Zelena apoteka za prirodno lečnje bolesti

Za uobičajene bolesti današnjice, ako nisu u poodmakloj fazi, postoje i prirodni lekovi…

OSIP PRIRODNO LEČENJE

Bolest kože manifestuje se plikovima sličnim onima koji nastaju kada se koža ozari koprivom. Javlja se i svrab koji može da traje i nekoliko sati. Hronični osipi mogu da traju i nekoliko meseci. Obično je reč o reakciji na hranu, lekove i druge alergene, ali može da bude znak i težih zaraznih bolesti poput malarije, ili tifusa.

OSIP

– kada je osip izazvan hranom, treba uzeti 30-60 grama koprive i kuvati u 1 litar vode, dok se tečnosti ne smanji na 1/3, pa piti 2-3 šolje dnevno.

ČMIČAK

Javlja se u svim uzrastima, ali je nešto češći u mladosti. To je gnojno zapaljenje žlezda na ivici očnog kapka, praćeno bolovima, suzenjem i crvenilom.

ČMIČAK PRIRODNO LEČENJE

– 10 g kamilice
– 10 g bosiljka
– 10 g majčine dušice
Preliti 1 šoljom vrele vode, poklopiti 5 minuta i filtrirati, pa obloge stavljati na čmičak 2x dnevno, najbolje ujutru i uveče.
Kamilica i bosiljak deluju umirujuće, dok majčina dušica poboljšava cirkulaciju i dezinfikuje.
Za uobičajene bolesti današnjice, ako nisu u poodmakloj fazi, postoji lek i u kućnoj varijanti biljne terapije

BELO PRANJE

Beličast, mlečast odliv ženskih polnih organa, belo pranje, ili leukoreja, može da bude simptom hormonskog poremećaja, mal-okrvriosti, ili češće infekcija. Ponekad se javlja i kod žena pod stresom, zbog prehlade, ili alergije na sintetičko rublje.

BELO PRANJE PRIRODNO LEČENJE

– 20 g orahovog lista skuvajte u 1 litar vode i filtrirajte, pa dnevno piti 2-3 šolje

Fitoterapija
/pored obavezne terapije ginekologa/

– 25 g majčine dušice potopiti u 1 litar vrele vode i ostaviti da se prohladi i odstoji 24 časa, pa filtrirati i ispirati se

– 5 g žalfije i 5 g cveta narandže preliti 1 šoljom vrele vode, poklopiti i ostaviti nekoliko minuta i po filtriranju piti

– 130 g lista kupine kuvajte 20 minuta u 2 litra vode, a onda ostavite da se ohladi i koristite za ispiranje

RANE

Nastaju povredom, a njihov oblik zavisi od uzroka nastanka. Nedostatak vitamina C, ili anemija i hormonski poremećaji, mogu da utiču da nastala rana sporo zarasta.

RANE PRIRODNO LEČENJE

– sokom od lista bokvice natopiti gazu i staviti na ranu
15 g lista ružmarina, 10 g mente, 10 g žalfije i 10 g cveta lavande staviti u 200 g alkohola i smesu ostaviti 2 dana, a posebno proku-vati 1/2 litra vode i kad se ohladi dodati alkoholu i travama.
Filtrirati i nekoliko puta dnevno dezinfekovati ranu.

NOĆNO MOKRENJE

Noćno mokrenje tokom sna najčešće se javlja kod dece, i češće kod dečaka. Uzroci mogu biti različiti, od upala mokraćnih puteva, kamena u bešici, do psiholoških tegoba.

NOĆNO MOKRENJE PRIRODNO LEČENJE

10 g cveta lipe potopiti u 1 solju vrele vode i ostaviti poklopljeno 5 minuta, a onda detetu davati vrlo toplo, svako drugo veče tokom 20 dana
Napraviti pauzu od 4 dana, pa ponoviti ciklus.

NIZAK PRITISAK

Nizak krvni pritisak obično se manifestuje kao uporna glavobolja, lako fizičko i mentalno zamaranje, pospanost, ili malaksalost (gornji pritisak manji od 110, a donji oko 50).

NIZAK PRITISAK PRIRODNO LEČENJE

– 10 g lista sene
– 15 g mente
Potopiti u 1 solju vrele vode, filtrirati i piti toplo posle jela Deluje pomalo i laksativno.

PSORIJAZA

Reč je o kožnoj bolesti odlikuje stvaranjem nagomilanim suvim i beličasti ljuspicama na crvenkastoj pod lozi.Promene su običn simetrične, najčešće na koleni ma, laktovima, krstima i glavi ponekad i na dlanovima i tabani ma. Uzrok je nepoznat, a boles nije zarazna. Ponekad psihičkog porekla i javlja se pod velikim stresom.

PRIRODNO LEČENJE PSORIJAZE

10 g majčine dušice Potopiti u 1 solju ključale vo i pre upotrebe zasladiti medom piti 2-3 x dnevno, 21 dan.