grcevi u stopalu

Grčevi u stopalu uzroci, lečenje, prevencija

Grč je iznenadna i nevoljna kontrakcija mišića i često se javlja u nozi i stopalu. Ovde ćemo objasniti šta sve može izazvati grčeve u stopalu i kako to da sprečite.

Kada hodamo ili stojimo, stopala „nose“ čitavu težinu našeg tela i zato se često javljaju grčevi. Kod sportista se takođe često javljaju grčevi, zbog pojačanog pritiska i stresa ovih mišića. Grčevi se najčešće javljaju zbog iznenadnih, nasilnih kontrakcija mišića i zbog toga grčevi mogu izazvati i bolove.

Grčevi obično traju po nekoliko minuta, a onda postepeno nestaju. Najčešće se javljaju u luku stopala i u nožnim prstima. Nije teško rešiti ovaj problem, ali pre nego što pređemo na deo o lečenju grčeva, pogledajmo zbog čega se, na prvom mestu, grčevi javljaju. Veoma je važno znati i šta sve može dovesti do grčevima u stopalu kako bi se ovaj problem uspešno rešio.

grcevi u stopalima

Kad vas uhvati grč u stopalu prvo pokušajte da mrdate prste na nogama, zatim pomerajte stopalo napred nazad i na kraju uhvatite prste i savijte ih kao na slici.

Grčevi u stopalu uzroci

Grčevi u stopalu se najčešće javljaju zbog većeg pritiska na mišiće ili zbog zamora. Iscrpljeni mišići su podložniji grčevima. Dugotrajno stajanje ili sedenje stvara dodatni pritisak na stopala i noge, tako da lako dolazi do grčeva. Sa druge strane, grčevi u stopalu su češći i kod starijih osoba i kod onih koji se retko bave fizičkim aktivnostima.

I naporna fizička aktivnost može izazvati grčeve u stopalu. Dok vežbamo, mnogo se znojimo i to može izazvati dehidrataciju ako ne pijemo dovoljno vode. Nedostatak vode i elektrolita izaziva grčeve u nogama i stopalima. I česta upotreba lekova diuretika može izazvati disbalans vode i elektrolita u telu i tako povećati rizik od grčeva.

Mlečna kiselina se nakuplja u mišićima kada se bavimo fizičkom aktivnošću, i ta mlečna kiselina takođe može izazvati grčeve. Grčevi u stopalima se često javljaju i kada nakon dužeg vremena neaktivnosti počnemo sa vežbanjem.

Ponekad se grčevi u stopalu mogu javiti i zbog loše cirkulacije. Kada u noge ne stiže dovoljno kiseonika putem krvi, javljaju se grčevi u nogama i stopalima. Zdravstveni problemi poput dijabetesa utiču na cirkulaciju. Nedovoljno kiseonika u mišićima nogu i stopala lako dovodi do grčeva.

Deficit kalcijuma i magnezijuma takođe može dovesti do grčeva. Deficit ovih minerala pojačava iritabilnost nervnih završetaka i mišića koje oni stimulišu, što se može manifestovati u vidu grčeva. I zbog manjka vitamina D, joda i kalcijuma mogu se javljati česti grčevi u stopalu.

Ljudsko stopalo ima luk u središnjem delu, tako da taj deo stopala ne dodiruje zemlju. Ako taj deo stopala može da dodiruje zemlju, reč je o ravnim tabanima. To se javlja jer je taj deo stopala, uslovno rečeno, „pao“ ili je nedovoljno razvijen. Kod ravnih tabana postoji povećan pritisak na njih, zbog čega se javljaju hronični grčevi u stopalima i nogama.

I neki lekovi mogu izazvati grčeve u stopalima. Diuretici su često neophodni ljudima koji pate od glaukoma, visokog pritiska i sl., kako bi se poboljšalo izbacivanje tečnosti iz organizma. Često korišćenje ovih lekova može izazvati hronične grčeve, pošto se sa vodom iz organizma izbacuje i kalijum. I neki lekovi kojima se leče Alchajmerova bolest, osteoporoza i astma takođe mogu imati neželjena kao što su grčevi u stopalima.

Grčevi u stopalima u trudnoći

Grčevi u stopalima su česti kod trudnica, jer materica pritiska okolna tkiva i tako se javljaju problemi sa cirkulacijom, što za posledicu može imati grčeve. Tokom trudnoće se često javljaju i smanjeni nivoi kalcijuma i kalijuma u organizmu, a već je navedeno da taj deficit može biti uzrok grčeva.

Ostali uzroci grčeva u stopalima mogu biti:

 • Hormonalni problemi
 • Droga
 • Povrede noge i stopala
 • Alkoholizam
 • Pušenje
 • Izlaganje toksinima
 • Priklješteni nervi
 • Plantarni fascitis
 • Upala Ahilove tetive
 • Problemi sa štitnom žlezdom

Grčevi u stopalu lečenje

Ako se kod vas često javljaju grčevi u stopalu, pokušajte sa sledećim načinima lečenja:

 • Kada vas uhvati grč u stopalu, pokušajte da ga pomerate kako biste sprečili istezanje mišića. Da biste olakšali grčeve u prstima, pokušajte da ih savijete na gore. Kada vas uhvati grč u celom stopalu, oslonite petu na pod, a drugi deo stopala podignite u vis i pokušajte da ga blago savijate. To obično olakša grčeve u roku od par sekundi.
 • Ako imate jake bolove izazvane ovim grčevima, koristite neke blaže lekove protiv bolova, koji se dobijaju bez recepta.
 • Hladne obloge obično dosta pomažu kod grčeva. Međutim, ako često imate grčeve, ili su se oni javili zbog neke fizičke aktivnosti i traju duže od jedan dan, koristite tople obloge, kako biste ublažili upalu mišića.
 • Korišćenje elastičnog zavoja za stopalo je odlična preventiva i lek protiv grčeva.
 • Blaga masaža bolnog dela stopala nekim uljem ili, još bolje, kremom protiv grčeva, dosta ublažava grčeve i upalu i zamor mišića.
 • Ako imate problema sa nutritivnim deficitom i elektrolitima, pitajte lekara koje vam suplemente preporučuje.

Grčevi u stopalu preventiva

Određenim preventivnim merama možete lako sprečiti javljanje grčeva u stopalu i nogama:

 • Pre bilo kakvog vežbanja dobro se zagrejte i istegnite mišiće.
 • Hranite se zdravo i redovno vežbajte, kako biste ojačali mišiće.
 • Nosite udobnu obuću. Izbegavajte visoke potpetice.
 • Pijte dovoljno vode i tečnosti.

Ako zbog posla morate dugo da stojite ili mnogo hodate, to izaziva zamor mišića i grčeve. Najbolje je da kupite što udobniju obuću, kao i adekvatne uloške uz pomoć kojih ćete smanjiti pritisak i istezanje mišića stopala.

Ako često imate grčeve u nogama i stopalima, i ako su propraćeni bolovima, obratite se svom lekaru i tražite lekove protiv bolova. U ovom tekstu su opisane metode za privremeno ublažavanje grčeva koji se javljaju uglavnom kao posledica zamora stopala. Ako mislite da je uzrok nešto drugo i/ili ako vam grčevi u stopalima i bolovi remete svakodnevnu rutinu, obratite se svom lekaru i tražite uput za specijalistu, kako bi se utvrdio i izlečio uzrok grčeva u stopalima.