Zašto se javlja bol u zglobovima ruku i nogu i kakve su šanse za lečenje

Bolovi u zglobovima ruku i nogu.

Bol u zglobovima predstavlja nelagodan osećaj koji može poteći iz bilo kog zgloba. U praksi se sreće i pod nazivom artralgija. Različiti činoci mogu dovesti do pojave bola u zglobu.

Većina uzroka je bezopasnog karaktera i moguće ih je prepoznati i eliminisati bez većih poteškoća, dok pojedine vrste bolova koje pokazuju izraženu tendenciju ka izazivanju dugoročnih problem sa zglobovima zahtevaju ozbiljniji medicinski tretman.

Važna napomena:

Neki od uzročnika pojave bolova u zglobovima zahtevaju hitan tretman:

Ukoliko imate infekciju zglobova (septični artritis) neophodno je da budete hospitalizovani.

ko sumnjate na prisustvo reumatoidnog artritisa, nužno je da se u što kraćem vremenskom roku konsultujete sa specijalistom radi prepisivanja tretmana koji će preduprediti pojavu dugoročnih problema.

bol u zglobu ruke noge

Bolni zglobovi

Nelagodan osećaj bolovi, i ukočenost može poteći iz bilo kog zgloba i može pogoditi bilo koji zglob ili zglobni sistem. Tip bola pogođenog zgloba ili zglobnih spojeva zavisiće od osnovnog uzroka koji je doveo do pojave istog, pošto postoji više bolesti zglobova..

Koji su uzroci bolova u zglobovima ruku i nogu ?

Mnogi faktori mogu dovesti do pojave bolova u zglobovima nogu i ruku. Mogući uzroci mogu biti povezani sa vašom starosnom dobi, jer ne mogu isti faktori uticati na prisustvo bolova kod dece i kod odraslih.

Do pojave bolova može doći usled različitih aktivnosti, poput sportskih povreda. Ipak, poželjno je da se za dijagnostifikovanje uzroka ove neugodne pojave obratite stručnjaku.

Pojava bolova u zglobovima ruku i nogu može biti izazvana različitim promenama u strukturi zgloba ili na površini istog. Neki od uzroka mogu biti:

 • Problemi sa postavom zglobova.
 • Okolne kosti
 • Promene na tetivama, ligamenatima i mišićima u blizini zgloba. Bol u zglobovima može biti uzrokovan bolom koji se širi duž toka nerva. Ova pojava je poznata i pod nazivom refleksni bol. Kao primeri mogu poslužiti bolovi u kuku koji se prenose na vaše koleno, ili pak bol nastao usled iščašenja pršljena koji se refleksno prenosi na vašu nogu (pojava išijasa).

Prateći spisak mogućih uzroka bolova u zglobovima, nameće se zaključak da postoji znatan broj naizgled manje bitinh činilaca koji mogu dovesti do pojave istog. Ponekad izazivači bola u jednom zglobu mogu uticati i na druge grupe zglobova, dok faktori bola koji deluju na određene zglobne spojeve mogu uzrokovati pojavu bola u jednom zglobu, posebno na samom početku nastajanja neke bolesti.

Uzroci bolova u zglobovima kod odraslih

Bol se ispoljava u većem broju kostiju.

 • Bilo koja prisutna infekcija u telu: bolovi u zglobovima mogu biti izazvani bilo kojim infektivnim procesom u organizmu, posebno pri prehladama praćenim visokim temperaturama (groznica).
 • Osteoartritis – najraširenija forma artritisa u razvijenim zemljama. Najčešće pogađa zglobne hrskavice i koštana tkiva u njihovoj blizini.
 • Reumatoidni artritis -praćen je zapaljenskim procesima, bolom i oticanjem zglobova. Postoje različiti tipovi artritisa u zavisnosti od težine oboljenja.
 • Psorijatični artritis – izaziva inflamaciju, bol i oticalje zglobova kod osoba obolelih od psorijaze. Simptomi su slični onima kod reumatoidnog artritisa.
 • Reaktivni artritis – zglobovi reaguju na infektivne procese u telu. Infekcije koje dovode do pojave reaktivnog artritisa ne moraju nužno poticati od zglobova. Mesto njihovog nastanka je uretra.
 • Giht-izaziva pojavu bolnih zapaljenskih napada koji pogađaju jedan ili više zglobova na nogama. Ovo oboljenje može biti praćeno ozbiljnim bolovima.
 • Fibriomialgija -može uzrokovati pojavu bola i osetljivosti mnogih delova tela uključujući i zglobobove, kosti i mišiće.
 • Ankilozni spondilitis – vid artritisa. Uglavnom pogađa donji deo leđa, ali može ugroziti kako zglobove, tako i druge delove tela.
 • Oboljenja vezivnog tkiva -ovoj grupi pripadaju sistematski lupus eritematozus i skleroderma. Oboljenja vezivnog tkiva pogađaju razna tkiva širom tela uključujući tetive, ligamente, kožu, oči, hrskavicu, kosti i krvne sudove.

Ako bol pogađa samo jedan zglob

 • Zglob, kost ili povrede mekog tkiva: povrede zglobova poput npr. dislokacije zgloba, zatim frakture kostiju ili okolnih mišića, tetiva ili ligamenata (povrede mekog tkiva) mogu izazvati bol u pojedinačnom zglobu.
 • Problemi sa okolnim tkivima zgloba koji uključuju:
  kolena: patelofemoralni bol, prepatelarni burzitis, povrede hrkavice kolena i povrede ligamenata kolena.
  lakat: olekranonski burzitis i tzv. teniski lakat.
  ramena: oštećena rotatornog kafa i pojava tzv. smrznutog ramena.
 • Infekcije zglobova i kostiju: infekcije zglobova poput septičnog artritisa ili infekcija okolnih kostiju (osteomijelitisa).
 • Ostale infekcije koje mogu izazvati bol: lajmska bolest.
 • Rak kostiju ili leukemija (primarni rak kostiju).
 • Padžetova bolest kostiju

Uzroci pojave bolova u zglobovima kod dece i tinejdžera

Mnogi faktori koji dovode do pojave bola u zglobovima kod odraslih zastupljeni su i kod dece. Ipak, budući da se kod dece odvija ubrzani rast i razvoj kostiju i zglobova, javljaju se i novi uzročnici pojave bola.

 • Juvenilni idiopatski artritis predstavlja zapaljensko oboljenje kostiju koje se javlja do 16-e godine života.
 • Henok-Šenlajn purpura -ovo oboljenje manifestuje se pojavom osipa na koži, abdominalnim bolom i bolovima u zglobovima. Henok-Šejnlajnovo oboljenje uglavnom je zastupljeno među decom.
 • Bolovi izazvani rastom -javljaju se u nogama, uobičajeni su u dečjem uzrastu. Nisu štetni, niti nose sa sobom ozbiljne posledice.
 • Prisustvo bola u kukovima kod dece može biti ozbiljnog karaktera i zahtevati neophodnu lekarsku intervenciju. Jedan od uzročnika pojave bolova u predelu kukova može biti septični artritis.Ipak, faktori koji dovede do bolova u zglobovima kukova kod dece mogu biti bezopasni, poput pojave iritabilnog kuka (tranzitni sinovitis) koji nestaje kroz par nedelja, ali je povratnog karaktera. Oboljenja kukova kod dece uključuju:
  -razvojnu displaziju kukova (javlja se u uzrastu 0-3 godine)
  -Pertesovu bolest (razvija se u dobi od 4. do 8. Godine, pogađa dečake)
  -Kapitalna femoralna epifiza (oboljevaju dečaci starosti 10-17 godina).
  -Sinding-Larsen-Johansonova bolest predstavlja pojavu snažnih bolova u kolenima izazvanih periodom naglog rasta kod tinejdžera. U ovakvim situacijama neophodno je mirovanje kolena u trajanju od par meseci i terapija lekovima za ublažavanje bolova po potrebi.Oporavak rezultira uspehom, mada se simptomi mogu zadržati i do godinu dana.

Kada bi trebalo da posetite lekara?

Zakažite lekarski pregled ukoliko uz bol u zglobovima uočite sledeće simptome:

 • Pojavu otoka
 • Crvenilo
 • Pojačanu osetljivost i toplotu zglobova

Hitna lekarska intervencija neophodna je u slučajevima kada je prisustvo bola izazvano povredom i praćeno sledećim pojavama:

 • Deformitetom zgloba
 • Nemogućnošću korišćenja istog
 • Intenzivnim bolom
 • Iznenadnim oticanjem

Poželjno je javiti se stručnom licu ako zapazite i druge simptome:

 • Ne osećate se dobro
 • Bol traje više od dve nedelje
 • Uobičajeni medikamenti poput parcetamola i ibuprofena ne ispoljavaju analgetsko dejstvo u ublažavanju bola.

Da li su mi neophodni određeni testovi (istraživanja)?

Problem bolova u zglobovima se obično rešava bez ikakvih dodatnih testiranja. Lekar vam može razrešite dileme i pomoći da dijagnostifikujete prisustvo bola u zglobovima. U svrhu dodatnih ispitivanja, doktor može odrediti da uradite analize krvi i rendgenske snimke sa ciljem utvrđivanja konkretnog uzroka pojave bola.

Lečenje bolova u zglobovima

Uzroci bolova obično su bezazleni i neškodljivi, rešavaju se bez određenih tretmana, a najčešće se ublažavaju korišćenjem analgetika.

Lečenje u kućnoj režiji

 • Probajte sa uzimanjem standardnih lekova poput paracetamola ili ibuprofena.
 • Izbegavajte naprezanje zglobova da ne bi došlo do pogoršanja bolova. Klonite se sportskih aktivnosti, vožnje ili dugih šetnji, u zavisnosti od povređenog zgloba. Ipak, važno je održati bar neki vid aktivnosti da vam mišići oko zglobova ne bi atrofirali.
 • Držite kockice leda na bolnom zglobu 20 minuta svakog dana.
 • Buduća terapija za lečenje će zavisiti od karakteristika osnovnog uzroka pojave bolova. Neki uzroci će zahtevati dugotrajnije lečenje i posetu specijalisti reumatologu ili hirurgu ortopedije, kao i fizioterapeutski tretman u vidu radnih terapija.

Kakve su šanse za oporavak ?

Krajnji ishod oporavka zavisiće od konkretnog uzroka bolnih zglobova. Većina uzroka bolova rešava se bez ikakvih poteškoća i kasnijih posledica.

Neki drugi faktori koji dovode do pojave bolova u zglobovima, poput reumatoidnog artritisa mogu zahtevati ozbiljnije lečenje i u kasnijim periodima ponovo stvarati probleme.Prolongirano prisustvo bola može izazvati osećaj konstantne nelagodnosti u zglobu i ograničeno korišćenje istog.

[icegram campaigns=”8788″]