Žučna dijeta – jelovnik za ishranu pre i posle operacije žučne kese

Žučna dijeta je specijalno kreiran jelovnik za ishranu bolesnika koji imaju kamen u žuči ili im je izvršena operacija odstranjivanja žučne kese…U nastavku saznajte kako se sprovodi žučna dijeta, koje se namirnice preporučuju i koje treba izbaciti iz jelovnika….

Osnovna funkcija žučne kese je sačuva žuč. Žuč je žućkasto-smeđa tečnost koju proizvodi jetra i odgovorna je za razgrađivanje i varenje masne hrane u tankom crevu. Najčešća komplikacija žučne kese jeste kamen u žuči, koji predstavlja kristalizovan suvišni holesterol. Žučna kesa je, kao što smo rekli, rezervoar žuči, smešten u istoimenom udubljenju desnog režnja jetre. Njena dužina je od 7 do 10 centimetara, a širina od 3 do 4 centimetara na njenom najširem delu. Njena zapremina je od 30 do 50 ml. Ipak, ovaj organ ima razne varijacije kada je u pitanju njegov izgled i one nastaju još u četvrtoj nedelji embrionalnog razvoja.

Normalan izgled žučne kese sreće se u 70% slučajeva. Pored toga, žučna kesa može biti presavijena, dvostruka, levostrana, a u izuzetno retkim slučajevima, žučna kesa može i da nedostaje.

Žuč je tečnost koja učestvuje u varenju i nju proizvodi jetra, a žučna kesa je skladišti. Osim što apsorbuje mast, ima ulogu i u izlučivanju holesterola, bilirubina, bakra i gvožđa. Glavna aktivna komponenta žuči jesu žučne kiseline. One se izlučuju u dvanaestopalačno crevo i reasorbuju, odnosno vraćaju se u završni deo tankog creva, odakle venskim putem ponovo dospevaju u jetru. Kada dođe do disbalansa koji izaziva zdravstveni problem žučne kese, primenjuju se razne žučne dijete koje ovaj problem mogu da ublaže.

Žučna dijeta

Žučna dijeta se primenjuje kod osoba koje boluju od žučnog kamenca ili drugih bolesti žučne kese. Kod žučne dijete se zabranjuju sve namirnice koje izazivaju grčenje žučne kese. Pre svega se preporučuje da se obroci podele na manje, a da ih bude više.

Žučna dijeta za osobe koje imaju problem sa žučnom kesom

Ako imate problema sa žučnom kesom, trebalo bi da konzumirate 5 do 6 obroka dnevno. Takođe treba da pijete tople čajeve u većim količinama i voćne sokove koji ne smeju biti hladni. Savetuje se da posle obimnijeg obroka legnete barem na pola sata i da na prednji deo žučne kese stavite toblu oblogu ili termofor ukoliko ima potrebe za tim.

Što se tiče hrane i žučne dijete,važno je da ne bude ni pretopla, ni prehladna. Najvažnije je da u ishrani bude što manje masti i da se u pripremi obroka koristi maslinovo ulje ili neko drugo ulje biljnog porekla. Maslac treba da koristite u što manjoj meri. Svinjsku mast izbegavajte u potpunosti. Ishrana žučne dijete treba pretežno da sadrži ugljene hidrate (med, brašno, hleb) i mlečne belančevine. Belančevine životinjskog porekla možete uzimati u normalnim količinama. U slučaju akutnih bolova, ishrana se ograničava samo na čaj i zaslađenu vodu. Najbolje je da se suzdržavate od hrane dok traju bolovi. Piće koje konzumirate treba da bude mlako i ne preterujte sa zaslađivačima. Tečnost možete unositi na svaka dva sata. S poboljšanjem stanja u ishranu možete uključiti sveže ceđene sokove (opet ne hladne) i pasirano bareno voće i povrće, pšenicu i rižu za razređenim mlekom. Dva do tri dana dodajte nemasnu supu s rižom, grizom ili testeninom bez jaja, razređeno mleko i nemasni keks. Daljim poboljšanjem stanja postepeno se dodaju i ostale namirnice koje su dozvoljene kod hroničnih oboljenja žučne kese.

Žučna dijeta ‒ primer jelovnika

Kada znate osnove žučne dijete, možete sami kombinovati dozvoljene namirnice i kreirati jelovnik po sopstvenom nahođenju. Mi ćemo Vam dati primer jednog jelovnika kod žučne dijete.

Doručak:

 • Ovas sa suvim voćem i cimetom ili
 • Omlet od jednog belanca sa dinstanim povrćem. Uz obrok možete piti voćni sok koji ne sme biti hladan.

Užina:

 • Bobice sa nemasnim jogurtom
 • Sok od povrća sa nemasnim jogurtom

Ručak:

 • Supa od povrća
 • Bezmasna tortilja, nemasni krem sir, paradajz i sveže povrće
 • Zelena salata

Za dezert:

Jabuka ili neko drugo voće. Uz obrok možete piti mineralnu vodu sa limunom.

Užina:

Kokice sa morskom solju i ledeni čaj (ali opet ne sme biti hladan).

Večera:

 • Pečena riba sa limunom i biberom
 • Integralne testenine
 • Bareno povrće
 • Bezmasni sladoled za dezert

Žučna dijeta u trudnoći

Kod trudnica se povećava nivo estrogena u organizmu i zato je tokom trudnoće povećan rizik razvijanja kamena u žučnoj kesi. Korigovanjem ishrane možete smanjiti ozbiljnost i učestalost simptoma kamena u žučnoj kesi.

Ukoliko u trudnoći jedete bilo koju vrstu masti, to će izazvati reakciju Vaše žučne kese, koja može biti veoma bolna ako u žučnoj kesi imate velike kamenove. Ono što je jako bitno da unosite u organizam jesu dijetetska vlakna. Jedite što više voća, povrća i integralnih žitarica jer oni regulišu probavu i ublažavaju simptome koji imaju veze sa žučnom kesom. Trudnicama se preporučuje da jedu između 4 i 5 porcija voća ili povrća svakog dana. Možete u svoju ovsenu kašu dodati šaku suvog voća. U sendvič, umesto sira i majoneza, možete dodati povrće koje je bogato vitaminima (na primer spanać ili paradajz). Voće i povrće tamnih boja, kao što je bobičasto voće, kelj i brokoli sadrže veoma važne hranljive materije (kao što su folati i gvožđe) za Vaš mozak i razvoj organa Vašeg deteta.

Tokom trudnoće veoma je važna pravilna hidratacija koja razbija ekstra vlakna i pomaže transport hranljivih materija do materice. Trudnice zato treba da piju oko 10 čaša tečnosti dnevno. Birajte svežu i integralnu hranu pre obrađene. Na primer, umesto konzerviranog, jedite svež spanać ili umesto belog hleba, jedite integralni. Izbacite sve visoko obrađene namirnice koje sadrže konzervans, trans masti i druge aditive.

Žučna dijeta posle operacije žuči

Oporavak u periodu neposredno posle operacije je jako važan i zato se morate podvrgnuti žučnoj dijeti. Mi ćemo Vas uputiti u to kako treba da izgleda žučna dijeta posle operacije.

Najvažnije je da jedete manje, ali češće obroke. U ishranu unesite male količine nemasnih proteina, kao što su meso od živine, riba i nemasni mlečni proizvodi, zajedno sa voćem, povrćem i integralnim žitaricama. Izbegavajte masnu, prženu i tešku hranu. Postepeno možete povećavati unos vlakana u ishrani jer Vam ona mogu pomoći da normalizujete rad creva i smanjite rizik od dijareje ili zatvora. Takođe treba da znate da je nakon operacije žučne kese otežano varenje pića sa kofeinom i mlečnih proizvoda. Naravno, sve ovo primenjujte uz konsultacije sa svojim lekarom.

Ishrana bez žuči ipak ne narušava kvaliet života u velikoj meri. Stroga žučna dijeta posle operacije žuči jeste naporna ali vremenom ćete moći da jedete većinu namirnica koje se smatraju zdravim.

Žučna dijeta ‒ dozvoljene namirnice

 • Supa ‒ nemasna supa od mesa, supa od povrća sa zaprškom na maslacu ili ulju; u supu možete dodati testenine bez jaja, rižu ili griz
 • Meso ‒ teletina, belo meso, riba, ćureća šunka
 • Povrće ‒ krompir-pire, spanać, šargarepa, keleraba, tikva, blitva; najbolje je da bude pasirano i bareno, poliveno ili zaprženo na maslacu ili ulju
 • Testenine ‒ prepečen beli hleb ili dvopek, peciva generalno, biskvit, piškote, palačinke, sve kuvane testenine za čiju pripremu je potrebno malo jaja; za žučnu dijetu su dozvoljene i testenine s krompirom ili brašno s krompirom (tzv. krompirovo testo).
 • Slatka jela ‒ zaslađena kuvana pšenica ili riža, marmelada, džem,med
 • Ostala jela ‒ riža, sveži kravlji sir, kukuruzno brašno, zobene pahuljice
 • Salate ‒ zelena salata, blitva, cvekla; sve ove salate začinite limunovim sokom ili uljem
 • Voće ‒ kod žučne dijete možete konzumirati sve vrste voća i voćne sokove
 • Piće ‒ čajevi, kakao, mleko, kafa koja ne sme biti jaka

Žučna dijeta ‒ zabranjene namirnice

Kod žučne dijete nije dozvoljeno da unosite:

 • Jaja
 • Svinjsku mast, margarin, loj
 • Slaninu, suvo meso, kobasice, pečeno i pohovano meso, svinjetinu, govedinu, divljač, salamu, viršle, konzervirane mesne prerađevine, sardine
 • Crni i beli luk, krastavac
 • Sireve koji nisu mladi
 • Pečeni ili restovani krompir, grašak, sočivo, rotkvice, kelj, kupus
 • Dunje, dinje, lubenice
 • Bademe, orahe, lešnike
 • Hleb i testo koji sadrže kvasac i mnogo maslaca i jaja
 • Papriku, feferone
 • Sva alkoholna pića, naročito rakiju i hladno pivo

Kao što ste videli, žučna dijeta ne mora nužno biti naporna jer Vam je na raspolaganju veliki broj namirnica koje možete konzumirati ukoliko imate problema sa žuči. Na Vama je samo da se pridržavate ove žučne dijete i budete kreativni u kreiranju svog jelovnika.