Zelena glina kao lek – upotreba za kosu, reumu, mršavljenje

Zelena glina (ilit) je nadaleko cenjena zbog svojih mineralnih svojstava. Glina je sastavljena od biljnog materijala i minerala kao što su kalcijum, aluminijum, magnezijum, silicijum dioksid, fosfor, bakar i cink. Alternativna medicina smatra glinu naročito korisnom za lečenje raznih zdravstvenih tegoba. Glina je prah prečišćene zemlje koji ima lekovita svojstva. To je plastični poluvezan sediment nastao vezivanjem mulja, pelitskog materijala transportovanog vodom i istaloženog u vodenoj sredini.

Glina kao lek

U lekovitu moć gline se veruje vekovima unazad. Još se u drevnom Egiptu glina koristila za lečenje i mumificiranje faraona, a stari Grci su koristili glinu za lečenje preloma i smatrali su da može da izleči mnoge bolesti u organizmu.glina-kao-lek

Još uvek nije sasvim istraženo kako glina kao lek deluje na organizam. Neki smatraju da glina ima upijajuća svojstva i tako upsorbuje sve nečistoće iz organizma, a neki pak smatraju da glina jednostavno ima moć da sama uklanja nepravilnosti u organizmu. Osim što glina izbacuje štetne materije iz organizma, ona takođe sadrži preko 60 različitih minerala i elemenata u tragovima koji, osim što leče organizam, i hrane ga. Ruski naučnici su čak došli do otkrića da glina može i da neutralizuje delovanje radijacije.

Postoje zelena, bela, žuta i crvena glina, ali se u lekovite svrhe koristi uglavnom zelena glina (ilit). Takođe postoji nekoliko vrsta zelene gline, a najpoznatiji rudnici zelene gline nalaze se na Siciliji i u Francuskoj. U zavisnosti od toga gde je iskopana, svaka glina sadrži jedinstveni procenat određenih minerala i elemenata u tragovima. Zelena glina sadrži magnezijum, kalcijum, selen, fosfor, mangan, bakar, silicijum, kalijum, natrijum, gvožđe i druge minerale i elemente u tragovima.

Glina za kosu

Glina se koristi u kozmetičke svrhe od davnina. Osim što se koristi za negu tela i lica, zelena glina se koristi i za negu kose. Glina se posebno koristi za kosu koja se brzo masti upravo zato što upija višak masnoće sa temena i na taj način utiče da se Vaša kosa što manje masti. Kada je nanesete na kosu, glina počinje da se steže i na taj način rastvara prljavštinu, hrani Vaše vlasi i pojačava cirkulaciju kože glave. Glina takođe pomaže regeneraciji kose. Koristeći zelenu glinu za kosu, efikasno ćete očistiti kožu glave i svojoj kosi vratiti sjaj.

Zelena glina za kosu često se preporučuje u kombinaciji s maslinovim uljem jer na taj način pomaže da koren Vaše kose ojača. Maslinovo ulje će zahvaljujući glini lakše prodreti u Vašu dlaku i na taj način će je ojačati i sprečiti opadanje.

Kako da koristite glinu za kosu?

Rastvorite glinu u vodi (u keramičkoj ili staklenoj posudi) i mešajte dok ne dobijete gustu homogenu smesu (u ovu smesu možete dodati i maslinovo ulje). Dobijenu smesu nanesite na suvu ili vlažnu kosu i masirajte glavu. Potrudite se da čitava površina kože i kose budu prekrivene glinom. Ovo slobodno ostavite da stoji na kosi nekoliko sati (dok se glina sasvim ne osuši). Nakon toga pažljivo i temeljno isperite kosu. Kosu prvo dobro natopite mlakom vodom kako bi glina omekšala, a potom je operite šamponom.

Napomena: Može se pojaviti crvenilo na koži glave, ali to ne treba da Vas brine jer je to prirodna reakcija kože na glinu i povući će se u roku od pola sata. Ovaj tretman nemojte primenjivati više od dva puta nedeljno kako ne biste isušili kosu i kožu glave.

Glina za unutrašnju upotrebu

  1. Pijući glinu svakog dana, eliminišete toksine iz svog tela ‒ istraživanja pokazuju da glina, krećući se kroz Vaš digestivni trakt, efikasno uklanja toksine i parazite iz Vašeg organizma.
  2. Zelena glina pročišćava sistem organa za varenje ‒ poboljšava sposobnost tela da apsorbuje hranljive materije.
  3. Glina obogaćuje Vaš organizam i telo esencijalnim mineralima ‒ glina je bogata mineralima kao što su magnezijum, silicijum, gvožđe, kalcijum i mnogi drugi. Magnezijum je veoma važan za zdravlje Vaših mišića, za jačanje Vaših kostiju i zuba, kao i za zdravlje Vašeg srca; silicijum je odgovoran za sjaj Vaše kože, pokretljivost Vaših zglobova i zdravlje Vaše kose; gvožđe je bitno za zdravu krv i jak imuni sistem; kalcijum je važan za zdrave kosti i zube, a takođe i zbog prevencije osteoporoze; kalcijum takođe ublažava simptome PMS-a.
  4. Glina takođe može poboljšati celokupnu energiju Vašeg tela ‒ redovnim konzumiranjem gline, smanjujete opterećenje jetre, bubrega i limfnog sistema toksinima.
  5. Glina podmlađuje Vaš organizam i telo i stimuliše rad zdravih ćelija ‒ ukidanjem slobodnih radikala, glina čini da se osećamo mlađe
  6. Glina pomaže Vašem telu da uspostavi ravnotežu

Kako se koristi glina za oralnu upotrebu?

            Zelena glina koju pijete, mora biti označena da je za oralnu upotrebu. Glina koja se može koristiti za oralnu upotrebu zove se još i ventilirana glina. Dovoljno je da jednom dnevno (najbolje uveče) razmutite jednu kašičicu gline (kašičica obavezno mora biti plastična ili keramička jer glina ne sme doći u kontakt s metalom!) za unutrašnju upotrebu u 2 dl vode (najbolje mineralne negazirane). Po želji, možete piti razmućenu glinu za unutrašnju upotrebu i ujutru.

 Glina za mršavljenje

Konzumiranjem gline pre obroka smanjićete osećaj gladi i ješćete manje. Osim toga, glina ubrzava metabolizam, što doprinosi boljem varenju hrane i topljenju kilograma.

Kako da smršate koristeći glinu?

Svakog jutra na prazan stomak pijte po čašu razmućene gline za unutrašnju upotrebu. To radite 6 nedelja s jednom nedeljom pauze u toku tog procesa. Tako ćete prirodno i zdravo izgubiti višak kilograma uz glinu za mršavljenje!

Glina za reumu

Glina može biti i lek za reumu. Nagomilavanje toksina i drugih štetnih materija u telu jedan su od uzroka nastanka reume. Pošto je glina odličan apsorbens i čisti organizam od toksina, ona samim tim pomaže u otklanjanju reumatskih tegoba. Glinu namažite na kritične delove tela i na taj način ublažite simptome reume.

Za reumu se koristi crvena glina. Kako? Jednostavno napravite smesu od crvene gline i vode (u staklenoj ili keramičkoj posudi), nanesite smesu na kritične delove tela, uvijte i ostavite da stoji tako oko 2 sata. Probajte da za to vreme mirujete. Nakon dva sata isperite glinu.

Važne napomene u vezi sa korišćenjem gline:

  • Glinu nikad ne pripremajte uz pomoć metalnog posuđa jer ona ne sme doći u dodir sa metalom
  • Glinu možete kombinovati sa terapijom lekovima, ali vreme koje mora proći između uzimanja gline i leka mora biti najmanje dva sata
  • Glina se kombinuje sa mineralnom negaziranom vodom
  • Jednom iskorišćena glina mora se baciti