vodena dijeta

Zašto je vodena dijeta odličan izbor za mršavljenje ?

Da li nam voda pomaže da izgubimo višak kilograma? Ovo pitanje je uzrok mnogih diskusija svetskih nutricionista. Upotreba vode umesto gaziranih pića, sokova sa niskim sadržajem voća i napitaka bogatih šećerom svakako doprinosi boljem varenju i manjem unosu kalorija. Voda ima 0 kalorija, 70 % ljudskog tela jeste voda i snabdevenost organizma vodom ima mnogostruke benefite po zdravlje. Međutim, da li je vodena dijeta zasnovana na velikom unosu vode zaista toliko zdrava?

Zašto je vodena dijeta odličan odabir dijete?

Prema anketama Svetske zdravstvene organizacije, ogromna većina ispitanika koji se vode kao gojazni, izjasnili su se kao korisnici gaziranih pića i napitaka punih šećera. Uprkos marketingu, nijedno piće ne osvežava više od vode. Ljudsko telo sadrži oko 70 % vode, a pijenjem vode održavamo rad krvnih sudova i ostalih organskih sistema.

vodena dijeta

Vodenom dijetom i strogim isključivanjem ostalih napitaka i hrane svakako nećete postići dugoročne efekte, jer voda ne sadrži sve sastojke koji su nephodni organizmu. Ali zato, moć vode iskoristite tako što:

  1. Konzumirajte vodu sa česme. Ovo naravno podrazumeva da živite u sredinama sa zdravom gradskom pijaćom vodom. Voda sa česme se odlično filtrira i i ne flašira se, tako da time ne gubi idealan balans energetskih činilaca.
  2. Čaša vode pre jela će svakako smanjiti Vaš apetit. Naravno, hranu nikada ne treba menjati vodom, ali svakako je zdravije jesti manje i umerenije obroke. Posle obroka takođe popijte čašu vode, tako ćete duže ostati siti što je cilj dijete sa vodom.
  3. Čaša vode sa dodatkom soka limuna učiniće odličnu stvar za Vaš organizam! Redovnom upotrebom adekvatno detoksikujete svoj organizam i potpomažete radu jetre i bubrega a to će sve rezultirati gubitkom suvišnih kilograma. Osim limuna, u svoju čašu vode možete dodati krastavac, pomorandžu ili bobičasto voće.
  4. Ponesite flašicu vode kada idete na trening ili trčanje. Voda održava zglobove pokretljivim i sprečava pojavu grčeva u mišićima, što će posledično dovesti do toga da ćete biti izdržljiviji, provesti mnogo više vremena vežbajući bez zamaranja i samim tim rešiti se kilograma. Znojenje je odlična vrsta detoksikacije.

Koliki je dnevni unos vode koji mi je potreban da bih smršao vodenom dijetom?

Dnevni unos vode je individualna stvar. Prosečni unos vode ne bi trebalo biti manji od 2 litara dnevno, ali u zavisnosti od starosti, fizičke kondicije i aktivnosti, težine, visine i mogućnosti tela da se lako prilagođava spoljašnoj temperaturi. Zatotreba imai na oprezu da vodena dijeta ne bude previše rigorozna.

Da biste bili sigurni da li ste adektavno hidrirani, možete proveriti boju sopstvene mokraće. Ukoliko je mokraća bledo žute boje, to je znak da vaše telo ima dovoljno vode, a ukoliko je tamnija, to je znak nedostatka vode u organizmu.

Napomena: Boja urina može varirati u odnosu na to da li postoji neka bolest organizma ili ne, tako da se pređašnje upoređivanje boje urina odnosi na čoveka koji je zdrav i nema ozbiljnija oboljena bubrega.

Da li voda treba da bude mlaka?

Ne! Iako se mlaka voda preporučuje pred doručak kao odlično sredstvo za detoksikaciju organizma, ukoliko želite da budete striktni u vodenoj dijeti, onda pijte hladnu vodu. Čaša hladne vode gori oko 17,5 kalorija. Dobra stvar je da u vodu ubacite i kocku leda.

Vodena dijeta – Jelovnik redukovane ishrane

Vodena dijeta uglavnom ide u kombinaciji sa drugim dijetama, a najbolje od svega jeste što se ne odričete velikog broja zdravih i ukusnih namirnica.

Doručak: Za doručak napravite musli ili povrtnu salatu (bez dodataka kao što je dresing). Uz doručak popijte 0,2 decilitara vode a u vodu možete nacediti krišku limuna ili ubaciti krišku krastavca. Vodena dijeta ima za cilj unošenje što više vitamina kojima su limun i krastavac bogati.

Ručak: Za ručak jedite salatu od sirovog povrća, a možete dodati i jabukovo sirće, maslinovo ulje, so i biber. Ukoliko ste se odlučili da vaša dijeta bude dijeta sa vodom onda je idealno povrće za Vas artičoke, celer, zelena salata, šargarepa, paprike, krastavac, luk, kukuruz, paradajz.

Večera: Ovde kombinujte vodu i čaj. Pre obroka popijte čašu vode a posle večere ili pred spavanje popijte šolju čaja. Večera treba da sadrži 100 grama mesa (piletina, teletina) ili 150 grama ribe (oslić) ili jedno jaje s povrćem i voćem.

Da li vodena dijeta može biti štetna po zdravlje?

Dijeta sa vodom je odavno goruća tema nutricionista. Dok se jedni zalažu za to da se voda treba unositi u velikim količina, drugi, pak, smatraju da preveliko unošenje vode u organizam može narušiti odnos elektrolita, pre svega natrijuma, tako da preterana konzumacija vode može dovesti do hiponatrijemije koja će Vam ozbiljno narušiti zdravlje i imaćete simptome  mučnine, povraćanjem, glavoboljom, a pogoršanje može dovesti da konvulzija, pa i do kome.

Takođe, trebalo bi imati na umu da i hrana koju unosimo u toku vodene dijete  sadrži određenu količinu vode, pa tako i od toga šta smo u toku dana pojeli zavisiće i koliko nam je vode potrebno. Putem drugih napitaka kao što su kafa i mleko takođe unosimo vodu, ali i putem hrane, kao što su supa, voće, sirovo i zeleno povrće.

Preporučen dnevni unos natrijuma treba biti između 6 i 10 grama, čak i u vodenoj dijeti.

Ukoliko, pak, želite da se za što kraće vreme rešite suvišnih kilograma, onda dodajte pojačajte količinu unosa soli za vreme obroka u vodenoj dijeti.

Unos vode “iz cuga” ne sme biti veći od 200 mililitara. Ukoliko tokom dana niste uneli dovoljnu količinu vode u organizam, nemojte se siliti da bi došli do 2 litara, već povedite računa od sutra. Preveliki unos vode odjednom može izazvati niz neželjenih efekata. Ovo ćete prevenirati tako što ćete u svom rancu ili ruci uvek imati flašicu vode i umereno je piti uvek kada osetite žeđ, sa pravilnom hidratacijom organizma kao ciljem vodene dijete.

Saznajte više>> Grejpfrut dijeta daje brze rezultate – mršavite čak 5 kg za 12 dana

Osobe koje žele da za što kraće vreme izgube što veći broj kilograma, često umeju biti rigorozni kada je dijeta sa vodom u pitanju. Vodena dijeta često može dati negativne efekte pa i sam povratak kilograma, tako da ne treba preterivati sa njenim korišćenjem. Ukoliko neko pije više od 3 litara vode dnevno, on će mokrenjem izgubiti višak materije, ali to će biti voda a ne razgrađene masne naslage, tako da vodena dijeta neće imati efekta.

Ostale neželjene efekte koje dijeta sa vodom može da prouzrokuje jestu glavobolja, nadutost i nervoza.

Ako želite da koristite vodenu dijetu, imajte u vidu povećan broj odlazaka u toalet, tako da ukoliko ste na radnom mestu koje ne dozvoljava česte odlaske u toalet, ili ako ste trgovački putnik, onda dijetu sa vodom zamenite nekom dijetom koja ne iziskuje često mokrenje.