Žuti nokti na rukama i nogama – uzroci, lečenje, prirodni lekovi

Boja noktiju ne spada baš u prve stvari na koje pomislite kada je zdravlje u pitanju, međutim žuti nokti na rukama i žuti nokti na nogama ukazuju na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Premda to nije uvek slučaj, ova oboljenja mogu da dovedu do diskoloracije noktiju. Imajte na umu da ovo nisu jedini uzroci žutih noktiju.

  • Bolest jetre (žutica)
  • Bolest pluća (nedostatak kiseonika može za posledicu da ima žute nokte)
  • Dijabetes
  • Bolest bubrega (može da dovede do povećanja nivoa bilirubina u krvi, a to izaziva žutu boju noktiju)
  • Nedostatak minerala (uglavnom cinka i gvožđa)
  • Oštećenja disajnih puteva (bronhiektazije)
  • Infekcija pluća (tuberkuloza)
  • Bolesti štitne žlezde
  • Psorijaza

Žuti nokti ukazuju na pacijente koji boluju od ovih oboljenja, međutim, ako ne znate da imate neko od njih, žuta boja noktiju na rukama i nogama nije prvi simptom koji ćete primetiti.zuti-nokti

Ali, na stranu čuđenje „zašto su mi nokti žuti“, verovatno ćete želeti da saznate kako da se rešite ovog problema. Vratićemo se i na to ali prvo da vidimo šta su najčešći simptomi žutih noktiju.

Uzroci žutih noktiju

Gljivična infekcija – žuti nokti su najčešće posledice gljivične infekcije, što je prilično logično pošto vaše šake i stopala dolaze u kontakt sa raznim vrstama potencijalno infektivnih bakterija i gljivica; nožni prsti su naročito izloženi vlazi i višim temperaturama što su idealni uslovi za bujanje gljivica. Ako niste sigurni da je uzrok žutih noktiju gljivična infekcija, simptomi koji slede nakon diskoloracije su listanje noktiju i neprijatan miris. I dok najbolju terapiju za lečenje žutih noktiju na nogama može da vam da lekar, ipak postoje i neki kućni lekovi koje biste mogli da probate.

Preterana upotreba laka za nokte – Neke vrste laka za nokte sprečavaju dotok kiseonika, što može da dovede do diskoloracije. Da biste se izborili sa ovim problemom odmorite malo nokte od laka ili pokušajte sa bezbojnim osnovnim premazom koji može da ograniči diskoloraciju.

Pušenje – Pušenje takođe izaziva pojavu žutih noktiju. Izlaganje toksinima iz duvanskog dima, kao i samo pušenje, izaziva diskoloraciju noktiju. E sad, jasno je da je najbolji lek za žute nokte koji su posledica pušenja da ostavite cigarete, međutim, to nije baš najrealnija mogućnost. Ako je tako, ispitaćemo neke prirodne načine pomoću kojih možete da se rešite žutih noktiju.

Kako  da se rešite žutih noktiju

Limun za žutilo noktiju

Limun je prirodni izbeljivač koji uklanja žute fleke sa noktiju. Deluje i kao adstrigent pa tako leči pore i regije ispod noktiju. Potapanje zahvaćenih površina u limunov sok može da pomogne da se rešite fleka na noktima ruku i nogu. Kućni lekovi u kojima se nalazi i limun kao sastojak mogu lako da se „smućkaju“, međutim, morate biti strpljivi jer fleke neće nestati za dan-dva.

Potpite nokte u posudu sa limunovim sokom na 10 do 15 minuta. Nakon toga ih blago iščetkajte mekanom četkicom za zube da biste uklonili neke fleke. Nakon toga isperite ruke mlakom vodom i nanesite ovlaživač. Ovo možete da praktikujete dva puta dnevno sve dok diskoloracija ne nestane.

Hidrogen za žute nokte

Hidrogen može da izbeli vaše nokte do prozirnosti. Ovo je posebno efektivno protiv žutila koje je posledica pušenja, laka za nokte ili oboljenja koja izazivaju uporno žutilo uprkos lečenju. Međutim, ovo se ne preporučuje za gljivične infekcije – za njih morate da doprete do srži problema i kada to rešite, nokti će dobiti prirodan izgled.

Pošto ne biste da dobijete opekotine kada koristite hidrogen, koristite 3% rastvor. Pomešajte 2 ili 3 kašike 3% hidrogena i pola čaše vode. Dobro izmešajte pa potopite nokte na oko 5 minuta. Nakon toga nežno iščetkajte mekom četkicom za zube, a potom isperite pod vodom. Ovo praktikujte samo jednom nedeljno da biste zaštitili prste i nokte, ponavljajte onoliko nedelja koliko je potrebno da dobijete željenu boju.

Soda bikarbona protiv žutih noktiju

Soda bikarbona se takođe koristi za beljenje žutih noktiju i vraća im prirodnu boju. Možete je pomešati sa maslinovim uljem i vodom da biste postigli i efekat ovlaživanja istovremeno. Pomešajte jednu kašiku sode bikarbone, pola kašičice maslinovog ulja i jednu kašiku limunovog soka tako da dobijete gustu pastu. Mekom četkicom za zube utrljajte mešavinu na vrhove noktiju i ostavite da deluje 5 minuta. Isperite toplom vodom i ponavljajte postupak jednom u dve nedelje dok žutilo ne nestane.

Pasta za beljenje zuba za žute nokte

Još jedan lek za žute nokte ruku ili nogu je pasta za zube sa agensom za beljenje, kao što su hidrogen ili soda bikarbona. Isti sastojci koji bele zube mogu da deluju i na umereno žute nokte. Nanesite tanak sloj paste za zube na nokte i ostavite da deluje 10 minuta. Četkicom za nokte istrljajte nežno nokte i na kraju uklonite pastu za zube pomoću vate natopljene vodom. Ovo možete ponavljati dva do tri puta nedeljno.

Ulje čajevca protiv žutila noktiju

Ako su žuti nokti posledica gljivične infekcije, najbolja stvar koju možete da uradite je da porazgovarate sa lekarom i dobijete efektivan lek za lečenje ovog oboljenja. Možda će vam lekar predložiti ulje čajevca koje je efektivan prirodni lek protiv gljivičnih infekcija. Uje čajevca je prirodni fungicid koji ima antimifungalno i antiseptičko dejstvo i može vam pomoći da uništite gljivice i vratite noktima prirodnu boju.

Nabavite čisto ulje čajevca i nanesite ga na ležište nokta pomoću pipete. Nakon nekoliko minuta isperite mlakom vodom i ponavljajte postupak dva puta dnevno.

Vratite noktima prirodnu boju

Bilo da je problem ozbiljan ili estetske prirode, ne bi trebalo da imate žute nokte na rukama i nogama. Postoji mnogo lekova koji su dostupni, a koji vam mogu pomoći da noktima vratite pravu boju. Iziskuje vremena i napora ali se isplati!