Zelena stolica mogući uzroci i šta preduzeti

Kada nam lekar traži da opišemo stolicu, obično traži 2 informacije koje su mu bitne za dalju dijagnostiku: tekstura i boja stolice.

Oba ova parametra govore o tome da li je osoba inficirana, da li se zdravo hrani, da li ima imunitet na zadovoljavajućem nivou i da li je posredi neki patološki proces.

Boja stolice često govori o stanju zdravlju digestivnog trakta, ali i celog organizma. Normalna boja stolice je braon, a prebojavanje stolice je često posledica infekcije, unutrašnjeg krvarenja ili lošeg načina ishrane i životnih navika. Ukoliko postoji neki zdravstveni problem, stolica može biti crvena ( pigment joj daje hemoglobin iz krvi ), katran crna ( usled krvarenja iz gornjih delova digestivnog trakta – jednjak i početni deo creva ).

Tamno zelena i žuta stolica se najlepće javljaju usled postojanja infekcije, odnosno, pigment stolici daju toksini bakterija i parazita koji se izlučuju stolicom.

Boja stolice, takođe, zavisi i od toga koliko je žuči izlučeno i od opšteg zdravlja žučne kese.

U nastavku saznajte zašto se javlja zelena stolica i da li svaki uzrok ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme…

Zelena stolica usled ishrane

Ukoliko, nakon obavljanja nužde, primetite da Vam je stolica zelena, obratite pažnju na to šta ste tog ili prethodnog dana jeli!

Zelena stolica tj. zelenu prebojenost je često zbog namirnice koje koristimo u svakodnevnoj upotrebi!

Naješća je spanać. Spanać je veoma zdrava namirnica koja poboljšava opšte stanje organizma, koja je puna vitamina i minerala, ali i zelenog pigmenta hlorofila koji je veoma koncetrovan i dovoljno sposoban da preboji stolicu u zeleno.

Mnogi začini su, zbog svoje koncentracije, takođe sposobni da preboje stolicu u zeleno. Jedan od takvih namirnica su i alge. Alge se jako dugo koriste u mnoge svrhe alternativnog lečenja i dijetetskom režima: ljudi često dodaju alge u čaj ili stavljaju u gotova jela. Alge su bogate aminokiselinama, mineralima i vitaminima – mešavina aliginih sastojaka često boj istolicu u zeleno i na neki način govori o uspešnosti terapije algama.

Zelenkasta stolica kao posledica infekcije

Zelena stolica može da bude posledica bakterija u digestivnom traktu.Bakterije čiji toksini mogu da preboje stolicu u zeleno jesu salmonela i ešerihija koli. Salmonela je česta infektivna bolest u vrtićima i školama, tako da se kod dece često mogu javiti veliki broj prolivastih zelenih stolica koje jako zaudaraju, što je prvi znak da je infekciaj salmonelom prisutna. Druga bakterija zbog koje se javlja zelena stolica jeste ešerihija koli. Ešerihija koli je najčešći izazivač gastroitnestinalnih tegoba i često dovodi do gubitka na težini, dehidracije organizma i velikog broja prolivastih stolica zelene boje.

Zelenu boju daje gnoj koji je prozivela bakterija. Intenzivno zelene stolice se javljaju kod infekcija koje su stvorile apscese – formacije gnoja okružene kapsulom.

Pseudomembranozni kolitis je zapaljenje debelog creva koje je izazvano bakterijom koja se naziva klostridija dificile. Ova infekcija je značajna u farmakologiji, jer se ova infekcija može javiti nakon dugotrajnog korišćenja nekog leka, korišćenog i nakon perioda koji je propisan. Zbog toga se, u medicini, ova infekcija naziva i “superinfekcija”. Kao i ostale gastrointestinalne infekcije, i pseudomembranozni kolitis se ističe velikim brojem stolica. Usled prisustva gnoja, dolazi do prebojavanja većine stolica pa se često može primetiti zelena stolica.

Zelena stolica usled lošeg varenja

Postojanje proliva i zatvora svakako ne utiče povoljno na rad creva i organizma. Problemi sa varenjem značajno remete rad žučne kese koja se, u zavisnosti od problema, aktivira ili inhibira u određenom obimu i na različite načine utiče na produkciju žuči. Ukoliko dođe do smanjenog stvaranja žuči, mast se ne može razložiti na svoje prostije sastojke, te će se, usled lošeg varenja, stolica prebojiti u zeleno. Kao posledica, javlaj se svetlo zelena stolica.

Osobe koje su netolerantne na laktozu, često mogu, usled neopreza, da dobiju teški, profuzni proliv zelene boje. Još jedna u nizu ovakvih bolesti jeste i celijačna bolest. Celijačna bolest nastaje usled nedovoljne tolerancije na pšenično zrno i brašno, ukoliko se pšenično brašno proguta, dolazi do iritacije crevne sluznice, i posledičnog otežanog varenja – javlja se veliki broj prolivastih stolica zelene boja i odornog mirisa.

Upotreba laksativa često prouzrokuje promenu boje stolice u zeleno jer stimuliše izbacivanje štetnih materija iz organizma

Bolesti creva kao izazivači zelene stolice

Kronova bolest i ulcerozni kolitis predstavljaju zapaljenske bolesti creva sa lošim posledicama po opšte psihičko i fizičko zdravlje osobe.

Osnovna karakteristika ovih bolesti jesu:

  • nepoznat uzrok nastanka
  • teška klinička slika
  • oboljevanje mlađih osoba
  • doživotno prisusustvo bolesti i recidiviranje i nakon hirurškog lečenja

Kada govorimo o teškoj kliničkoj slici, treba naglasiti da ove dve bolesti prouzrokuju 20 – 40 stolica dnevno, različite težine i teksture. Većina stolica je prolivastog karaktera i često sadrži primese sluzi i krvi. Osobe mlađe od 40 godina sa čestim prolivima, trebalo bi da se obrate lekaru jer posledice koje ostavljaju ove dve bolesti mogu biti fatalne.

Zelena stolica kod beba i dece

Zelena stolica kod beba se javlja iz sličnih razloga kao i kod odraslih osoba, osim što je sklonost ka infekcijama češća usled oslabljenog imunog sistema.

Zelena stolica – lečenje

Analiza stolice, u mnogim slučajevima, odličan je pomoćnik u pravilnom dijagnostikovanju bolesti. Kada se stolica nosi na analizu, uzima se mali deo stolice ( po mogućstvu deo koji je patološki promenjen i deo koji je normalan ) i isključivo nosi u sterilnoj posudi. Ukoliko je tekstura stolice izmenjena, odnosno, osoba gotovo da i nema tvrdu stolicu, rade se detaljnije analize u vidu ispitivanja krvnih nalaza, skeniranja i rektalnog pregleda – proliv ne može biti fiziološkog porekla!

Ne postoji adekvatna terapija za promenu boje stolice, već se leče bolesti koje su do prebojenosti stolice u zeleno i dovele.

Ukoliko je uzročnik neka od antiupalnih bolesti creva, sprovodi se sistemska terapija: imunosupresivna i kortikosteroidna terapija uz povećan unos vode ( veći od 3 litara vode dnevno ). Ukoliko je uzročnik zelene stolice bakterijska infekcija, lečenje se izvodi po protokolu – antibioticima. Salmonela i ešerihija se lako šire, tako da, ukoliko je Vaše dete obolelo, ne trebate ga slati u školu zbog opšteg javnog zdravlja – već nakon nekoliko dana dolazi do poboljšanja.

Zelena stolica koja je nastala usled konzumiranja zelenog povrća ne treba da brine osobu – eventualno, ako joj baš smeta, trebalo bi da izbaci kelj, brokoli i spanać iz jelovnika.

Oboljenja žučne kese se leče lekovima i hirurškim putem – sa naglaskom na činjenicu da zelena stolica bez pratećih simtoma nije indikacija ni za kakvu vrstu terapijskog delovanja.

Postojanje hemoroida, koji često boje stolicu u crveno ( usled pucanja ) ili u zeleno ( usled inficiranja ), leči se melemima ili hirurškim putem.

Preventiva se sastoji u regulisanju načina ishrane, pravilnoj hidraciji organizma tokom celog dana, povećanju fizičke aktivnosti.

Master režim, poznatiji i kao dijeta na bazi limunske kiseline, pomaže i čišćenju debelog creva i oslobađanju toksina koji menjaju boju stolici. Odličan eliksir za pročišćavanje organizma možete napraviti i kod kuće!

Potrebno Vam je:

– sok od 1 celog limuna

– tucana paprika na vrhu kašičice

– 1 kašika javorovog sirupa

Navedene namirnice pomešajte, a zatim konzumirajte ujutru na prazan stomak, nakon teškog ili običnog obroka, ili pred spavanje.

[icegram campaigns=”8172″]