patike-tegovi-trening

Zdravstvene aplikacije: Poboljšajte kvalitet svog života

Pametni telefoni pružaju neograničen pristup informacijama i neizostavni su deo naše svakodnevice. Samim tim, aplikacije koje u svakom momentu “imamo u džepu” postale su nezaobilazno sredstvo za poboljšanje kvaliteta života.

Kada govorimo o zdravstvenim aplikacijama, važno je istaći da one omogućavaju korisnicima da prate svoje fizičke aktivnosti, ishranu, san i mentalno zdravlje, ali im i pomažu da bolje razumevanje rad organizma i prate ostvareni napredak.

Međutim, i pored svih ovih prednosti, postoji jedan bitan faktor koji može uticati na kvalitet i funkcionalnost aplikacija – stanje vašeg smart telefona. Drugim rečima, kvarovi u hardverskom ili softverskom delu mogu dovesti do problema sa radom aplikacija, a neispravna baterija ili defekti ekrana mogu uticati na trajanje baterije i ometati praćenje vašeg zdravlja. 

Stoga, ovlašćeni servis za Samsung telefon i druge brendove uređaja mora biti adresa na koju ćete se uputiti kako biste osigurali da sve vaše aplikacije, uključujući i zdravstvene, funkcionišu perfektno.

U nastavku ovog teksta ćemo predstaviti neke od aplikacija koje mogu da vam pomognu da ostanete zdravi i poboljšate kvalitet vašeg života.

Think Dirty – analiziranje kozmetičkih proizvoda jednostavnim skeniranjem barkoda

Think Dirty je aplikacija koja se fokusira na analizu kozmetičkih proizvoda kako bi korisnicima pružila informacije o sastojcima u proizvodima i njihovim uticajima na zdravlje. 

Funkcionisanje aplikacije je prilično jednostavno.Kada preuzmete aplikaciju, možete da skenirate barkod bilo kog kozmetičkog proizvoda koji želite da analizirate. Aplikacija će zatim prikazati ocenu proizvoda, od 1 do 10, pri čemu ocena 1 označava najmanji rizik po zdravlje, a ocena 10 najveći rizik. Ova ocena se dobija na osnovu analize svih sastojaka u proizvodu, i njihove potencijalne toksičnosti.

Takođe, dobićete detaljne informacije o svakom sastojku u proizvodu, uključujući potencijalne negativne efekte na zdravlje i okolinu. Ako je neki sastojak štetan, aplikacija će ponuditi alternativne proizvode koji ne sadrže taj sastojak.

Think Dirty takođe ima funkciju za pretragu proizvoda po kategorijama, kao što su šminka, proizvodi za negu kože, proizvodi za negu kose i drugo, što čini pronalaženje sigurnih proizvoda mnogo lakšim.

krema-serum-ruka

Fooducate – pronađite zdraviju hranu u prodavnici

Ova aplikacija za mobilne telefone omogućava korisnicima da skeniraju barkod proizvoda i dobiju informacije o sastojcima i nutritivnim vrednostima proizvoda. Na taj način pomaže korisnicima da donesu odluke o tome šta će kupiti i uneti u svoj organizam.

Kada skenirate barkod proizvoda u prodavnici, Fooducate će prikazati ocenu proizvoda, od A do D, pri čemu A označava najbolji kvalitet, a D najlošiji. Ocena se dobija na osnovu analize nutritivnih vrednosti i sastojaka u proizvodu.

Aplikacija takođe pruža detaljne informacije o sastojcima u proizvodu i ukazuje na potencijalne uzročnike problema, kao što su visok sadržaj šećera, masti ili aditiva. Korisnicima se takođe nude zdravije alternative za proizvode koje su skenirali.

Fooducate takođe ima funkciju za praćenje vaše ishrane, tako da možete da pratite unos kalorija, masti, proteina i drugih nutrijenata.

Quit Genius – prebrodite nikotinske krize

Reč je o aplikaciji koja koristi kognitivno-bihevioralni pristup, što znači da se fokusira na promenu štetnih navika i ponašanja, sa ciljem da se korisnici oslobode zavisnosti od nikotina.

Kada se prijavite za Quit Genius, prvo ćete morati da odgovorite na nekoliko pitanja o vašoj istoriji pušenja i navikama. Na osnovu tih odgovora dobićete personalizovane savete i strategije za prestanak pušenja – niz vodiča za, kao i audio i video sadržaje koji pomažu korisnicima da se motivišu i ostanu fokusirani na svoj cilj. 

Takođ, aplikacija ima i funkciju praćenja napretka, koja omogućava korisnicima da prate broj dana bez nikotina, novac koji su uštedeli i druge značajne parametre.

Fitocracy – personalizovani trening programi

Aplikacija Fitocracy predstavlja fitness platformu koja pomaže korisnicima da postignu svoje ciljeve u domenu opšteg fizičkog zdravlja i kondicije. Kombinuje elemente društvenih mreža i video igara kako bi stvorila motivišuću i zabavnu atmosferu za vežbanje.

Između različitih programa vežbanja, korisnici mogu izabrati one koji su prilagođeni njihovim ciljevima i količini slobodnog vremena, ali mogu napraviti i jedinstveni sopstveni program.

Jedna od glavnih karakteristika ove aplikacije je sistem nagrada za ostvarene uspehe u vežbanju. To doprinosi motivaciji korisnika da redovno vežbaju i postižu svoje ciljeve.

Takođe, postoji mogućnost povezivanja i deljenja uspeha i napredaka u vežbanju sa drugim vežbačima, takoreći saborcima. To stvara osećaj podrške i zajedništva među korisnicima, što može biti posebno korisno u trenucima kada je potrebno motivisati se za vežbanje.

Calm – jedna od najboljih aplikacija za smanjenje stresa

Ova aplikacija korisnicima daje pristup različitim vrstama meditacija, zvučnih zapisa, priča za laku noć i drugim alatima za smanjenje stresa i anksioznosti.

Kada korisnik prvi put instalira Calm, potrebno je da se registruje i odabere svoj cilj. To može biti smanjenje stresa, poboljšanje sna, povećanje fokusa i koncentracije ili jednostavno opuštanje. Nakon odabira cilja, aplikacija će korisniku ponuditi nekoliko opcija, kao što su meditacija, opuštajuće priče, zvuci prirode itd.

Jedna od najpopularnijih opcija u Calm-u je meditacija. Korisnik može izabrati meditaciju u trajanju od 3 do 25 minuta, u zavisnosti od njegovih želja i potreba. Tokom meditacije, aplikacija vodi korisnika kroz proces fokusiranja na disanje, opuštanje mišića i sticanje svesti o telu.

Takođe, aplikacija na dnevnom nivou nudi savete i motivacione citate kako bi korisnik bio motivisan i fokusiran na svoj cilj.

Bilo da se radi o praćenju ishrane, fizičke aktivnosti ili održavanju mentalnog zdravlja, korišćenje zdravstvenih aplikacija na pametnim telefonima nije samo korisno, već i zanimljivo iskustvo koje može biti motivišuće i uzbudljivo.

Pritom, sveprisutne su, jednostavne za korišćenje i omogućavaju korisnicima da imaju bolju kontrolu nad svojim zdravljem i prate lični napredak. 

Kako njihova popularnost raste, izvesno je da će u budućnosti postati još naprednije i efikasnije.

A koja je vaša omiljena health aplikacija?