zenske-noge-nega

Koja je najbolja krema protiv gljivica na koži bez recepta?

Slobodno se može reći da su gljivice na koži vrlo česta infekcija, koju izazivaju mikroskopski organizmi zvani dermatofiti. Mahom se te gljivice razvijaju u toplom, vlažnom okruženju, a poznato je da se hrane keratinom, proteinom koji se nalazi na površini kože, ali i na vlasima kose i na noktima. Javljaju se u svim životnim dobima i na bilo kojem delu tela, ali najčešće na stopalima, nogama, preponama, pazusima i koži glave.

Najčešći uzroci gljivica na koži su prekomerno znojenje, zatim nošenje tesne odeće i obuće, te nedovoljno provetrena obuća, što sve stvara idealno okruženje za razvoj gljivica. Ukoliko dođe do bliskog kontakta sa zaraženom osobom ili predmetom, takođe se mogu javiti gljivice na određenim delovima kože. Ne samo korišćenje istog peškira, nego i čarapa ili obuće sa zaraženom osobom mogu dovesti do prenosa gljivica, mada i javni toaleti i spa centri takođe mogu biti izvor infekcije.

Ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom, kao što su osobe sa HIV/AIDS-om, dijabetesom ili na steroidima, podložnije su gljivičnim infekcijama. Uz to, prekomerna upotreba antibiotika može isto dovesti do pojave gljivične infekcije, jer antibiotici mogu uništiti dobre bakterije na koži koje pomažu u borbi protiv gljivica, što opet može dovesti do prekomernog razmnožavanja gljivica i do pojave infekcije.

Isto tako, hronične kožne bolesti, odnosno stanja poput ekcema i psorijaze mogu oštetiti kožu i učiniti je ranjivom za gljivične infekcije.

Koje su gljivice najčešći uzročnici infekcija?

Tip gljivice takođe igra vrlo značajnu ulogu u uzroku infekcije. Najčešće se krema protiv gljivica na koži bez recepta koristi ukoliko je u pitanju infekcija izavana gljivicom, čiji je latinski naziv Candida albicans. Inače je u pitanju gljivica koja u normalnim uslovima “živi” na koži, ali ako dođe do njenog preteranog razmnožavanja pod dejstvom nekog od prethodno pomenutih faktora, tada govorimo o gljivičnoj infekciji.

Još jedna vrsta gljivice koja relativno često izaziva infekciju na koži, dermatofiti se hrane keratinom i mogu se razvijati na koži, vlasima i noktima. Takođe je, kao čest uzročnik infekcija poznata i gljivica čiji je latinski naziv Pityrosporum ovale.

Kakvi su simptomi gljivica na koži?

Simptomi gljivične infekcije na koži variraju u zavisnosti od tipa gljivice i lokacije infekcije, ali uključuju neke simptome, koji se mogu smatrati osnovnim.

Crvenilo je najčešći simptom, budući da kada je u pitanju gljivična infekcija, koža može biti crvena, iritirana i zapaljena. Svrab je još jedan, vrlo čest simptom, prosto zato što gljivice na koži često izazivaju svrab koji može biti intenzivan i koji, u velikoj meri može da oteža spavanje.

Koža koja je zahvaćena gljivičnom infekcijom se može ljuštiti i biti suva. A mogu se javiti čak i otoci na koži, ali i različite promene na noktima, tako da oni mogu požuteti, zadebljati ili se deformisati.

Ukoliko neko primeti bilo koji od ovih simptoma, važno je da se konsultuje sa lekarom ili dermatologom kako bi se dijagnostikovala infekcija, te da bi bilo precizno utvrđeno koja tačno gljivica je dovela do infekcije. Na osnovu rezultata tih ispitivanja će stručnjak moći da utvrdi da li će biti dovoljna krema protiv gljivica na koži bez recepta ili će terapija uključivati i druge preparate.

Kako se leče gljivice na koži?

Lečenje gljivica na koži zavisi najpre od toga koji od tip gljivice je izazivač infekcije, a zatim i od težine infekcije i lokacije na telu.

Kao osnovna opcija se pominje krema protiv gljivica na koži bez recepta, koja uglavnom sadrže antifungalne agense koji direktno napadaju gljivice. U određenim slučajevima lekar može preporučiti i kremu protiv gljivica, koja se isključivo izdaje na lekarski recept, a mahom se takvi preparati preporučuju za teže i otpornije gljivične infekcije.

Za teške i široko rasprostranjene gljivične infekcije se u većini slučajeva propisuju oralni antifungalni lekovi.

Krema protiv gljivica na koži bez recepta

Najčešći tretman ovakve infekcije jeste krema protiv gljivica na koži bez recepta i uglavnom se propisuje kada su u pitanju blage do umerene gljivične infekcije kože.

Ove kreme sadrže antifungalne agense koji deluju na membranu gljivične ćelije, uništavajući je ili sprečavajući njeno razmnožavanje.

Vrlo je važno pridržavati se propisane terapije i ni u kom slučaju ne bi trebalo da krema protiv gljivica na koži bez recepta bude korišćena na sopstvenu ruku, što bi se reklo, već isključivo po preporuci lekara koji je izvršio pregled.

Isto tako je bitno i poštovati pravilo o nanošenju jednog takvog preparata, odnosno korake koje navodimo u nastavku:

  • Operite i osušite deo kože koji je zahvaćen infekcijom
  • Nanesite kremu u tankom sloju na to područje i nežno utrljajte
  • Koristite kremu dva puta dnevno, ujutro i uveče, u trajanju od najmanje dve nedelje, osim ako lekar ne preporuči drugačije
  • Ako se simptomi ne poboljšaju nakon dve nedelje, obratite se lekaru kako bi vam eventualno promenio terapiju ili uključio neki drugi preparat protiv gljivica