sportsko srce

Sportsko srce simptomi, uzrok, broj otkucaja

Šta je sportsko srce ?

Sportsko srce je medicinsko stanje pri kome srce vremenom postaje veće nego što je to uobičajeno za većinu ljudi. Uzrok su obično intenzivni svakodnevni treninzi tokom određenog vremenskog perioda – (više od sat vremena). Iako se smatra da sportsko srce ili sindrom sportskog srca nije opasno stanje , postoje i druge ozbiljnije bolesti koje oponašaju ovaj problem. Iako ne postoje spoljašnji simptomi sindroma sportskog srca, usporen puls (broj otkucaja srca) u stanju mirovanja je najčešći znak.

Prosečna odrasla osoba ima broj otkucaja srca od 66 do 72 u minutu. Dobro obučeni izdržljivi sportista ima broj otkucaja srca od 40 do 60 u minutu.Biciklista Migel Indurain, petostruki pobednik Tur de Fransa i osvajač zlatne olimpijske medalje 1996. godine,  zabeležio je u stanju mirovanja puls od svega 28 otkucaja u minutu.

Sindrom sportskog srca

Termin sportsko srce se odnosi na promene kroz koje prolazi srce kod osoba koje redovno praktikuju naporne aerobne vežbe (na primer, trčanje višeg intenziteta, fudbal ili voženja bicikla) i kod onih koji praktikuju anaerobne vežbe, odnosno treninge u teretani sa većim opterećenjem i intenzitetom (dizanje tegova).

Kod osoba koje imaju sportsko srce:

  • Srce je veće.
  • Zidovi srca su deblji.
  • Srčane komore su nešto veće.

Ovo povećanje veličine i zadebljanje zidova omogućava srcu da pumpa znatno više krvi po otkucaju. Veća količina krvi pri svakom otkucaju srca omogućava srcu da kuca sporije, što za rezultat ima sporiji i jači puls (koji se može napipati na ručnom zglobu i drugim delovima tela), a ponekad i šum na srcu. Ovi šumovi, odnosno specifični zvuk koji nastaje tokom protoka krvi kroz srčane zaliske, kod sportista su sasvim normalni i nisu opasni. Otkucaji srca kod osoba koje imaju sportsko srce mogu da budu neujednačeni u stanju mirovanja, međutim, postaju ujednačeni kada počnu da vežbaju. Krvni pritisak je isti kao i kod bilo koje zdrave osobe.

sportsko srce sindrom

Promene na srcu koje se odvijaju u slučaju sindroma sportskog srca slične su onima koje mogu da se jave kod nekih srčanih poremećaja. Na primer, srce može da se uveća kod kardiomiopatije i zatajenja srca. Šumovi na srcu se javljaju kod poremećaja srčanih zalistaka, a neujednačen puls može da ukazuje na abnormalni srčani ritam. Osnovna razlika između sportskog srca i abnormalnog srca je u sledećem:

  • Srce i njegovi zalisci normalno funkcionišu.
  • Osoba nema povećan rizik od nastanka infarkta ili drugih srčanih poremećaja.

Sindrom sportskog srca simptomi

Kod osobe koja ima sportsko srce ne javljaju se nikakvi simptomi. Lekari najčešće posumnjaju na sportsko srce tokom rutinskih kontrola ili prilikom pregleda kad se jave neki drugi simptomi koji nisu povezani sa ovim sindromom.

Uzrok

Sindrom sportskog srca je rezultat dinamične fizičke aktivnosti, kao što su (više od 5 sati nedeljno) su sportovi biciklizam, trčanje, plivanje i sl.,Tokom intenzivnog dužeg treninga snage ili izdržljivosti, telo signalizira srcu da pumpa više krvi kroz telo da bi nadoknadilo manjak kiseonika u skeletnim mišićima koji se javlja tokom intenzivne fizičke aktivnosti. Proširenje srca je prirodna fizička adaptacija tela da se nosi sa visokim pritiscima i potrebom za pumpanjem velike količine krvi a koji mogu da utiču na srce tokom ovih vremenskih perioda.Da bi odgovorilo na potrebe za većom količinom krvi i kiseonika u ćelijama tokom vremena, telo će povećati i veličinu srca, mišićnu masu i debljinu zida srca.

Dijagnoza sportskog srca

Elektrokardiografija srca – EKG

Većini sportista nije potrebno opsežno testiranje ali lekari obično obavljaju elektrokardiografiju srca (EKG) jer je ona važna da bi se utvrdilo da nema srčanih poremećaja. Na elektrokardiogramu su vidljive brojne električne promene na srcu. Ove promene se smatraju nenormalnima kod osoba koje nisu sportisti, međutim, kod sportista su savršeno normalne.

Ukoliko osoba oseća bol u grudima ili se jave drugi simptomi srčanih poremećaja, potrebna su opsežnija ispitivanja, kao što su ehokardiografski pregled srca (ultrazvuk srca) i test opterećenja (ergometrija). Ovim pregledima se ocenjuje struktura i funkcionisanje srca. (Test opterećenja je procedura kojom se testira uticaj fizičkog opterećenja na rad srca. – Prim. Prev.)

Sportsko srce lečenje

Kod sportskog srca se ne sprovodi lečenje.

Nema potrebe za lečenjem sportskog srca. Kada sportista prestane da trenira, sportsko srce polako nestaje – to jest, veličina i otkucaji srca se postepeno vraćaju u stanje osobe koja se ne bavi sportom. Ovaj proces može da traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Sportsko srce ne utiče na zdravlje na bilo koji način. Iako sindrom sportskog srca izaiva zabrinutost i strah kod sportista posebno zbog infarkta i iznenadne smrti nema razloga za to.Veoma retka pojava iznenadne smrti sportista, obično je posledica neke uzročne bolesti srca koja nije prethodno otkrivena a ne opasnosti koju bi moglo da izazove sportsko srce.