hleb od ovsenog brasna

Zbog čega je ovseno brašno i hleb od njega bolji za Vaš organizam od bilo kojeg drugog?

Iako nam je ovas prvenstveno poznat kao hrana za životinje, sve više se koristi u ljudskoj ishrani zbog svojih energetskih i nutritivnih svojstava. Ovsena kaša ili paljuice su odličan način za unošenje ovsa u organizam, ali ono na šta ćemo ovog puta da se fokusiramo su ovseno brašno i ovseni hleb.

Ovseno brašno i zravlje

Kao što možete pretpostaviti, ovseno brašno nastaje mlevenjem celog zrna ovsa, odnosno zobi. Ovseno brašno je veoma hranljivo i bogato je lako razgradljivim vlaknima. Takođe, ovo brašno ne sadrži gluten, što je veoma bitno ako imate alergiju na njega.

 

ovseno brasno

Ovas ima znatno manje ugljenih hidrata u odnosu na druge žitarice, pa se zato korišćenje ovsenog brašna preporučuje i za dijetalnu ishranu. Značajan je izvor vlakana, vitamina i minerala, dobrih masti i proteina. Ovas reguliše lučenje želudačne kiseline, rad creva i stolicu, koristan je kod raznih upalnih procesa i kotisti se pri prevenciji raka debelog creva. Poboljšava kvalitet zuba i kostiju, te se preporučuje deci, ženama u menopauzi i starijim osobama. Ovas može i da podstakne znojenje, što je posebno lekovito kod ljudi kod kojih žlezde ne funkcionišu dobro i ne luče znoj. Ovseno brašno snižava holesterol i reguliše krvni pritisak, sprečava gojaznost, jača imuni sistem i poboljšava krvnu sliku. Stabilizuje nivo šećera u krvi, pa je veoma koristan i bitan u ishrani osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Dokazano je da ova namirnica pozitivno utiče na depresiju i manjak životne energije.

kako napraviti ovseno brasno

Kako napraviti ovseno brašno?

Ovseno brašno možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane, ali ga isto tako možete napraviti sami! Za prirpremu ovsenog brašna nemojte koristiti ovas kojem je dodat bilo kakav ukus, jer će to uticati na ukus onoga što sa brašnom budete pripremali. Ukoliko pravite ovseno brašno kako biste ga odmah upotrebili pri pripremi hrane, izmerite malo više ovsa nego što vam je potrebno jer, nakon što je samleven, biće ga manje nego što ste očekivali. Uobičajeno je da zapreminski dobijete oko tri četvrtine ovsenog brašna u odnosu na količinu ovsa koju ste izdvojili.

Ovas sameljite u blenderu. Možete ga samleti i u mlinu za kafu, s tim da ga morate dobro oprati kako vaše ovseno brašno ne bi poprimilo ukus kafe. Meljite tridesetak sekundi, sve dok brašno ne bude puderasto sitno. Vaše ovseno brašno bi na kraju trebalo da izgleda kao klasično pšenično brašno.

Ukoliko ne posedujete blender, nije smak sveta, postoji još načina da napravite ovseno brašno, ali napominjemo da će proces malo da potraje. Uzmite najoštriji nož koji imate i njima prelazite preko gomilice ovsa napred-nazad kako biste ga usitnili. Komadići će biti malo veći nego kod pravog brašna, ali će i dalje moći da posluže. Drugi način za ručno pravljenje ovsenog brašna je da uz pomoć avana i tučka od komadića ovsa napravite prah. Treća opcija kada je u pitanju ručno pravljenje ovsenog brašna je da ovas sipate u kesu, istisnete vazduh iz nje, a potom počnete da mrvite ovas pokretima poput onih koje koristite kada ručno perete veš. Napominjemo da bi pravljenje brašna na ovaj način moglo da vam oduzme mnogo vremena.

Ukoliko je u Vašem brašnu u blenderu ostalo većih komada ovsa, pritisnite dugme i još nekoliko puta meljite po desetak sekundi.

Kada ste ovo obavili, ovseno brašno možete koristiti odmah, na način na koji koristite obično brašno. Što se tiče čuvanja ovsenog brašna, važe ista pravila kao kod pšeničnog: čuvajte ga na suvom, hladnom mestu, u odgovarajućoj posudi. Ovseno brašno traje do tri meseca na sobnoj temperaturi, a u frižideru može da potraje i do šest meseci.

Kako napraviti hleb od ovsenog brašna?

Ovseno brašno se najčešće koristi u sve popularnijoj hrono ishrani i to zbog toga što je veoma lekovito i zdravo. Svoj zdaviji hleb od ovsenog brašna, vez glutena, pun vlakana i sa manje ugljenih hidrata možete napraviti na brojne načine. Neki recepti za ovseni hleb uključuju kvasac, neki ga ne uključuju, neke mesite, dok kod drugih za tim nema potrebe. Slobodno možete da koristite kombinaciju ovsenog i bilo kog drugog brašna, što se često i preporučuje, jer hleb napravljen samo od ovsenog brašna ne raste tako dobro kao hleb napravljen od nekog drugog tipa brašna i takođe se veoma mrvi. Mrvljenje hleba možete da sprečite, ili barem umanjite, tako što ćete dodati više jaja koja će sjediniti masu. Ukoliko ne volite kada se hleb mrvi, za Vas bi bolju opciju predstavljala proja od ovsenog brašna. U kombinacijama sa ovsenim brašnom mogu se naći pšenično brašno, ili pak razna integralna brašna. Ono što je bitno da znate je da smesa treba što duže da se fermentiše, to jest što duže da stoji, kako bi hleb bio ukusniji. Na vama je da odaberete opciju za pravljenje ovsenog hleba koja vam deluje najprimamljivije i najukusnije.

ovseni hleb

Ovseni hleb – recept

Za pripremu ovsenog hleba, potrebno vam je 300 g ovsenog brašna, 200 g crnog brašna, 100 g oljuštenog ovsa u zrnu, 20 g mekinja, 20 g pšeničnih klica, malo soli, kašičica šećera, 3.5 dl vode, kao i 10 g kvasca.

Hleb od ovsenog brašna ćete pripremiti tako što ćete pomešati sve sastojke osim kvasca i vode i u smesi napraviti udubljenje. Kvasac razmutite u malo vode, pa postepeno dodajte ostatak. Sve to zajedno sipajte u udubljenje koje ste napravili u smesi u posudi i zatim napravite testo. Svoje testo za ovseni hleb treba da ostavite da prenoći u frižideru, pa da ga ujutru premesite i ostavite da odstoji oko pola sata. Zatim je testo potrebno ponovo premesiti i nakon otprilike 20 minuta ga oblikovati u vekne hleba. Ovseni hleb stavite u namazan pleh i ostavite ga pola sata kako bi naraslo. Rernu treba da zagrejete na 200 stepeni i da pečete svoj hleb od ovsenog brašna 30 minuta.

Ovseni hleb bez kvasca

Ukoliko je ovseni hleb bez kvasca vaš izbor, za to takođe postoje brojni načini pripreme. Za ovu vrstu ovsenog hleba potrebno vam je: 2 šolje ovsenog brašna, 2 šolje vode, 1 prašak za pecivo ili soda bikarbona i malo soli. Ovoj smesi dodajte mešavinu lanenog semena, kima i badema. U njoj se takođe mogu naći i susam i origano.

Ovu mešavinu semenki potrebno je najpre samleti u blenderu. A zatim je pomeštajte sve sastojke u jednu smesu, koja bi trebalo da bude homogena i nešto gušća od smese za palačinke. Potrebno je da ova smesa odstoji nekoliko sati, a onda je, pošto je nešto ređa, izlijte u pleh ili drugu posudu koja je odgovarajuća za pečenje hleba. Rernu zagrejte na 200 stepeni i ovseni hleb pecite 30 do 45 minuta.

Sasdžao kvasac ili ne, hleb od ovsenog brašna je veoma lak za napraviti, a osim toga i veoma zdrav i ukusan.
Autor: Jelena Ostojić