bolno grlo

Upala grla (grlobolja) simptomi, lečenje, antibiotici, prirodni lekovi

13 prirodnih lekova protiv upale grla (grlobolje) koji donose brzo olakšanje

Upala grla, odnosno grlobolja ili bolno grlo, može da se pojavi bilo kada i iz brojnih razloga. Nekad je upala grla  posledica bakterijske infekcije, odnosno streptokoknog faringitisa (streptokokna upala grla), a i nekih virusnih infekcija. U oba slučaja upala grla je izuzetno zarazna i veoma je važno da lečenje počne čim se pojave simptomi. Srećom, postoje prirodni lekovi za lečenje upale grla koje možete da koristite kod kuće, tako da vam antibiotici nisu potrebni.

Lekovi za upalu grla poput sirovog meda, vitamina C i korena sladića, ublažavaju nelagodu i ubrzavaju izlečenje. Postoje i moćna eterična ulja protiv upale grla koja su namenjena za unutrašnju i topičnu upotrebu i služe za sprečavanje razmnožavanja bakterija, ublažavanje otoka i smanjenje kongestije.

Upala grla simptomi

upala grla

Koji su simptomi upale grla ?

Grlobolja je bilo koja vrsta zapaljenja grla i krajnika koja izaziva bol prilikom gutanja. Na godišnjem nivou oko 10 – 30% pacijenata koji se javljaju lekaru opšte prakse, žale se na grlobolju.

Znakovi i simptomi upale grla se razlikuju u zavisnosti od uzroka. U najčešće spadaju:

 • bol koji se pojačava prilikom gutanja ili govora
 • otežano gutanje
 • osećaj grebanja u grlu
 • bolne, otečene žlezde vrata ili vilice
 • crveni, otečeni krajnici
 • bele fleke na krajnicima
 • promuklost

Ako je uzrok upale grla infekcija, moguće je da se jave temperatura, glavobolja, bolovi u telu, kašalj, curenje iz nosa i mučnina.

Kod inače zdravih ljudi, grlobolja usled infekcije retko izaziva ozbiljne naknadne posledice. Prolazi sama, najčešće za nedelju dana.

Uzroci i faktori rizika za pojavu upale grla

Izazivači upala grla mogu da budu bakterije, u najvećem broju slučajeva streptokok, ili virusi, najčešće rinovirus. Međutim, teško je odrediti razliku između ove dve vrste infekcija iako je u jednom slučaju u pitanju bakterijska upala grla a u drugom virusna..

Virusna upala grla se obično manifestuje simptomima sličnim prehladi ili gripu, kao što su curenje ili začepljenje nosa, kijanje, kašalj, blago povišena temperatura i umor. Kod odraslih osoba virusna infekcija je uzrok 85 – 90% slučajeva upala grla.

Simptomi streptokoknog faringitisa (streptokokna upale grla) obično ne podrazumevaju curenje iz nosa ili kašalj. Umesto toga, obratite pažnju na otečene limfne čvorove na vratu, bele fleke na krajnicima, znakove temperature i bol u grlu prilikom gutanja. Kada se javi streptokokna upala grla, moguće ja da dobijete i osip i crvene ospe na zadnjem delu grla. Deca uzrasta između 5 i 15 godina su izložena najvećem riziku od streptokokne upale grla. Kod odraslih osoba, grlobolja koja je posledica streptokokne infekcije javlja se u samo 10% slučajeva.

>>> Prirodni lekovi za kašalj, zapušen nos, upalu grla

Ponekad grlobolja može da bude i posledica refluksa kiseline (vraćanja želudačne kiseline) ili alergije. Kod refluksa kiseline, kiselina iz želuca se penje kroz jednjak, što za posledicu može da ima iritaciju grla i upalu grla. U neke druge simptome refluksa kiseline spadaju suva usta, otežano gutanje, promuklost, regurgitacija (povraćanja) kiseline ili hrane, gorak ukus u ustima i gorušica.

Neke namirnice ili okidači iz životnog okruženja mogu da izazovu alergijsku reakciju koja za posledicu može da ima bolno, nadraženo grlo. U simptome sezonske alergije spadaju izgrebano i bolno grlo, vodnjikave oči, kongestija, kijanje, curenje iz nosa i golicanje ili nadraženost u ušima.

Upala grla lečenje

Konvencionalni metodi za lečenje upale grla

Lečenje streptokokne upale grla – obično se prepisuje desetodnevna terapija penicilinom kao zaštita od reumatske groznice koja se javlja kao komplikacija. Reumatska groznica može da se javi približno 20 dana nakon streptokokne upale grla i može da dovede do oštećenja srčanih zalistaka. Međutim, pošto je broj slučajeva reumatske groznice dramatično opao u zemljama razvijenog sveta, antibiotici novije generacije koje se administriraju u kraćem vremenskom periodu, obično 3 – 6 dana, pokazale su se delotvornima.

Istraživanja pokazuju da antibiotici mogu da imaju skroman koristan učinak za lečenje upale grla, pomažući da se ublažae simptomi upale grla za 3 – 4 dana i skraćujući vreme trajanja bolesti za oko pola dana. Međutim, oni nemaju uticaj na vreme odsustvovanja iz škole ili sa posla.

>>> Upala krajnika – simptomi, lečenje, prirodni lekovi

Prilikom ispitivanja antibiotika za lečenje upale grla, u kontrolnim grupama se pokazalo da je kod 90% nelečenih pacijenata došlo do potpunog poboljšanja do kraja prve nedelje, što je približno isto kao i kod pacijenata koji su za lečenje upale grla koristili antibiotik.

Neki lekovi u slobodnoj prodaji se koriste da se ublaže simptomi kao što je bol usled upale grla, a u njih spadaju acetaminofen i ibuprofen. Morate da imate na umu da brojni lekovi u slobodnoj prodaji sadrže acetaminofen pa zato vodite računa da ih ne uzimate istovremeno. Na primer, paracetamol i viks sadrže acetaminofen, zbog čega istovremeno uzimanje povećava rizik od predoziranja acetaminofenom. Ne uzimajte više od 4000mg dnevno.

Dekongestantni sprejevi za nos i pastile za grlo se takođe koriste da ublaže bol u grlu, nadraženost i nelagodu.

13 prirodnih lekova protiv upale grla

Med za grlo

Sirovi med ima antiupalna i antimikrobna svojstva koja pomažu za lečenje oboljenja respiratornog trakta, uključujući i grlobolju kao i gnojno grlo. On prirodno smiruje bolno grlo i smanjuje otok. U druga korisna svojstva sirovog meda spadaju sposobnost da smanji lučenje mukusa i ublaži kašalj, koji mogu da se jave kad se dobije upala grla.

Prema istraživanju koje objavljeno i iranskom Žurnalu osnovnih medicinskih nauka, med ima inhibitorno delovanje na oko 60 sojeva bakterija i neke vrste gljivica i virusa. Ima i antioksidantno svojstvo zahvaljujući brojnim jedinjenjima u koja spadaju i fenoli, peptidi, organske kiseline i enzimi.

Dodajte sirovi med u toplu vodu ili čaj ili ga pomešajte sa eteričnim uljem limuna i dobićete prirodni lek protiv upale grla koji brzo deluje.

Supa od kostiju

Konzumiranje supe od kostiju će vam pomoći da budete hidrirani, a jača i imuni sistem zbog čega ćete brže ozdraviti. Supa od kostiju ima veliku nutritivnu gustinu, lako se vari, bogatog je ukusa i ubrzava ozdravljenje. Sadrži esencijalne minerale u obliku koji ljudski organizam lako apsorbuje, kao što su kalcijum, magnezijum i fosfor.

Prema istraživačima Medicinskog centra iz Nebraske, aminokiseline koje se stvaraju kada pripremate pileću supu (domaću ili u kocki), ublažavaju upalu respiratornog sistema.

Beli luk

Alicin, aktivni sastojak u sveže zgnječenom belom luku, ima brojna antimikrobna svojstva. Alicin u svom čistom obliku ispoljava antibakterijsku aktivnost protiv velikog broja bakterija, uključujući i sojeve ešerihije koli koji su rezistentni na brojne antibiotike. Pokazuje i antivirusno, antifungalno i antiparazitsko delovanje.

Da biste koristili beli luk kao prirodni lek protiv upale grla, dodajte ga u hranu koju jedete u toku dana ili svakodnevno uzimajte suplement belog luka koji je pravi prirodni antibiotik za grlo.

Voda

Pravilna hidracija je ključna za ispiranje virusa ili bakterija iz vašeg sistema i održavanje hidracije grla. Pokušajte da pijete bar 250ml vode na svaka dva sata. Možete da pijete i vruću vodu, običnu ili sa limunom, đumbirom ili medom. Studija koja je 2008.godine sprovedena u Velikoj Britaniji, pokazala je da vrući napici obezbeđuju trenutno i održivo olakšanje simptoma obične prehlade i gripa, uključujući i grlobolju.

Vitamin C

Vitamin C poboljšava funkcionisanje imunog sistema i delovanje belih krvnih zrnaca. Osim toga, studije pokazuju da vitamin C skraćuje vreme trajanja upala grla, naročito kod osoba koje su izložene fizičkom stresu. Čim se primete znakovi upale grla, uzimajte 1000mg vitamina C dnevno i jedite namirnice koje sadrže ovaj vitamin poput grejpfruta, kivija, jagoda, pomorandži, kelja i guave. Ako vam uzimanje čvrste hrane izaziva bol u grlu, kad imate bolno grlo i otežano gutanje pokušajte da pravite smutije.

Ehinacea

Većina hemijskih sastojaka ove biljke su moćni stimulatori imunog sistema koji imaju značajnu terapijsku vrednost kod upala grla. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Konektikat, ukazuje da konzumiranje ehinacee smanjuje šanse za dobijanje obične prehlade za 58% i skraćuje trajanje prehlada za 1,4 dana. Ovo dokazuje da ehinacea ima antivirusna svojstva i može da pomogne vašem organizmu da se odbrani od infekcije koja je izazivač upala grla.

Koren sladića

Koren sladića je neizmerno koristan kod upala grla ili kašlja jer je moćan ekspektorans koji pomaže da se mukus oslobodi i izbaci iz grla. Smiruje iritaciju i ublažava upalu krajnika, što koren sladića čini delotvornim kućnim lekom protiv grlobolje.

Istraživači su otkrili da koren sladića ima i moćno antivirusno i antimikrobno dejstvo. Brojne studije su otkrile da nekoliko komponenti ove obične biljke snose odgovornost za ovo dejstvo kroz nekoliko mehanizama – reč je o 20 triterpenoida i skoro 300 flavonoida koji se nalaze u korenu sladića. Flavonoidi, naročito halkoni, imaju važnu ulogu u lečenju bakterijskih infekcija jer smanjuju ekspresiju gena bakterija, sprečavaju njihovo razmnožavanje i smanjuju proizvodnju bakterijskih toksina zbog kojih se upala grla pogoršava.

Koloidno srebro

Koloidno srebro ima jedinstvenu sposobnost da kontroliše superbakterije otporne na antibiotike. Studija je pokazala da je 650 različitih vrsta patogena koji su uzročnici bolesti, uništeno za par minuta nakon izlaganja srebru. Pored toga, koloidno srebro ne izaziva rezistenciju ili imunitet kod organizama koje ubija, za razliku od antibiotika.

U korisna svojstva koloidnog srebra spadaju i antivirusna i antiinflamatorna dejstva. Obično se koristi kao lek za običnu prehladu i grip ali i za mnogo ozbiljnija oboljenja kao što je pneumonija tj. upala pluća.

Cink

Cink je koristan za imuni sistem i ima antivirusno dejstvo. Kada se uzima najmanje 5 meseci, cink može da smanji rizik od dobijanja obične prehlade koja se povezuje sa upalom grla. Suplementacija, kada ste već bolesni, može da ubrza proces ozdravljenja, posebno ako se uzme na prvi znak bolesti.

Istraživanja pokazuju da cink ometa molekularni proces koji izaziva nakupljanje mukusa i bakterija u nosnim hodnicima. Zbog električnog naboja, jonizovani cink ima sposobnost da vrši antivirusno dejstvo tako što napada receptore u ćelijama nosnog epitela i blokira njihovo delovanje čime se sprečava upala grla.Cink treba piti preventivno a ne samo kad se jave bolovi u grlu otezano gutanje.

Probiotici

Studije pokazuju da suplementacija probioticima smanjuje broj pacijenata koji imaju jednu ili više infekcija gornjih disajnih puteva i umanjuje potrebu za korišćenja antibiotika. U studiji iz 2010. godina, 638 dece uzrasta od 3 – 6 godina, koja su pohađala predškolsku ustanovu ili vrtić, metodom nasumičnog izbora dobijala su ili napitak koji je sadržao probiotički soj laktobacilus kasei (Lactobacillus casei) ili odgovarajući placebo, tokom 90 dana. Konzumiranje probiotika imalo je za rezultat manji broj infekcija gornjih disajnih puteva kakva je upala grla.

Slični rezultati su dobijeni u jednoj drugoj studiji u kojoj su učestvovala 742 deteta starija od godinu dana, a koja su konzumirala 100ml fermentisanih mlečnih proizvoda, čime se smanjila incidencija respiratornih problema.

Spavanje

Dovoljno sna je od vitalnog značaja da se prevaziđe upala grla; odnosno, nedostatak sna može da bude podjednako loš po zdravlje kao i loša ishrana ili izbegavanje fizičkih vežbi. Trudite se da spavate 9 – 10 sati dok se ne oporavite.

Prema istraživanju koje je objavljeno u Arhivama interne medicine, kvalitet sna se smatra važnim predznakom za stanje imuniteta i podložnosti običnoj prehladi. 153 zdrava učesnika (muškaraca i žena), dobijali su kapi za nos koje su sadržale rinovirus. Učesnici su svakodnevno ocenjivali svoje simptome bolesti, uključujući grlobolju, začepljenje nosa, zagušenje u grudima, bol u sinusima i kašalj. Podaci su pokazali da su oni koji su lošije i kraće spavali u nedeljama koje su prethodile izlaganju rinovirusu, imali nižu otpornost na bolest.

Eterično ulje limuna

Eterično ulje limuna ima moć da čisti toksine iz bilo kog dela organizma. Njegova antibakterijska i antivirusna aktivnost čini ga korisnim kućnim lekom protiv upale grla. Ono ima i visok sadržaj vitamina C koji jača imuni sistem i stimuliše lučenje pljuvačke pa tako grlo ostaje vlažno.

Dodajte 1 – 2 kapi eteričnog ulja limuna u toplu vodu ili čaj. Možete i da se inhalirate uljem limuna direktno iz bočice ili tako što ćete u difuzer staviti 5 – 10 kapi.

Eterično ulje eukaliptusa

Eterično ulje eukaliptusa je odličan prirodni lek za upalu grla zbog sposobnosti da stimuliše imunitet, pruža antioksidativnu zaštitu i pospešuje respiratornu cirkulaciju. Istraživanje koje je objavljeno u Farmaceutskoj biologiji, ukazuje da se eterično ulje eukaliptusa koristi kao antiseptik i da se ublaže simptomi infekcije grla, kašlja, prehlade i drugih infekcija.

Da biste ublažili bol u grlu pomoću eteričnog ulja eukaliptusa, koristite ga u difuzeru (aparat za raspršivanje eteričnih ulja u obliku sitnih kapljica u prostoru). Možete da ga koristite i topično tako što ćete naneti 1 – 3 kapi na grlo i grudni koš. Možete i da ispirate bolno grlo mešavinom ulja eukaliptusa i vode. Ako imate osetljivu kožu, koristite noseće ulje, poput kokosovog, da biste razblažili eukaliptusovo ulje pre topične primene.

Mere opreza

Simptomi teške upale grla kod dece, kao što su otežano disanje, otežano gutanje ili neuobičajeno balavljenje (što može da znači da nije u stanju da guta), zahtevaju obaveznu posetu lekaru.

Upala grla kod odraslih zahteva da se  javite se lekaru ako dobijete temperaturu višu od 380 C ili ako imate teškoće pri disanju ili gutanju. Ukoliko simptomi upale grla ne prođu za nedelju dana, obratite se lekaru obavezno.

Nekoliko reči na kraju

 • Grlobolja je vrsta zapaljenskog procesa grla i krajnika koja izaziva bol prilikom gutanja.
 • Najčešći simptomi upale grla su bol pri gutanju, otečene žlezde na vratu i vilici, otečeni i crveni krajnici i bele fleke na krajnicima.
 • U konvencionalne metode za lečenje upale grla obično spada i korišćenje antibiotika, poput penicilina, i analgetika.
 • Postoje suplementi, namirnice i eterična ulja koja deluju kao prirodni lekovi protiv upale grla. U njih spadaju i ehinacea, supa od kostiju, probiotici i eterično ulje limuna.