piperin

Začin biber u ishrani – upotreba za bolje zdravlje i mršavljenje (piperin)

Biber (piper nigrum) je pored soli nezaobilazan začin u gotovo svim kuhinjama. Biber je biljka puzavica koja ima bobičaste plodove (zrno bibera) i može dostići visinu do 10 metara. Biber potiče iz Indonezije, a u Evropu su ga u srednjem veku doneli arapski trgovci. Najveći proizvođači bibera danas su Vijetnam, Indonezija, Indija, Brazil i Malezija.

Postoji preko 2000 vrsta ovog začina, a najpoznatiji i najzastupljeniji su crni, beli, zeleni i crveni biber. Boja bibera ne zavisi od vrste biljke, već od načina na koji se zrno priprema za upotrebu.

Crveni biber se dobila kada se uberu potpuno zrela i crvena zrna koja se potapaju u slanu vodu i potom zamrzavaju. Bobice crvenog bibera su veoma ljute i aromatične. Ima karakterističan miris koji podseća na miris između bibera i limuna.

Zeleni biber se priprema na isti način kao i crveni, samo što se zrna beru dok su još zelena. Zeleni biber je sastavni deo raznih mešavina začina za ribu, kobasice, pikantne sireve, a može biti i sastavni deo mešavine začina kari.

Beli biber nastaje od zrelih, ali oljuštenih zrna.

Crni biber se dobija od zelenih zrna koja se bez ikakve obrade suše na suncu. Reskiji je od belog bibera, a oba imaju aromatičan miris.

zacin biber mrsavljenje zdravlje

Začin biber u ishrani

U ishrani se koristi biber u zrnu i mleveni bier. Mleveni biber je univerzalan začin za supe, soseve, variva, salate itd. Mleveni biber jelima daje pikantnost, a osim toga je i veoma lekovit. Veoma je važno da biber kao začin upotrebljavate dok je svež zato što vremenom gubi svoju aromu, pa je najbolje da ga čuvate u hermetički zatvorenim posudama jer će time duže zadržati svoju svežinu. Biber čuvajte na tamnom mestu.

Biber se, pored toga što se koristi u prehrambenoj industriji, koristi i za proizvodnju raznih parfema i toaletnih voda.

Beli biber upotreba

Kao i crni biber, beli biber se koristi u ishrani kao jedan od univerzalnih začina. Koristi se za pravljenje raznih marinada, jela od mesa, ribe, divljači, supa, čorbi, soseva, variva, salata. Takođe je sastavni deo mnogih mešavina začina. Njegova lekovitost je ista kao i lekovitost crnog bibera jer su plodovi iste biljke, razlika je samo u načinu dobijanja i mirisu i ukusu.

Začin biber i zdravlje

Biber nije samo začin koji jelima daje pikantnost. Narodna medicina od davnina crni biber, zbog njegovih lekovitih svojstava, ceni kao prirodni lek za mnoge zdravtsvene tegobe:

 • Stomačne tegobe: Biber pospešuje sekreciju želudačne kiseline i tako olakšava varenje. Konzumiranje crnog bibera sprečava nadutost i gasove, a takođe eliminiše toksine iz organizma.
 • Vitiligo: Lekovitost crnog bibera ogleda se i u lečenju vitiliga. To je kožno oboljenje koje uzrokuje gubitak pigmentacije na nekim delovima kože. Prema istraživanjima sprovedenim u Londonu, piperin, hemijski sastojak crnog bibera, može stimulisati proces pigmentacije. Istraživanja su takođe pokazala da je crni biber sjajan u prevenciji raka kože u slučaju preteranog izlaganja UV zracima.
 • Respiratorne tegobe: Crni biber je jedan od najboljih prirodnih lekova za kašalj, upalu sinusa i začepljen nos. Crni biber je dobar za iskašljavanje i razbijanje sluzi u respiratornom traktu. Crni biber je koristan i za asmatičare.
 • Ubija bakterije: Crni biber ima antibakterijska svojstva i tako pomaže u borbi protiv raznih infekcija.
 • Sjajan je prirodni antioksidans: Crni biber je prirodni antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala u organizmu i tako je idealan za prevenciju raka. Crni biber neutrališe štetne materije u organizmu i tako čuva vaše celokupno zdravlje.
 • Sprečava pojavu kardiovaskularnih oboljenja: Crni biber reguliše nivo holesterola u krvi, čuva zdravlje vaših arterija i krvnih sudova i tako sprečava pojavu srčanih tegoba i moždanog udara.
 • Poboljšava funkciju mozga: Piperin, kao jedan od ključnih sastojaka bibera smanjuje oštećenje moždanih ćelija i pamćenja i poboljšava kognitivnu funkciju. Crni biber je takođe dobar u prevenciji Alchajmerove bolesti.

Šta je piperin?

Piperin je jedan od glavnih sastojaka bibera, a predstavlja dragoceno esencijalno ulje koje biberu daje specifičan ukus koji ima. Istraživanja su pokazala da piperin iz bibera pojačava apsorpciju selena, vitamina B grupe, beta-karotena, kao i drugih nutrijenata. Biber je bogat izvor minerala kao što su kalijum (pomaže kontrolu srčanog ritma i krvnog pritiska), kalcijum (veoma važan za zdravlje kostiju), cink (za jačanje imuniteta), mangan (održava reproduktivnu funkciju organizma), gvožđe (prevenira anemiju), magnezijum (nedostatak magnezijuma izaziva glavobolju, hipertenziju i srčane tegobe). Biber je takođe bogat izvor vitamina C i vitamina iz B grupe, kao i flavonoida koji su prirodni antioksidans. Svi ovi sastojci predstavljaju lekovitost crnog bibera koja pomaže organizmu da eliminiše slobodne radikale i zaštiti ga od raka i drugih oboljenja.

Biber za mršavljenje

Kao što smo već napomenuli, zbog toga što pospešuje lučenje želudačne kiseline, biber olakšava varenje, sprečava nadutost i gasove, pospešuje znojenje i mokrenje, pa samim tim i eliminisanje toksina iz organizma. Zbog toga što reguliše varenje, biber pomaže u regulisanju telesne težine. Istraživanja su pokazala da biber topi i tako doprinosi tome da izgubite višak kilograma. Upravo zato što je biber dobar za mršavljenje, treba da bude na vašem svakodnevnom meniju.

Čaj od crnog bibera

Čaj od bibera je dobar prirodni lek za kašalj, izbacivanje sluzi, smirivanje bolova u grlu, ublažavanje respiratornih tegoba i uklanjanja simptoma gripa i prehlade.

Čaj od crnog bibera priprema:

Pola kašičice sveže mlevenog bibera prelijte sa 250 ml ključale vode. Pokrijte, ostavite da odstoji 10 do 15 minuta, procedite i dodajte jednu kašičicu meda. Promešajte i polako pijte čaj u malim gutljajima.

Ulje od bibera

Ulje od crnog bibera:

 • Smanjuje bolove u mišićima i kostima.
 • Ima analgetsko i protivupalno dejstvo.
 • Povećava pokretljivost zglobova i mišića.
 • Poboljšava perifernu cirkulaciju.
 • Ublažava grčeve i umor nakon treninga.
 • Reguliše probavu.
 • Otklanja mentalni umor.
 • Stimuliše potenciju.
 • Pogodno je za bolest putovanja.
 • Pomaže u odvikavanju od pušenja.
 • Uklanja celulit.
 • Uklanja akne.

Utrljajte ulje crnog bibera na željeno mesto 2 do 3 puta dnevno.

Sada kada znate za lekovitost bibera, slobodno ga konzumirajte više nego inače. Pomoći će vam da sačuvate svoje celokupno zdravlje tako što će sprečiti pojavu raznih zdravstvenih tegoba, a takođe je i idealan prirodni lek za mnoge zdravstvene probleme.