salo-na-stomaku

Zašto da izbegavate peciva za doručak ako želite da istopite salo na stomaku

Stručnjaci za ishranu sugerišu da bi trebalo da izbegavate peciva, pogotovo slatka, ako želite da oslabite u predelu stomaka. Odabir prave hrane za početak dana ima veliki uticaj na gubitak težine. 

U nastavku pročitajte zašto nije dobro da jedete peciva – bilo slatka ili slana, svako jutro za doručak. 

Mini pekare kao brža i zdravija opcija

Neko voli da se suzdrži od doručka čim ustane iz kreveta, pa se strpi do brunch-a, ili preskoči i njega i ide direktno na ručak. Neki uživaju u spremanju mini doručka kako bi se postarali da imaju dovoljno energije dok ne dođe pauza za ručak. 

U svakom slučaju, društvo nam često sugeriše da su namirnice poput žitarica, tosta i voća idealne za prvi obrok tokom dana, a da treba izbegavati meso, sireve i druge izvore proteina. 

Međutim, postoji i jedna stavka na koju stručnjaci stalno upozoravaju, a to su peciva. Ukoliko vam je prešlo u naviku da svakog jutra doručkujete u pekari, možda bi trebalo još jednom da razmislite. Kućne mini pekare su brža i zdravija opcija, jer možete uključiti povrće i voće u vaš obrok. 

Zašto peciva nisu idealan izbor za doručak ako želite da oslabite?

Peciva poput prerađenih i prethodno upakovanih tosteva, krofni, kiflica i sličnog mogu odlagati vaš napredak na putu do ravnog stomaka. Prvi od razloga je to što se debljanje oko stomaka pogoršava ishranom koja sadrži rafinisane ugljene hidrate i šećer.

Ova peciva su kalorična i puna sastojaka koja mogu dovesti do zapaljenja, brzih skokova glukoze u krvi, pa zatim i naglih padova. Sve ovo će uzrokovati samo privremeno utoljavanje gladi, koje većina ljudi kasnije nastoji da nadomesti prekomernim konzumiranjem druge hrane. 

Stručnjaci takođe sugerišu da jedenje hrane niske nutritivne vrednosti za doručak dovodi do toga da se tokom ostatka dana osećate umorno i gladno. Iako peciva imaju neposredan uticaj na nivo glukoze u krvi, vremenom doprinose skupljanju masnoće na stomaku, pogotovo ako se redovno konzumiraju.

Ovo, naravno, ne znači da treba da izbegavate sve vrste peciva, već sugeriše da je za doručak bolje da uzmete dobro izbalansiran obrok. Preporučuje se da rafinisane ugljene hidrate zamenite celim zrnima, što bi trebalo da dovede do slabljenja u predelu stomaka.

zdrav-dorucak-voce

Šta bi još trebalo da izbegavate za doručak?

Osim peciva, postoje neki obroci i namirnice koje vam se na prvi pogled mogu činiti kao odličan izbor za doručak, ali zapravo nisu. 

#1 Pahuljice

Svi smo gledali filmove i spremanje omiljenih likova – tinejdžera za školu. Većina je jela pahuljice sa mlekom za doručak. Naravno, brzo je i praktično. Ali, koliko je zapravo zdravo? Većina pahuljica sadrži veliku kolčinu dodatog šećera i jako malo vlakana i proteina. 

Ako doručkujete pahuljice, vrlo brzo će vaš stomak početi da ispušta zvukove i šalje signale mozgu da je vreme za sledeći obrok, zbog čega će one krofnice koje stoje u kuhinji biti sve primamljivije i primamljivije. 

#2 Zeleni sok

Tu je i u poslednje vreme veoma popularan zeleni sok. Ovo je mešavina raznih vrsta zeleniša koji sadrže veoma bitne vitamine, minerale i antioksidanse. Međutim, pored svih hranljivih materija, takođe sadrži i veliku dozu šećera, zbog sveg voća koje se dodaje da bi se obrok zasladio. Ako ipak odlučite da je zeleni sok pravi izbor za vaš obrok, izbegavajte stavljanje previše zaslađivača u njega. 

#3 Zaslađeni voćni jogurt

Još jedna namirnica zbog koje će mnogi podići obrve u neverici je jogurt. Naravno da je jogurt zdrav, u određenim količinama i kombinacijama, ali fermentisani mlečni proizvodi sa određenim dodacima naravno da nisu zdravi. 

Ako jedete jogurt za doručak, jedite ili punomasni, ili jogurt sa malim procentom mlečne masti. Kao zaslađivače koristite med, javorov sirup ili voće.

#4 Instant ovsene kaše

Na listi proizvoda koje treba izbegavati za doručak su i instant ovsane kaše. Isto kao i pahuljice, čine naš život puno lakšim i istovremeno čine da se osećamo kao da se hranimo zdravo. Međutim, u pitanju su visokoobrađene ovsene pahuljice sa mnogo dodatog šećera. 

Ukoliko nemate vremena za spremanje običnih ovsenih pahuljica, možete napraviti sopstvene instant kesice. Takođe ćete uštedeti na vremenu, ali ćete i kontrolisati unos šećera. Takođe možete kombinovati ukuse i birati koje voće i namirnice će se naći u vašem doručku. Da ne pominjemo količinu vlakana koje puno zrno donosi sa sobom. 

Ovo su neke od namirnica koje bi trebalo da izbegavate kada planirate svoju dnevnu rutinu. Na njihovom čelu se nalaze peciva, ali je potrebno da se suzdržavate od konzumiranja svih prerađenih i procesuiranih namirnica. 

Naravno, doručak koji nikada neće izaći iz mode jesu jaja i slanina. Uvek možete dodati i tost hleb ili neku zdraviju verziju kao što je hleb od spletnog brašna. Bitno je da dobro izbalansirate namirnice i da ne stvarate nezdrave navike. Ako želite da oslabite u predelu stomaka, želimo vam sreću na tom putu i nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan. Prijatno!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *