trudnica

Zašto je prirodni porođaj mnogo bolja opcija od carskog reza?

Sve veća popularnost carskog reza postala je tema koja zabrinjava stručnjake u mnogim zemljama.

Osim u situacijama kada je carski rez indikovan, prirodni porođaj je uvek bolja opcija. Osim što je oporavak lakši i za majku i za bebu, novija istraživanja pokazala su i negativan psihološki aspekt. Ono što se shvatilo jeste da postoji ogromno nerazumevanje od strane šire javnosti po pitanju nepotrebnog carskog reza zbog čega je važno da se pojača edukacija na tom polju i da se buduće majke informišu o svim aspektima istog.

Carski rez je traumatičan za bebu

Brojna su istraživanja koja govore o prilog tvrdnji da je carski rez stresan način rođenja i da ostavlja psihološke posledice za bebu. Pokazalo se da rođenje carskim rezom može da ima štetne efekte na senzornu percepciju dece, na njihovu sposobnost senzorne integracije, na neuropsihijatrijski razvoj, kao i na sam odnos bebe i majke.

Npr, sudeći po dvadesetogodišnjoj studiji, istraživači Mao i Jing otkrili su da bebe rođene

Kroz dve decenije kliničkih posmatranja, Mao i Jing (2005) su otkrili da novorođenčad carskim rezom ne vole da ih dodiruju ili grle, naročito kada se porede sa bebama koje su rođene prirodno. U kontaktu sa majkama, zabeležen je nivo stresa kod ovih beba, a taj nivo stresa se pokazao većim kod beba rođenih hitnih carskim rezom jer je kod njih porođajna trauma veća.

 

Oporavak majke nakon prirodnog porođaja je brži i lakši

Iako je jedan od glavnih faktora koji utiču na insistiranje majki da se porode nepotrebnim carskim rezom strah od samog porođaja i porođajnih kontrakcija, istina je da je period oporavka nakon prirodnog porođaja znatno lakši i kraći. Rana od carskog reza može davati tegobe mesecima i oporavak mogu pratiti brojne tegobe i komplikacije poput reakcije na anesteziju, krvarenja, ožiljaka, infekcija i dugotrajnog bola. Nakon vaginalnog porođaja, period boravka u bolnici je znatno kraći nego što je to slučaj nakon carskog reza.

Takođe, obzirom da je potrebno vreme da se hormoni nivelišu i da telo shvati da je porođaj prošao, nakon carskog reza je period započinjanja dojenja odložen i mnoge majke imaju problema da ga uopšte uspostave.

 

Nakon carskog reza smanjuje se šansa za vaginalni porođaj za sledeće dete

Nakon jednog carskog reza, verovatnoća za naredni prirodni porođaj prilično se smanjuje. Takođe, povećava se i rizik od budućih komplikacija u trudnoći, kao što su abnormalnosti placente i ruptura materice, odnosno cepanje materice duž linije ožiljka od prethodnog carskog reza.

Rizik od problema sa placentom nastavlja da raste sa svakim narednim carskim rezom.

 

Kada je carski rez nužan?

Ipak, važno je znati da je carski rez nekada zaista neophodan – npr. u slučaju blizanačke trudnoće ili kada trudnica pati od stanja poput dijabetesa ili preeklampsije, različitih vaginalnih infekcija ili u slučaju problema sa placentom.

Takođe, ako je beba prevelika a majka ima manju karlicu ili ako nije u pravilnom položaju, onda je nužno da se porođaj obavi upravo carskim rezom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *