Zašto je važno hraniti se zdravo

Zašto je važno hraniti se zdravo?

Zdrava ishrana se sve više propagira kao jedan od važnih načina za prevenciju bolesti i lečenje postojećih stanja, ali zašto je to tako?

Postoji više razloga zašto je zdrava ishrana ponovo na „meniju“ i nije reč samo o trendu već o civilizacijskom pitanju koje pogađa populaciju globalno.

Danas gojaznost poprima epidemijske razmere, ljudi otkrivaju nove načine za ukusniju pripremu hrane koja je visokokalorična, a sami ne troše te kalorije pa se u organizmu dešavaju različiti poremećaji na duži period.

Čak i deca imaju sve češće probleme pa dobijamo generacije koje su daleko više gojazne nego što je to bilo nekada.

Fizička aktivnost može da pomogne da se pojedeno troši, ali ako su to nezdravi obroci ostaviće trajne posledice u telu pa zato, koliko god da su svi drugi aspekti zdravog života urađeni, bez dobrih namernica organizam neće biti zdrav.

HDL holesterol raste zahvaljujući zdravoj hrani

HDL holesterol je dobar holesterol u lipidnom statusu i ima zaštitnu ulogu u organizmu. Njegova primarna uloga je distribucija loših masti ka jetri koja ih razgrađuje i izlučuje, ali je i važna jer štiti krvne sudove od nagomilavanja LDL holesterola.

Laboratorijskim merenjem se lako utvrđuje koliki je ukupni holesterol u krvi, koliki je nivo LDL, a koliki nivo HDL holesterola. U slučaju da su parametri nezadovoljavajući postoji rizik od razvoja brojnih problema među kojima prednjače bolesti srca i krvnih sudova.

Maslinovo ulje i omega-3 masne kiseline su izuzetno važne za rast dobrog holesterola. Zato treba sedmično makar 2 dana jesti ribu, a svaki dan manju količinu orašastih plodova, vlaknaste hrane i belog mesa.

Važno je izbegavati trans-masti koje se nalaze u prerađevinama, margarinu, pecivima od belog brašna… Treba izbaciti i proste šećere i ugljene hidrate, a i smanjiti unos slatkog uopšte jer svakako podiže nivo triglicerida i smanjuje HDL holesterol što je najbolji način sprečavanja razvoja brojnih oboljenja.

Zašto je važno hraniti se zdravo1

Sve funkcije u telu su uravnotežene

Vitamini i minerali uneti hranom se na najbolji način razgrađuju u našem telu i organizam jača na najbolji način. Zato je važno da hrana bude raznovrsna, bogata vlaknima, različitim hranljivim elementima i na najbolji način iskorišćena u našem telu.

Šećer će biti pod kontrolom, varenje će biti bolje, a sve funkcije u telu brže. Telo dobija optimalnu dozu energije pa i radi na najbolji način.

Sa zdravom ishranom se lakše mršavi, koža izgleda bolje, kosa je gušća, a zubi i  nokti su jači.

Želite jak imunitet? Nema bolje od raznovrsne hrane

Imunitet se gradi dugoročno i najbolje raznovrsnom hranom koja na pravi način jača organizam i to na više načina.

70% ćelija za odbranu organizma se nalazi u digestivnom traktu pa je prvi korak za zdrav organizam dobro varenje što se sa zdravom hranom itekako postiže. Zbog toga je i resorpcija vitamina bolja, a telo ih bolje iskoristi.

Sintetički vitamini i minerali se iskoriste u znatno manjem obimu, a mnogo više izbaci kroz urin što i bubrege opterećuje pa ne treba preterivati sa suplementacijom jer se događa i da škode, nekada čak i više nego što donose koristi.

Bolja slika sebe i svojih postignuća

Kada se unosi zdrava hrana imamo osećaj da radimo sebi dobro, a to se i vidi. Raste samopouzdanje, samovrednovanje i menja se pogled na svaku situaciju.

Dobar osećaj u organizmu se vidi i kroz više energije i pozitivnije razmišljanje što će prijati svima oko vas pa je vaš stil života pravi primer i drugima kako bi trebali da razmišljaju i da žive.

Pozitivnim primerom ćete podstaći i druge da ga slede i oni će uvideti promene ako ostanu dosledni zdravim navikama.

Zdrave namernice su one koje imaju veliki izvor vitamina i minerala, a da bi se postigao optimalan odnos, treba ih kombinovati u sedmičnom jelovniku. Što više kuvanja, dinstanja bez ulja i pripreme na pari.

Uz to, što više fizičke aktivnosti, prekidanje sa lošim životnim navikama i dovoljno sna pa ćete vrlo brzo primetiti promenu zdravstvenog stanja na bolje. Tipičan primer toga je rast HDL holesterola koji će se pobrinuti da organi funkcionišu normalno.

Zdrava hrana je ujedno i najbolji način za trajno rešavanje problema i stanja koja su i uzrokovana lošim prehrambenim navikama i izbacivanje medikamenata iz upotrebe.

Vratimo se prirodi jer smo od nje i stvoreni i birajmo zdravu hranu za svoju dugovečnost.