati metabolizam, pozitivno delovati na crevni trakt i centralni nervni sistem.

Ako ih uvrstite u ishranu u ovom periodu, ojačaćete imunitet, a vaš organizam će odolevati sezonskim bolestima. Prepeličja jaja su bogata vitaminima A,B,C,D i E, gvožđem, cinkom, fosforom i aminokiselinama.

Za razliku od kokošijih jaja, prepeličja sadrže oko 5 puta više fosfora, 7 puta više gvožđa i oko 10 puta više kopleksa vitamina B.

Prepeličja jaja će vam pomoći da poboljšate pamćenje i koncentraciju, povećavaju moždanu aktivnost, a odličan su izbor u lečenju anemije. Naime, konzumiranjem prepeličjih jaja povećaćete nivo hemoglobina  i možete ukloniti teške i otrovne metale iz organizma.

Veoma su bogata proteinima koji su bitni za izgradnju mišića, njihov oporavak i odličan su izvor energije. Vitamin A čuva oči i jača vid, veoma je snažan antioksidans, a preporučuje se i za pravilan rast i razvoj embriona.

Sadrže samo dobar holesterol i drže loš holesterol u krvi pod kontrolom. Primenu su pronašla i u kozmetici, pa su često glavni sastojci skupljih kozmetičkih preparata.

Jaja od prepelice kao lek

U drevnoj kineskoj medicini prepeličja jaja su bila lek za bronhitis, astmu, ekcem i kožna oboljenja. Povoljno utiču i na krv i krvne sudove, kao i za lečenje tuberkuloze.

Često se preporučuje da osobe sklone alergijama koriste redovno jaja japanske prepelice. Poboljšanje nakon koriščenja osećaju oboleli od astme, alrgijskog rinitisa, polenske groznice, ekcema i psorijaze. Stoprocentno poboljšanje nakon konzumiranja osećaju oni koji boluju od koprivnjače i dermatitisa.

Jaja japanske prepelice mogu regulisati krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Takođe, redovnim konzumiranjem se mogu sprečiti mnoge crevne bolesti, preporučju se i obolelima od čira na želudcu, povoljno deluju i na izbacivanje peska i kamena u bubregu.

Zdravim osobama daju energiju, osvežavaju, jačaju i regenerišu čitav organizam, a mogu čak i pomoći u regulaciji telesne težine.

Jaja od prepelice – kalorije

Jedno jaje prepelice sadrži u proseku oko 15 kcal. U poređenju sa kokošijim jajima, to je 6 puta manje. Sadrže oko 13, 3 mg proteina koji učestvuju u izgradnji i regeneraciji mišićnih vlakana, što ih čini idealnim za sportiste.

Proteini iz jaja daju energiju, te ih često zovu „malim energetskim bombama“.  Sadrže i više fosfora i kalcijuma od kokošijih jaja koji jačaju kosti  i pomažu u lečenju osteoporoze. Ovo je naročito bitno za žene u menopauzi.

Jedno jaje prepelice teži oko 10 g i u njemu možete naći oko 0,5 mg kalcijuma, 2,2 mg fosfora, 3,8 mg gvožđa i oko 3 mg vitamina A, 0,1 mg vitamina B i 0,8 mg vitamina B2.

Kako se koriste jaja od prepelice?

Jaja od prepelice čuvaju se u frižideru (i najbolje u zatvorenoj kutiji) na temperaturi od 1°C  do  4 ° C. Najbolje je upotrebiti ih u prvih 60 dana nakon čega ih možet koristiti termički obrađene. Najveći efekat imaju prvih mesec dana i to ako se konzumiraju živa.

Ako jaja konzumirate prvi put, treba piti svako jutro po jedno jaje pre doručka. Tako sve dok ne stignete do 5 jaja koliko nastavljate da pijete ujutru. Sledeći ciklus započinjete sa 3 jaja ujutru,tri dana, a završavate sa 5. Razmak između dva ciklusa u toku godine (koliko se preporučuje) treba da bude 2 do 3 meseca.

Za terapiju regulisanja krvnog pritiska treba popiti 120 jaja po ciklusu, a za čir na želudcu, dijabetes, astmu, tuberkulozu, anemiju, migrenu, holesterol, gastritis 240 komada. Obolelima od tumora na mozgu preporučuje se 1080 jaja, a istu količinu treba da popiju i osobe koje su izložene teškom fizičkom naporu i sportistima.

Kako pozitivno utiču na elastičnost, blistavost kože, hidrataciju, u kozmetičke svrhe treba popiti 240 komada.

Jaja od prepelice za decu

Jaja japanske prepelice su preporučljiva i najmlađima. Lako ih vare, a veoma su dobra i za jačanje organizma. Uvrstite ih u ishranu i ako vaši mališani pate od anemije, ali i sve češće astme i hroničnog bronhitisa.

Deci se preporučuje manja doza. Do 3 godine treba da konzumiraju do 2 jaja, od 3 do 5 najviše 3 jajeta dnevno,  a od 5 do 10 godina do 4. Deca starija od 10 godina mogu koristiti istu dozu prepisanu za odrasle. Deca mlađa od 2 godine trebao bi da ih konzumiraju isključivo termički obrađene.

Dozvoljeno je da se jaja pomešaju sa medom, jogurtom, sokom od voća, kako bi im ukus bio prijatniji.

Recept

Jaja je najbolje konzumirati živa, te je sjajan izbor zdrav i ukusan šejk. Čašu mleka, 5 prepeličjih jaja, kašiku meda i šaku mlevenih badema ili oraha treba umutiti mikserom ili u blenderu, pa piti pola sata pre prvog obroka u danu. Ovakvi šejkovi su idealan izvor energije.

Cena

Cena jaja varira, ali se, u principu, mogu pronaći za 10 dinara (pakovanje od 30 komada za 300 dinara). Cena može da bude i jeftinija, ali uvek kupujte od proverenih prodavaca, jer samo organska jaja i oplođena jaja imaju lekovita svojstva.

Kome se preporučuju, a kome ne?

Prepeličja jaja se preporučuju i zdravim osobama. Mogu da ih kozumiraju i mala deca, stariji, ali i oni koji se oporavljaju od teških bolesti ili operacija.

Posebno se preporučuju sportistima, jer im daju energiju i učestvuju u procesu izgradnje mišića. Fizičkim radnicima će, takođe, prijati, a osobe na posebnim režimima ishrane bi morale da ih uvrste u ishranu.

Ne bi trebalo da ih konzumiraju osobe kojima je lekar zabranio konzumiranje belančevina  (jaja, meso i mleko). Osobe koje imaju problema sa žuči treba oprezno da ih konzumiraju, a ukoliko to doktor preporuči, i da ih izbegavaju.

Jovana Branković