Zašto su AD kapi važne za bebe?

Za pravilan rast i razvoj deteta, neophodno je obezbediti mu da kroz ishranu unosi dovoljne količine vitamina A i D. Međutim, kako se neka deca ne hrane raznovrsno, nekada je potrebno da se vitamini dodaju kroz suplemente poput vitaminskih kapi koje sadrže vitamin A, C i D.

To je i razlog zašto pedijatri preporučuju AD3 kapi za bebe od prvih dana života, pa sve do 5 godina (mada su mišljenja različita), upotrebljavaju kapi. Ukoliko se ranije prekine sa davanjem, često se savetuje da se one primenjuju makar u zimskom periodu.ad-kapi-za-bebe

AD kapi pogoduju i odraslim osobama, naročito za negu kože i kose, pa ćete ih često pronaći i u kozmetičkim proizvodima. Ipak, njihova najveća uloga jeste da obezbedi dovoljne količine preko potrebnih vitamina deci u najmlađem dobu.

Zašto je vitamin A bitan za bebe?

Vitamin A ima ulogu u jačanju imunog sistema, pomaže vid pri slabijem svetlu i poboljšava kvalitet kože. Osim toga, vitamin A za bebe može pomoći koži koja je bila izložena ultraljubičasim zracima da se oporavi. Slično, vitamin A ima ulogu u obavljanju epitelnih ćelija, pogotovo kada se radi o oporavljanju kože od infekcija, opekotina…  Shodno tome, veoma četo se koristi u tretiranju oštećene sluzice organa za varenje i disanje, kao i kod nekih kožnih oboljenja.

Vitamin A učestvuje u stvaranju rodopsina, vidnog pigmenta, te je veoma dobar za vid.

Takođe, on je snažan antiokidans i neutrališe slobodne radikale. Zbog toga se smatra da je dobar „na duže staze“, jer štiti organizam od nekih hroničnih oboljenja, čak i od karcinoma.

Simptomi nedostatka vitamina A najčešće je noćno slepilo, ali ređe mogu biti bolesti creva i oštećenje kože i sluzokože.

Vitmin A za bebe može se pronaći u mleku, mlečnim proizvodima, ribi i životinjskoj jetri. Najviše ga ima u šargarepi, slatkom krompiru, kao i svom žutom voću i povrću. Ima ga još i u zelenom povrću poput spanaća i brokolija, kao i u kajsijama, breskvama, tikvama…

Zašto je važan vitamin D za bebe?

Vitamin D za bebe je vitamin koji se u našem organizmu stvara bez mnogo muke, svaki put kada sunčevi zraci dođu u kontakt sa kožom. Veoma je teško dobijati optimalnu dnevnu količinu ishranom, a skoro jedini način za njegovo dobijanje je izlaganje sunčevoj svetlosti. To otprilike znači da je potrebno popiti najmanje 10 čaša mleka obogaćenih vitaminom D za bebe kako bismo u organizam uneli minimalne dnevne količine ovo vitamina.

Vitamin D može se naći u namirnicama poput lososa, skuše, haringe, ali i sardine sadrže značajne količine vitamina D. Takođe, može se naći i u mleku i mlečnim proizvodima, žumancetu i iznutricama. Takođe, mada u manjoj meri, može se pronaći u pečurkama i avokadu.

Istraživanja pokazuju da vitamin D sprečava nastanak osteoporoze, depresije, rak prostate i dojke i utiče na dijabetes.

Za decu je bitan, jer pospešuje apsorbciju kalcijuma iz creva, ali i njegovu „ugradnju“ u kosti. To znači da bez vitamina D nema zdravih zuba i jakih kostiju. On je bitan i za pravilan rad i razvoj mišića, gotovo svih organa, srca i nerava.

Vitamin D bebi pomaže i da ojačaju imuni sistem, ali je važan i za normalno stvaranje insulina u pankreasu i reguliše neke hormone.

U našem podneblju je nemoguće zdravo izlagati bebu sunčevim zracima, te je neophodno da se ovaj vitamin unosi kroz ishranu.

Zašto su AD kapi važne za bebe?

AD kapi za bebe su važne, jer igraju ključnu ulogu u razvijanju i normalnom rastu zuba i kosti deteta. One su, takođe, veoma važne za pravilan rad, rast i funkcionisanje mišićnog tkiva i nerava. Koriste se kao preventiva za oboljenja poput rahitisa i drugih bolesti kostiju. Pedijatri preporučuju AD kapi za bebe svakodnevno u prvih godinu dana, mada neki smatraju da se mogu nesmetano korititi i kasnije, ali da se strogo treba voditi računa o doziranju.

Mišljenja o upotrebi ovih kapi su različita, te jedna grupa pedijatara smatra da ukoliko se majka hrani zdravo, odnosno unosi u organizam one namirnice koje namiruju potrebu za vitaminima A i D, nema potrebe da dete veštačkim putem unosi u organizam ove vitamine. Smatra se da bi na taj način moglo doći do hipervitaminoze  kod deteta.

Slično, ukoliko se bebe hrane adaptiranim mlekom, pojedini pedijatri smatraju da nema potrebe za AD kapima za bebe. Naime, oni smatraju da su ovakva mleka već obogaćena vitaminima. Drugi, pak, smatraju da je jedna kap AD kapi za bebe optimalna ukoliko se dete hrani adaptiranim mlekom.

Ipak, najbolje je posavetovati se sa svojim pedijatrom koji će oceniti da li su količine vitmin A i D koje dete unosi ishranom dovoljne.

AD kapi za bebe – doziranje

Veoma je bitno voditi račun o načinu primene i doziranju AD kapi za bebe kako ne bi došlo do prevelikog unosa ovih vitamina koja može biti opasna. Količina koju deca unose u organizam određena je na osnovu starosti i to na sledeći način:

  • Deca do 6 meseci treba da koriste samo jednu kapljicu dnevno;
  • Deca između 6 meseci i 5 godina mogu koristiti do 2 kapljice;
  • Deca od 5 godina i više mogu koristiti 2 do 3 kapljice.

Odraslima se, takođe, preporučuje da ne prekoračuju dozu od 3 kapljice dnevno, kao i trudnicama i dojiljama, s tim što se njima savetuje da se prvo posavetuju sa lekarom.

U slučaju uzimanja prevelike doze, mogu se pojaviti i određene nuspojave. Mogu se javiti: pojačano opadanje kose, jaka glavobolja, ispucale usne, osećaj slabosti, uvećana jetra, gubitak apetita, gubitak telesne težine, mučnina, povraćanje, znojenje, nervoza, vrtoglavica, prekomerno mokrenje…

Cena AD kapi za bebe

AD kapi za bebe se mogu pronaći u svim apotekama ili prodavnicama zdrave hrane po vrlo pristupačnoj ceni u zavisnosti od proizvođača. Naći ćete ga u formi vodenog ili uljanog rastvora u pakovanju od 10 ml.

Treba imati u vidu da ove kapi nisu preporučljive svima. Pre svega, osobe kojima je dijagnostikovana hipervitaminoza nikako ne bi trebalo da koriste ovaj lek. Ne preporučuju se ni osobama koje pate od bolesti bubrega, a oprezno korišćenje savetuje se i osobama koje pate od srččanih bolesti, bolesti krvnih sudova, jetre, žučne kese i digistivog trakta.

Ad kapi za bebe se uglavnom daju svim bebama, čak i čim  napuste bolnicu, ali uvek treba potražiti savet pedijatra.