Upala krajnika – simptomi, lečenje, prirodni lekovi

Upalu krajnika izaziva bakterijska ili virusna infekcija. Tipični simptomi su bolno grlo, otečeni krajnici, teško gutanje, temperatura i natečene žlezde na vratu. Lečenje zavisi od uzročnika (da li je virusna ili bakterijska infekcija), a u nekim slučajevima doktor može preporučiti hirurško uklanjanje krajnika (operaciju).

Krajnici su dve male okruglaste mase tkiva koje se mogu videti u dubini grla. Sastoje se od tkiva koje je slično limfnim čvorovima ili žlezdama i deo su imunog sistema. Krajnici su stvoreni da zaštite organizam od infekcije tokom prve godine života. Kasnije, nisu od esencijalne važnosti za imuni sistem. Takođe, ne postoje dokazi da uklanjanje krajnika umanjuje imunitet.

Upala krajnika se obično javlja kod dece, ali vrlo retko kod dece mlađe od dve godine.upala-krajnika

Uzročnici upale krajnika

U većini slučajeva, upalu krajnika izaziva virus, a u samo 15-30% slučajeva, uzročnik je bakterija.

Mnogo različitih vrsta virusa može izazvati virusnu upalu krajnika, a prehlada je najčešći uzročnik. Epstejn-Bar virus, i virus koji izaziva boginje, mogu pokrenuti upalu krajnika. U većini slučajeva, bakterijsku upalu krajnika izaziva specifična vrsta bakterije zvana streptococcus pyogenes.

Upala krajnika je zarazna ukoliko je izazvana bakterijskom infekcijom, a ako je virusna može biti prenosna ukoliko je osoba već bila izložena ovom virusu. Upala krajnika koju izaziva streptococcus pyogenes je izuzetno zarazna, a upala krajnika koja je izazvana Epstejn-Bar virusom, je zarazna samo prvi put kada je osoba ima. U oba slučaja, treba preduzeti korake kako se ona ne bi dalje širila.

Znaci i simptomi

Bolno grlo je obično prvi znak prehlade, koji može nestati već posle dan-dva; drugi simptomi prehlade su nos koji curi, otežano disanje i zapušen nos. Prvi simptom upale krajnika je bolno grlo koje ne prolazi posle dva dana. Drugi simptomi upale krajnika uključuju:

 • Otežano ili bolno gutanje
 • Natečene i osteljive žlezde (limfni čvorovi) na stranama vrata
 • Loš zadah
 • Povišena telesna temperatura i jeza
 • Umor i glavobolja
 • Bol u stomaku
 • Uvećani i crveni krajnici sa vidljivim belim ili žutim gnojem
 • Disanje na usta, glasno disanje i/ili hrkanje (zbog uvećanih krajnika koji blokiraju disajne puteve)

Simptomi kada je upala krajnika obično nestanu posle 3-4 dana, ali ponekad i sa lečenjem, mogu trajati i do dve nedelje.

Komplikacije upale krajnika

Streptococcus pyogenes bakterija koja izaziva upalu krajnika može uzrokovati ozbiljne komplikacije, kao što su reumatska groznica i bolest bubrega. Zbog ovoga je važno obratiti se lekaru, koji će vam prepisati odgovarajuće lečenje.

Najčešća komplikacija virusne upale krajnika javlja se kada se gnoj skupi na samim krajnicima i formira absces. Ovakvo stanje može biti izuzetno bolno, i ako se ne leči, može se proširiti na vrat, zakrčiti disajne puteve i postati komplikacija koja ugrožava život. Absces se obično javlja kod tinejdžera i mladih, ali se može pojaviti i u ranijem dobu.

Dijagnoza upale krajnika

Dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma i pregleda grla. Osim što će pogledati grlo i krajnike pod svetlom, lekar može uzeti bris grla, ukoliko sumnja na infekciju koju izaziva streptococcus pyogenes. Bris se zatim šalje u laboratoriju na identifikaciju bakterija koje izazivaju upalu krajnika.

Upalu žlezda izaziva Epstejn-Bar virus, ukoliko upalu krajnika ima tinejdžer ili mlađe dete, pogotovo ako postoje i dodatni simptomi poput zamora, otečenih žlezdi na vratu, pazuhu i/ili preponama, i uvećanje slezine.

Lečenje upale krajnika

Lečenje upale krajnika na prvom mestu uključuje puno odmora, i oporavljanje od simptoma. Takođe, važno je piti puno tečnosti i redovno jesti, preporučuje se mekša hrana i smutiji.

Ukoliko bris potvrdi bakterijsku infekciju, doktor će prepisati antibiotike kako bi se sprečile komplikacije, pogotovo reumatska groznica i bolest bubrega. Važno je da se proces uzimanja antibiotika završi, kako se infekcija ne bi vratila, i, kako bi se sprečile komplikacije.

U slučaju virusne upale krajnika, nećete dobiti antibiotike, pošto oni ne deluju na viruse. Virusna upala krajnika će proći sama od sebe, bez lečenja. Pomoći će vam lekovi protiv bolova i nešto protiv upale, kao što su paracetamol (na primer, Panadol) i ibuprofen (na primer, Nurofen), koje možete nabaviti u apoteci, bez recepta.

Grgutanje slane vode (pola kašikice soli, rastvorene u šolji tople vode), može vam pružiti olakšanje od simptoma, kao i sisanje bombona ili lozengi za grlo, koje imaju anestetička, antiseptička, antiupalna dejstva i ohlađujuće sastojke.

Lekar vam može prepisati neke kortikosteroide kao što su deksametazon ili prednizon, koji će ublažiti upalu i otok, što je pogotovo važno kada teško gutate i dišete.

Operacija krajnika

Bolja nega i efektniji antibiotici su smanjili potrebe za hirurškim zahvatima, kojih je ranije bilo mnogo više. Vađenje krajnika se sada preporučuje samo ljudima koji često imaju upalu krajnika, bakterijsku upalu krajnika koja ne reaguje na antibiotike, i osobama koji su alergični na antibiotike.

Operacija je blago rizična, pošto krvarenje može trajati tokom i posle zahvata. Bol u grlu i otežano hranjenje je standardno za prvih par dana nakon operacije. Potpun oporavak očekuje se nakon dve-tri nedelje.

Absces na krajnicima se može iscediti uz pomoć igle i šprica, ili malim rezom. Vađenje krajnika se preporučuje onima koji su već  nekoliko puta imali absces na krajnicima.

Postoji puno lekova kada dodje upala krajnika. Ali, simptome možete lečiti i kod kuće, uz pomoć prirodnih lekova. Domaći lekovi će ublažiti simptome i izboriti se protiv infekcije.

Domaći lekovi za upalu krajnika

Nana za upalu krajnika

Veruje se da menta ima antimikrobska svojstva, te da efektno ubija bakterije i viruse kojih se javlja upala krajnika. Osim toga, metol u nani ublažava iziritiranu sluznicu i pruža olakšanje od mnogih simptoma.

Prokuvajte čašu vode sa šakom listića mente. Pustite da ključa sve dok ne ispari polovina vode. Procedite i dodajte kašikicu meda, pa popijte dok je još toplo. Ovaj umirujući čaj treba da pijete dva-tri puta dnevno, nekoliko dana. Takođe, možete grgutati ovaj rastvor nekoliko puta dnevno, sve dok postoji upala krajnika.

Slana voda za upalu krajnika

Najbolji i najčešći domaći lek za upalu krajnika je grgutanje toplog slanog rastvora. Topla voda će ublažiti grlo, a so će ubiti virus ili bakterije. Plus, so ublažava upalu, te ćete osetiti instant olakšanje.

Rastopite jednu kašiku kuhinjske soli u šolji tople vode. Mućkajte i grgoćite ovaj rastvor, ali ga nemojte progutati, nego ga ispljunite. Ponavljajte što ćešće, kako bi ubrzali oporavak.

Limun i upala krajnika

Limun ima antivirusna, antibakterijska i antiupalna svojstva, koja će se postarati i za infekciju i kad je upala krajnika. Osim toga, sadrži puno vitamina C, što jača otpor organizma na infekcije.

U čašu mlake vode, dodajte sok od jednog limuna, prstohvat soli i kašikicu meda. Polako pijte ovu tečnost, dva puta dnevno, nekoliko dana. Ili, pospite malo soli i bibera na krišku limuna, pa sisajte krišku. Ponavljajte dva-tri puta dnevno, nekoliko dana.

Upala krajnika i cimet

Cimet se može koristiti za lečenje upala krajnika. Pošto ima antimikrobska svojstva, cimet sprečava rast bakterija i drugih mikroorganizama na krajnicima, umanjuje otok, bol i upalu.

 • Dodajte kašikicu cimeta u prahu u čašu vrele vode
 • Sipajte dve kašikice meda
 • Polako pijuckajte, dok je još uvek vruće
 • Pijte dva-tri puta na dan, nedelju dana

Upala krajnika i prevencija

Izbegavajte bliski kontakt sa ljudima koji imaju upalu krajnika, kako vas ne bi zarazili. Posebnu pažnju obratite na decu. Primenite higijenske mere, kako bi se sprečilo širenje infekcije. To znači:

 • Redovno i temeljno pranje i sušenje ruku
 • Pokrivanje usta i nosa maramicom, tokom kašljanja, tj. kijanja
 • Hrana, tečnost, kao i pribor za jelo i piće se ne dele ni sa kim
 • Često i temeljno pranje i sušenje ruku
 • Češće čišćenje površina, pogotovo u kuhinji i kupatilu